19.5 C
Igualada
Dissabte, setembre 26, 2020

Un estudi revela que el 83 % dels usuaris d’eBiblioCAT continuaran apostant per la lectura digital després del confinament

El nombre de préstecs virtuals a les biblioteques públiques de Catalunya s’ha incrementat del 336 % durant el confinament. Són dades de l’estudi “Els efectes de la Covid-19 en els serveis virtuals de les biblioteques de Catalunya”, que estan elaborant conjuntament la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La qualitat i la varietat del fons disponible a l’eBiblioCAT –amb més de 15.000 títols-  són, segons els usuaris del servei, els principals motius d’aquest augment. Aquesta biblioteca digital, accessible a tota la ciutadania mitjançant el carnet de biblioteca pública, permet també l’accés a música en streaming i accés a obres de consulta de referència com l’Enciclopèdia Britànica o MiEnciclo.

Segons aquest estudi, el nombre d’usuaris del servei eBiblioCAT s’ha triplicat durant el confinament fins a les 52.756 persones que l’utilitzen. L’element més ben valorat pels usuaris és la comoditat d’accés al servei, que està disponible en qualsevol moment i a qualsevol hora.

També s’ha pogut comprovar, analitzant els registres dels serveis bibliotecaris, que els usuaris que ja eren actius en el préstec abans del confinament s’han duplicat i fins i tot han superat el nombre de préstecs totals (presencials i digitals) durant el període de pre-confinament.

Finalment, l’estudi sobre “Els efectes de la Covid-19 en els serveis virtuals de les biblioteques de Catalunya” apunta que en una hipotètica situació de post-covid només un 7% dels usuaris deixaria d’anar a la biblioteca, sobretot per por al contagi. De la seva banda, el 83% dels usuaris del servei d’eBiblio l’utilitzaria igual o més que abans del confinament, refermant que l’escenari més immediat apunta a una convivència dels serveis de préstec digital i presencial.

L’estudi, que està previst que s’acabi a la tardor, es complementa amb una enquesta a 10.000 persones elaborada durant el mes de juny. Els usuaris enquestats han valorat amb un 8,1 sobre 10 el servei de préstec digital eBiblio.

Accés universal en temps de pandèmia
Des del tancament de les biblioteques públiques el passat 13 de març a causa de la pandèmia, els objectius prioritaris del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona han estat garantir l’accés de tota la població als continguts culturals i, també, donar resposta a l’augment de la demanda de serveis virtuals de tota la població, tinguessin o no el carnet de la biblioteca.

“eBiblioCAT és bon exemple de l’aliança institucional que ha permès donar un resposta ràpida a la crisi generada per la covid-19. Totes les institucions tenim per davant un repte, que continuarem impulsant sense descans: el de treballar conjuntament per fer arribar cultura a tots els ciutadans i ciutadanes del país, en qualsevol suport i a qualsevol indret”, ha assegurat la directora general de Creació, Acció Cultural i Biblioteques de la Generalitat, Àngels Ponsa.

És en aquest sentit que les biblioteques públiques de Catalunya han fet un doble esforç en aquests temps de pandèmia, posant a disposició de la població més de 15.000 títols entre llibres, pel·lícules, revistes i diaris a través del servei de préstec digital eBiblioCAT.

“L’augment d’usuaris posa en valor l’esforç que han fet les biblioteques des de l’esclat de la pandèmia per garantir l’accés universal a la cultura, en el format que sigui i des d’on sigui”, ha assegurat el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares.

eBiblioCAT és un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que des del 2015 fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents, etc.

Les col·leccions incloses a eBiblioCAT són subscrites majoritàriament pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. Aquest projecte forma part del projecte eBiblio que promouen el Ministeri de Cultura i Esports i les Comunitats Autònomes de l’Estat espanyol. Per accedir-hi cal anar a l’enllaç http://ebiblio.cat o bé descarregar l’aplicació eBiblio, disponible per iOS i Android.

L’avaluació s’ha realitzat amb dades corresponents als registres d’usos de préstec del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

67 anys de Fira (part 2)

67 anys de Fira (part 1) Els anys 80 hi va haver un canvi en la Junta directiva de l’entitat que no va saber afrontar...

S’escullen les propostes finalistes del pressupost participatiu de Piera

El passat divendres 18 de setembre es va celebrar a Piera el taller TOP10!, una jornada participativa oberta a tota la ciutadania on s’havia...

La nova plaça del Pi de Santa Margarida de Montbui ja està a punt

Quan només falta la plantada de tres aurons blancs que presidiran el renovat espai de la Plaça del Pi, les obres de remodelació i...

Totes les fires que se celebren a Igualada

Fira d’Igualada és una entitat sense afany de lucre. Neix l’any 1951 amb la finalitat de fomentar fires, mercats, festes i potenciar el comerç...

“En cap cas es vol construir un macropolígon a la Conca”

Entrevista a Raquel Serra, gerent de la Mancomunitat de la Conca d`Òdena Una de les persones que millor coneixen el contingut del Pla Director Urbanístic...
Compartir