22.2 C
Igualada
Dimarts, juny 15, 2021

Una aliança per les renovables

Damià Calvet
Damià Calvet
Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

La implantació d’energies renovables a Catalunya, principalment sobre els projectes de parcs eòlics i de plantes solars fotovoltaiques ha generat un ampli debat les darreres setmanes. L’Anoia no ha quedat fora d’aquesta discussió, que a vegades es planteja com una confrontació entre el món urbà i el món rural, malgrat que el que convé és una aliança de tot el territori per afrontar els efectes del canvi climàtic, que malmet l’agricultura i el paisatge. La transició energètica és ineludible i inajornable i el país no es pot permetre ni moratòries ni derogacions.

La implantació de les renovables ha de ser accelerada i ordenada i, per això, després de l’aprovació del Decret llei 16/2019 per part d’una àmplia majoria del Parlament, ens vam dotar de la Ponència d’Energies Renovables, que fa un any que treballa amb l’encàrrec d’avaluar els projectes. Hi participen quatre departaments de la Generalitat, i examinen els projectes des del punt de vista ambiental, agrari, urbanístic, territorial, econòmic, cultural i paisatgístic. La Ponència analitza els projectes i, si no compleixen les condicions, es descarten.

La seva funció és justament garantir la implantació ordenada en el territori d’aquestes instal·lacions i filtrar, d’entre totes les que es presenten, les que no reuneixen els requisits per ser tramitades. L’informe de la Ponència és previ a l’inici de la tramitació dels projectes i descarta els que presenten elements insalvables per les qüestions analitzades.

Les que obtenen un informe favorable hauran d’elaborar i aportar tota la documentació que els demana la Ponència i, posteriorment, basant-se en aquests treballs, s’ha de fer una triple tramitació urbanística, ambiental i energètica. L’aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme i l’obtenció d’una declaració d’impacte ambiental favorable per part de la Ponència són condicions indispensables perquè puguin obtenir l’autorització administrativa prèvia i de construcció per part del Departament competent en matèria d’energia.

Malgrat tot aquest procés, les veus crítiques que legítimament s’han alçat ens conviden a fer modificacions al Decret de renovables, com ara per clarificar els criteris de treball de la Ponència -i així evitar que arribin propostes que sovint acaben descartades o fortament condicionades, però que, durant el seu tràmit d’avaluació, causen neguit al territori- o per incorporar la participació activa dels ajuntaments a la Ponència. Estem oberts a perfeccionar el mètode del qual ens hem proveït com a societat perquè volem tenir les millors eines per impulsar les renovables: Catalunya no pot quedar fora del repte planetari per la transició energètica.

La Ponència d’Energies Renovables que es va celebrar la setmana passada va analitzar 32 propostes (25 plantes solars fotovoltaiques i 7 parc eòlics), repartides pel país, principalment a l’Anoia, l’Alt Penedès, l’Alt Empordà, el Segrià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Vallès Oriental i el Tarragonès. D’aquestes 32, 5 han estat qualificades de viables, 14 han estat qualificades de favorables amb condicions, i 13 han rebut un informe desfavorable.

Des que va començar a treballar la Ponència un any enrere, a l’Anoia s’han presentat 18 projectes d’energia eòlica, la majoria compartits entre diverses comarques, que comportaran un màxim de 102 aerogeneradors. Dels 18, 2 han estat considerats no viables. Aquest 2021 només s’han presentat 2 projectes, un al febrer i un altre al març, la qual cosa significa que el ritme de presentació ha baixat molt.

Ha passat el mateix amb la fotovoltaica a la comarca: la Ponència ha rebut 4 propostes aquest any. En total s’han presentat 19 projectes, dels que 5 són no viables i 3 resten pendents de valorar. Dels 11 que queden, la majoria tenen condicionants.

La Ponència és per tant un filtre que garanteix l’escrupolós compliment d’uns criteris ambientals, agrícoles i paisatgístics imprescindibles per aconseguir una veritable aliança en favor de la sostenibilitat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament d’Igualada és condemnat per acomiadament improcedent d’una treballadora el 2019

L’Ajuntament d’Igualada ha estat condemnat pel Jutjat Social número 11 de Barcelona per cometre un acomiadament improcedent l’octubre de 2019 a una treballadora de...

Stay Homas actuarà a Igualada per l’European Balloon Festival

Tres joves músics catalans, companys de pis a Barcelona, es van posar de moda a l'inici de la pandèmia amb les cançons que penjaven...

Campanya de cens d’animals de companyia a Sant Martí Sesgueioles

L’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles ha engegat la campanya de cens municipal d’animals de companyia “Ja tens el meu carnet?”, amb l’objectiu de fomentar...

Àngels Chacón agafa les regnes del PDeCAT

El PDeCAT ha renovat la seva direcció després d'un procés de votació telemàtic de dos dies que ha confirmat la igualadina Àngels Chacón com...

Toni Bou arrenca amb bon peu el mundial a l’aire lliure

Pels voltants de la població italiana de Tolmezzo es va donar inici al campionat del món de trial a l’aire lliure. Es van disputar...
Compartir