16.9 C
Igualada
Dimarts, 6 juny 2023

Un grup d’alumnes del Pere Vives representa Igualada al Youth European Parliament

Com a guanyadors del concurs Joves a Debat 2017, l’Ajuntament d’Igualada ens va proposar a principis d’any representar la nostra ciutat al Youth European  Parliament de Neuchâtel, a Suïssa del 4 al 6 de maig. Aquesta trobada consistia a participar en una taula rodona juntament amb tres ciutats més, Guimaraes (agermanada amb Igualada), Besançon i Neuchâtel.

La regidora d’Agermanaments, Rosa Plassa, ens va donar tota la documentació i informació del viatge, i nosaltres, la Marina Toledo, l’Alba Angullo i jo mateix, l’Oriol Almiron, havíem de confirmar la nostra participació. Vam tardar uns dies a decidir-nos ja que eren dates propers als exàmens finals de Batxillerat. Amb molta il·lusió, ens vam decidir a participar-hi, acompanyats per dues professores de l’institut.

Vam arribar a Neuchâtel , que és a unes dues hores de Zurich. Ens esperava la coordinadora, que no ens va deixar en cap moment, fent de guia d’un programa molt divers i ben dissenyat. Vam visitar el parc botànic de Neuchâtel, on cada delegació va haver de fer una exposició en el seu idioma sobre una planta o objecte representatius de la seva regió. Nosaltres vam explicar en castellà -ja que alguns dels participants l’entenien­- la llegenda de Sant Jordi, i vam reproduir un “Draw my life” de la llegenda narrat en català i fet per nosaltres. En acabar l’exposició, vam regalar a cada membre de la delegació una rosa de paper feta per la Marina i una guia en anglès de turisme de Catalunya.

L’endemà al matí vam fer una ruta turística per la ciutat i vam dinar en un ferry mentre donàvem la volta al llac de Neuchâtel. A la tarda, a l’auditori del museu de la ciutat, cada delegació explicava els projectes participatius dirigits als joves que es fan a les ciutats. Nosaltres vam explicar tots els projectes relacionats amb la Kaserna i vam comentar que el nostre institut, l’Ins Pere Vives Vich, el curs vinent complirà 50 anys. Seguidament, es van fer grups mixtos per elaborar un projecte juvenil i entre tots escollir el millor. L’últim dia al matí vam anar amb el funicular fins a un parc d’aventura a fer un circuit de tirolines.

Aquest viatge ha tingut molta importància en la nostra vida. Ens ha permès conèixer tres cultures diferents i també poder ensenyar la nostra. Ens ha servit per fer-nos prendre consciència de la bellesa i la importància del fet de poder-nos comunicar amb persones que no parlem la mateixa llengua. Ens ha donat l’oportunitat de conèixer projectes juvenils molt interessants. Hem pogut conèixer un país nou, la seva forma de governar i entendre’s. Ens ha fet reflexionar sobre la importància de la cooperació entre iguals, de la capacitat de poder superar obstacles si tothom dóna una miqueta de si mateix als altres, de la importància de la participació juvenil en la governació d’una ciutat, etc.

En definitiva, aquest viatge tanca i obre una altra etapa de les nostres vides. Ha marcat el final de la nostra etapa com a alumnes del centre on hem estudiat l’ESO i el Batxillerat, i ha estat una gran satisfacció poder representar tant el nostre centre educatiu com la nostra ciutat.

Volem agrair a l’Ajuntament d’Igualada l’haver-nos ofert aquesta oportunitat i a tots els nostres professors que ens han donat suport en la preparació del viatge, sobretot a les professores Marisa Vila i Montse Balcells, que ens van acompanyar a Neuchâtel.

Oriol Amirón, Alba Angullo, Marina Toledo, 2n de batxillerat

Compartir