21.2 C
Igualada
Dimecres, març 22, 2023

Un detingut per una trentena d’estafes bancàries online

Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat dimecres, a Viladecans, un home, de 20 anys, com a presumpte autor de trenta delictes d’estafa.

La detenció és el resultat d’una investigació iniciada a Lleida durant el mes de desembre després de detectar-se diverses denúncies per estafes bancàries comeses amb el mateix modus operandi. En tots els casos, les víctimes havien estat estafades amb la modalitat coneguda com Smishing.

Els investigadors van comprovar que l’estafador seria un jove amb coneixements informàtics, amb domicili al Baix Llobregat, i que haurien més víctimes arreu de Catalunya, també a Igualada.

L’Smishing és una variant del Phishing que utilitza tècniques d’enginyeria social i missatges de text, tipus SMS, dirigits a usuaris de telefonia mòbil. Amb l’aparença de provenir de fonts fiables, com entitats bancàries, intenten aconseguir dades confidencials de l’usuari, que posteriorment utilitzen per cometre les estafes.

Aquests SMS inclouen un enllaç que en ser clicat porta a pàgines web il·lícites. D’aquesta manera, l’usuari introdueix la informació sol·licitada, usuari i contrasenya de la seva banca electrònica. Tota aquesta informació va a parar a mans dels ciberdelinqüents que l’aprofiten per realitzar compres fraudulentes, transferències o reintegraments de diners en caixers automàtics.

En aquesta investigació, els agents van comprovar que l’estafador, després d’accedir a les dades bancàries de les víctimes mitjançant una pàgina clonada, anava a diferents caixers automàtics del Baix Llobregat i feia extraccions de diners en efectiu. Finalment, el passat dimecres es va detenir l’estafador a Viladecans.

Al detingut se l’acusa de trenta estafes comeses des del 12 de desembre de l’any passat amb víctimes a diferents comarques catalanes. A més d’Igualada, també va estafar a gent de Lleida, Berga, Manresa, Hospitalet de Llobregat, Barberà del Vallès, Sabadell, Rubí i Sitges. Ara com ara, el valor dels diners estafats ascendeix a 14.780 euros.

La investigació continua oberta i no es descarta que el detingut estigui implicat en altres fets similars i que hi hagi més persones implicades.

El detingut va passar divendres a disposició judicial davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Gavà

Consells preventius i bones pràctiques per evitar aquestes estafes

Per evitar aquestes estafes, des del Cos de Mossos d’Esquadra es recomana:

· No obrir missatges SMS d’usuaris desconeguts o que no s’hagin sol·licitat. Es poden eliminar directament i no s’ha de contestar en cap cas aquests SMS.

. Precaució amb els enllaços SMS i al descarregar fitxers adjunts de correus, encara que siguin de contactes coneguts.

. En cap cas emplenar formularis sospitosos que demanin la introducció d’informació confidencial, com dades personals o números de compte ni de targetes bancàries.

· Verificar que el nostre sistema operatiu i l’antivirus que utilitzem estiguin actualitzats i actius.

· Cap empresa envia per SMS sol·licituds de pagament on sol·licitin dades personals dels clients. Si es rep un SMS en aquest sentit, no s’ha de facilitar cap dada. En cas de dubtes, s’ha de contactar directament amb el proveïdor del servei per assegurar la veracitat de la informació.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Canvi de seu

Cal que es creï riquesa per mantenir l’estat de benestar i normalment les empreses ho fan. D’ací que totes les administracions, locals i internacionals,...

Quelcom tant vital com el temps

En general, cada cop més disposem de menys temps lliure per a nosaltres mateixos, o si més no, aquesta és la percepció que tenim....

Jordi Cuadras organitza cafès als barris per escoltar els veïns “de tu a tu”

El candidat a l’alcaldia d’Igualada per Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, està reunint-se amb els veïns i veïnes de tots els barris amb cafès oberts...

Últimes notícies