7.5 C
Igualada
Dissabte, 2 desembre 2023

Un article de

Un estudi de l’ICS demostra la dificultat de retenir de professionals de la salut en l’entorn rural
U

Publicitat

La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària i Comunitària (UDMAFiC) de la Catalunya Central ha publicat un estudi pioner qualitatiu sobre les dificultats de retenir professionals d’atenció primària en l’entorn rural. Els participants han estat residents de medicina i infermeria que cursaven l’últim curs de formació a la Unitat Docent. L’estudi, desenvolupat amb el suport de la Unitat de Recerca i Innovació, ha estat publicat a ScienceDirect i l’autoria de la investigació és de Glòria Tort-Nasarre, Josep Vidal-Alaball, Màrius Fígols Pedrosa, Lorena Vázquez Abanades, Anna Forcada Arcarons i Joan Deniel Rosanas.

La principal conclusió de la recerca és que els residents estan satisfets amb el programa d’especialitat i amb la majoria de les característiques de l’atenció primària, però plantegen un ampli ventall d’incerteses a l’hora de decidir sobre el seu futur professional com, entre d’altres, el fet d’establir-se en un poble sense suport familiar, ja que la majoria procedeixen d’altres indrets.

Els participants valoren positivament formar-se en un entorn rural, amb un aprenentatge individualitzat, amb una relació estreta amb els tutors i amb els pacients, i amb la possibilitat de fer guàrdies hospitalàries que els permeten guanyar seguretat per tractar malalties crítiques a les zones rurals. També expressen la importància de tenir una assignatura durant la formació universitària que posi en valor l’especialitat d’atenció primària i els preocupen les limitacions d’exercir en un centre petit, a l’hora d’accedir a tecnologia avançada.

La Unitat Docent de la Catalunya Central és la tercera més gran
La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària i Comunitària és la tercera unitat docent d’atenció familiar i comunitària més gran de Catalunya i fa 13 anys que forma futurs especialistes. Enguany ha ofert 52 places per a nous professionals de l’especialitat familiar i comunitària: 37 de medicina i 15 d’infermeria.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies