22.8 C
Igualada
Dimarts, agost 9, 2022

Una aliança per les renovables

Damià Calvet
Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

La implantació d’energies renovables a Catalunya, principalment sobre els projectes de parcs eòlics i de plantes solars fotovoltaiques ha generat un ampli debat les darreres setmanes. L’Anoia no ha quedat fora d’aquesta discussió, que a vegades es planteja com una confrontació entre el món urbà i el món rural, malgrat que el que convé és una aliança de tot el territori per afrontar els efectes del canvi climàtic, que malmet l’agricultura i el paisatge. La transició energètica és ineludible i inajornable i el país no es pot permetre ni moratòries ni derogacions.

La implantació de les renovables ha de ser accelerada i ordenada i, per això, després de l’aprovació del Decret llei 16/2019 per part d’una àmplia majoria del Parlament, ens vam dotar de la Ponència d’Energies Renovables, que fa un any que treballa amb l’encàrrec d’avaluar els projectes. Hi participen quatre departaments de la Generalitat, i examinen els projectes des del punt de vista ambiental, agrari, urbanístic, territorial, econòmic, cultural i paisatgístic. La Ponència analitza els projectes i, si no compleixen les condicions, es descarten.

La seva funció és justament garantir la implantació ordenada en el territori d’aquestes instal·lacions i filtrar, d’entre totes les que es presenten, les que no reuneixen els requisits per ser tramitades. L’informe de la Ponència és previ a l’inici de la tramitació dels projectes i descarta els que presenten elements insalvables per les qüestions analitzades.

Les que obtenen un informe favorable hauran d’elaborar i aportar tota la documentació que els demana la Ponència i, posteriorment, basant-se en aquests treballs, s’ha de fer una triple tramitació urbanística, ambiental i energètica. L’aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme i l’obtenció d’una declaració d’impacte ambiental favorable per part de la Ponència són condicions indispensables perquè puguin obtenir l’autorització administrativa prèvia i de construcció per part del Departament competent en matèria d’energia.

Malgrat tot aquest procés, les veus crítiques que legítimament s’han alçat ens conviden a fer modificacions al Decret de renovables, com ara per clarificar els criteris de treball de la Ponència -i així evitar que arribin propostes que sovint acaben descartades o fortament condicionades, però que, durant el seu tràmit d’avaluació, causen neguit al territori- o per incorporar la participació activa dels ajuntaments a la Ponència. Estem oberts a perfeccionar el mètode del qual ens hem proveït com a societat perquè volem tenir les millors eines per impulsar les renovables: Catalunya no pot quedar fora del repte planetari per la transició energètica.

La Ponència d’Energies Renovables que es va celebrar la setmana passada va analitzar 32 propostes (25 plantes solars fotovoltaiques i 7 parc eòlics), repartides pel país, principalment a l’Anoia, l’Alt Penedès, l’Alt Empordà, el Segrià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Vallès Oriental i el Tarragonès. D’aquestes 32, 5 han estat qualificades de viables, 14 han estat qualificades de favorables amb condicions, i 13 han rebut un informe desfavorable.

Des que va començar a treballar la Ponència un any enrere, a l’Anoia s’han presentat 18 projectes d’energia eòlica, la majoria compartits entre diverses comarques, que comportaran un màxim de 102 aerogeneradors. Dels 18, 2 han estat considerats no viables. Aquest 2021 només s’han presentat 2 projectes, un al febrer i un altre al març, la qual cosa significa que el ritme de presentació ha baixat molt.

Ha passat el mateix amb la fotovoltaica a la comarca: la Ponència ha rebut 4 propostes aquest any. En total s’han presentat 19 projectes, dels que 5 són no viables i 3 resten pendents de valorar. Dels 11 que queden, la majoria tenen condicionants.

La Ponència és per tant un filtre que garanteix l’escrupolós compliment d’uns criteris ambientals, agrícoles i paisatgístics imprescindibles per aconseguir una veritable aliança en favor de la sostenibilitat.

Compartir
Damià Calvet
Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Més notícies

Últimes notícies

Jordi Badia completa el repte solidari de viatjar d’Itàlia a Noruega en bici

Després de 15 dies de pedalar i de recórrer 3.800 quilòmetres, l'alcalde de Calaf, Jordi Badia Perea, va creuar dissabte la línia de meta...

“L’assignatura pendent de l’esport igualadí és tenir un equip de futbol sala”

Entrevista a Bernardo Simón, àrbitre de 1a divisió Nacional de Futbol Sala i Delegat de la Delegació Anoia, Baix Llobregat i Penedès-Garraf Soc el Bernardo...

Diagnosi tecnològica per a Santa Margarida de Montbui

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha rebut una diagnosi tecnològica, que té per objectiu elaborar una anàlisi de la situació actual de l’ajuntament...

La Diputació ha completat l’inventari de camins municipals de Castellolí

La Diputació de Barcelona ha completat l’inventari de camins municipals de Castellolí, un treball que determina la titularitat dels diferents camins existents al terme...

“Elvis”, un espectacular i inoblidable biopic sobre el rei del rock

L’Elvis Presley, aquell rei del rock que, de sempre, amb la seva música m’ha despertat unes sensacions úniques i perquè no significades passions; aquests...
Compartir