Un altre efecte de la pandèmia: la millora del medi ambient
U

7 d'abril de 2020

Fàbriques tancades, autopistes buides, carrers desèrtics … són imatges que es repeteixen a tot el món a mida que la pandèmia de coronavirus avança inexorablement. L’aturada brusca de l’activitat humana té, paradoxalment, un gran beneficiat: el medi ambient. El descens de la quantitat de desplaçaments en vehicles de motor, la disminució de la producció industrial i el consum es tradueix en menys contaminació, aigües més netes i cels més clars. Des de la Xina fins a Venècia, Barcelona o Madrid, aquests són alguns dels efectes secundaris positius de la crisi sanitària.

A la Xina, millora dràstica de la qualitat de l’aire

Les dades no menteixen. Al llarg de tot el mes de febrer la mitjana de dies sense contaminació atmosfèrica augmentar en un 21,5% en comparació de les mateixes dates de l’any anterior, segons un informe de el Ministeri d’Ecologia i Medi Ambient de la Xina. Així mateix, les imatges de satèl·lit publicades per la NASA i l’Agència Espacial Europea mostraven una reducció dràstica de les emissions de diòxid de nitrogen en les principals ciutats de país.

Al nord d’Itàlia: nivells insòlits de diòxid de nitrogen

Una cosa similar ha acabat passant a Europa, on l’onada de confinaments produïts durant els últims dies també s’ha traduït en una millora dràstica de la qualitat de l’aire. Així ho revelen les dades del satèl·lit Sentinel 5P, on s’aprecia una reducció significativa de la contaminació atmosfèrica coincidint amb les mesures dràstiques de confinament preses.

A Madrid i Barcelona, ​​aire més pur

Segons dades del consistori de la capital d’Espanya, la ciutat ha reduït considerablement els nivells de contaminació atmosfèrica. Les dades facilitades diàriament pel Sistema de Vigilància de Qualitat de l’aire de l’Ajuntament de Madrid no presenten cap dubte: durant els primers dies de confinament, els cinc districtes de la ciutat comptaven amb mesures catalogades dins de la categoria “molt bo” de l’índex de qualitat de l’aire. Per la seva banda, a Barcelona les dades de la Generalitat indiquen que les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) es van reduir a la meitat després de només tres dies de confinament.

Amb el transcurs dels dies, les grans ciutats d’Espanya s’han anat lliurant de la contaminació. Els mesuraments duts a terme pel departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya concloïen que el dia 23 de març els nivells de CO2 de la ciutat comtal s’havien reduït fins a un 75% respecte al seu nivell habitual, mentre que el passat dia 21 el diòxid de nitrogen havia baixat entre un 70 i un 80% respecte a el període anterior a la crisi. Una tendència a la baixa que també es compleix a Madrid, on les autoritats municipals han informat que els gasos d’efecte hivernacle s’han reduït de mitjana un 57% des de l’inici de les mesures de confinament. Un estudi de la la Universitat Politècnica de València constatava que els cels espanyols estaven de mitjana un 64% més nets. Barcelona, ​​Castelló i Madrid, amb una reducció de la contaminació de l’83, 76 i 73 per cent respectivament, són les principals ciutats beneficiades.

A Venècia: aigües cristal·lines

A les xarxes socials es veuen fotografies dels canals de la ciutat de Venècia com poques vegades s’havien mostrat: completament nets. En algunes zones fins i tot s’observaven racons amb aigües cristal·lines que aixoplugaven fins i tot alguns petits bancs de peixos que s’havien aventurat en els canals des de la llacuna o des del mar. “La llacuna s’apropia de Venècia, sense abocaments i sense trànsit, es pot veure el fons dels canals. Amb menys trànsit pels canals, els sediments arrossegats per les embarcacions tornen al fons, reduint considerablement l’aigua tèrbola i retornant a Venècia una estampa digna del més bell quadre renaixentista.

La natura retorna a les zones urbanes

A mida que cada vegada més ciutats de tot el món van sucumbint a les ordres de confinament abunden imatges en les xarxes socials en què apareixen animals salvatges que s’aventuren en el deshabitat espai urbà.

Cal advertir, però, que en molts dels casos es tracta de notícies falses: no és cert que hi hagi dofins nedant en els canals de Venècia ni elefants que han caigut borratxos després de beure licor en una plantació de te de la província xinesa de Yunnan.

Tot i així, sí que s’han donat casos d’estampes insòlites protagonitzades per espècies que s’aventuren a ocupar un paisatge urbà desproveït de la seva tràfec habitual. A la ciutat japonesa de Nara, els cérvols campen al seu aire pels carrers buits dels habituals turistes, mentre que a la ciutat d’Oakland, situada a la badia de San Francisco, s’han vist galls dindis salvatges que s’han endinsat en les instal·lacions d’una escola. Més a prop, a Barcelona, s’han vist senglars que s’aventuraven als carrers deshabitades de al centre de la ciutat a la recerca de menjar, i els experts asseguren que en els propers dies es podrien veure altres animals en zones urbanes. La naturalesa sembla voler recuperar l’espai perdut.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta