Tres centres sociosanitaris de la ciutat promouen la cuina mediterrània

103

residencia-cuina-mediterrania-veuanoiaL’Agència de Salut Pública de Catalunya, en el marc del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), dinamitza i destaca els programes Amed i “Aquí sí, fruita i salut”, com a iniciatives pioneres a l’Estat, amb l’objectiu de promoure la salut a través de la potenciació de l’alimentació mediterrània i el consum de fruita fresca entre la població facilitant les opcions saludables.

Recentment, el Centre de Dia Montserrat, l’Hospital de Dia Sant Jordi i la Residència Pare Vilaseca del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) han rebut l’acreditació Amed pel fet de promoure l’alimentació mediterrània en l’oferta alimentària. La cap del Servei de Salut Pública del Solsonès, Bages i Berguedà i de l’Anoia, Ester Ibáñez, ha lliurat els certificats Amed a M. Àngels Riba, Glòria Casadesús, Menchu Vélez i Núria Solà, responsables dels establiments. El procés d’adhesió al programa Amed s’ha pogut dur a terme gràcies a la tasca realitzada per Montse Ibáñez, dietista del CSSI, i l’Albert Sans, cap de cuina.

Els altres establiments de la comarca que disposen de l’acreditació Amed són El Cafè del’Ateneu, La Cassoleta de Cal Font, Cuinats Torres, la Fundació sanitària Sant Josep, Hospital Comarcal de l’Anoia, d’Igualada, l’Atelier de Vilanova del Camí i el restaurant El Kubb de Sesoliveres.

Aquest projecte es suma al treball que el CSSI realitza des de fa molts anys en l’àmbit de l’alimentació. L’any 2011 el CSSI ja va ser pioner col·laborant amb la Fundació Alícia en dissenyar propostes gastronòmiques innovadores per a millorar l’oferta de triturats amb noves fórmules d’elaboració per a aquells usuaris de la Residència Pare Vilaseca que no poden menjar sòlids. Aquests triturats permeten als comensals redescobrir sabors que fa temps que no han pogut degustar amb els triturats convencionals i els recorden la seva alimentació habitual de tota la vida.

Per altra banda, conscient de la incidència de les intoleràncies alimentàries i de la necessitat de formar el seu equip de professionals, el CSSI ha participat recentment en un taller de cuina sense gluten dissenyat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Fundació Alícia amb la col·laboració de l’Associació de Celíacs de Catalunya, on s’han facilitat eines i bones pràctiques per elaborar plats sense gluten amb garantia i seguretat.