16.3 C
Igualada
Dimecres, octubre 27, 2021

Una aliança per les renovables

Damià Calvet
Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

La implantació d’energies renovables a Catalunya, principalment sobre els projectes de parcs eòlics i de plantes solars fotovoltaiques ha generat un ampli debat les darreres setmanes. L’Anoia no ha quedat fora d’aquesta discussió, que a vegades es planteja com una confrontació entre el món urbà i el món rural, malgrat que el que convé és una aliança de tot el territori per afrontar els efectes del canvi climàtic, que malmet l’agricultura i el paisatge. La transició energètica és ineludible i inajornable i el país no es pot permetre ni moratòries ni derogacions.

La implantació de les renovables ha de ser accelerada i ordenada i, per això, després de l’aprovació del Decret llei 16/2019 per part d’una àmplia majoria del Parlament, ens vam dotar de la Ponència d’Energies Renovables, que fa un any que treballa amb l’encàrrec d’avaluar els projectes. Hi participen quatre departaments de la Generalitat, i examinen els projectes des del punt de vista ambiental, agrari, urbanístic, territorial, econòmic, cultural i paisatgístic. La Ponència analitza els projectes i, si no compleixen les condicions, es descarten.

La seva funció és justament garantir la implantació ordenada en el territori d’aquestes instal·lacions i filtrar, d’entre totes les que es presenten, les que no reuneixen els requisits per ser tramitades. L’informe de la Ponència és previ a l’inici de la tramitació dels projectes i descarta els que presenten elements insalvables per les qüestions analitzades.

Les que obtenen un informe favorable hauran d’elaborar i aportar tota la documentació que els demana la Ponència i, posteriorment, basant-se en aquests treballs, s’ha de fer una triple tramitació urbanística, ambiental i energètica. L’aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme i l’obtenció d’una declaració d’impacte ambiental favorable per part de la Ponència són condicions indispensables perquè puguin obtenir l’autorització administrativa prèvia i de construcció per part del Departament competent en matèria d’energia.

Malgrat tot aquest procés, les veus crítiques que legítimament s’han alçat ens conviden a fer modificacions al Decret de renovables, com ara per clarificar els criteris de treball de la Ponència -i així evitar que arribin propostes que sovint acaben descartades o fortament condicionades, però que, durant el seu tràmit d’avaluació, causen neguit al territori- o per incorporar la participació activa dels ajuntaments a la Ponència. Estem oberts a perfeccionar el mètode del qual ens hem proveït com a societat perquè volem tenir les millors eines per impulsar les renovables: Catalunya no pot quedar fora del repte planetari per la transició energètica.

La Ponència d’Energies Renovables que es va celebrar la setmana passada va analitzar 32 propostes (25 plantes solars fotovoltaiques i 7 parc eòlics), repartides pel país, principalment a l’Anoia, l’Alt Penedès, l’Alt Empordà, el Segrià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Vallès Oriental i el Tarragonès. D’aquestes 32, 5 han estat qualificades de viables, 14 han estat qualificades de favorables amb condicions, i 13 han rebut un informe desfavorable.

Des que va començar a treballar la Ponència un any enrere, a l’Anoia s’han presentat 18 projectes d’energia eòlica, la majoria compartits entre diverses comarques, que comportaran un màxim de 102 aerogeneradors. Dels 18, 2 han estat considerats no viables. Aquest 2021 només s’han presentat 2 projectes, un al febrer i un altre al març, la qual cosa significa que el ritme de presentació ha baixat molt.

Ha passat el mateix amb la fotovoltaica a la comarca: la Ponència ha rebut 4 propostes aquest any. En total s’han presentat 19 projectes, dels que 5 són no viables i 3 resten pendents de valorar. Dels 11 que queden, la majoria tenen condicionants.

La Ponència és per tant un filtre que garanteix l’escrupolós compliment d’uns criteris ambientals, agrícoles i paisatgístics imprescindibles per aconseguir una veritable aliança en favor de la sostenibilitat.

Compartir
Damià Calvet
Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Més notícies

Últimes notícies

Igualada acull una exposició per reflexionar sobre els usos de l’aigua

Igualada acull l’exposició “Operació Aigua” d’Aigua de Rigat, companyia gestora del cicle integral de l’aigua al municipi, amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, per...

S’inicia l’elaboració del Pla Estratègic de la Vall de la Riera de Carme

El proper dissabte 6 de novembre a les 17:00h a Carme es donarà a conèixer l’inici del procés de redacció del Pla Estratègic de...

Cap de setmana de curses i cervesa a Capellades

Capellades ha viscut un cap de setmana ple d’activitats. Dissabte, més de mil persones van passar per la 3a Mostra de Cervesa Artesana, organitzada...

Esquerra colla a Castells perquè es reuneixi amb les entitats veïnals

Fa pocs dies va fer-se públic que 12 entitats veïnals de la ciutat han reclamat una reunió amb l’alcalde de la ciutat, Marc Castells,...

Jorba Reflexiona demana al govern municipal que defensi de manera “ferma” el resultat de la consulta

El diumenge 24 d'octubre va celebrar-se la consulta popular a Jorba per tal que els veïns majors de 16 anys decidissin dues qüestions, la...
Compartir