Tot a punt per a la festa, diumenge, dels Tres Tombs d’Igualada, la més antiga de Catalunya

17 de gener de 2020

El passat divendres va iniciar-se amb èxit el tret de sortida del 198è aniversari de les festes patronals organitzades per l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, amb el repic de campanes i el dispar de morterets.

Dissabte al matí el Saló de Plens de l’Ajuntament igualadí es va omplir de gom a gom per assistir a la proclamació dels nous banderers: Jaume Soler i Vidal (portador de la Bandera Petita), Anna Maria Mensa i Gil (portadora de la Bandera Gran), i de la nova Pubilla i les seves Dames d’Honor: Berta Prat i Alemany, Sandra Alemany i Miserachs i Mar Morón i Prat respectivament.

Jaume Ortínez i Vives, va complementar l’acte sent l’encarregat de dur a terme l’acte acadèmic d’enguany, oferint als assistents una xerrada molt interessant sobre l’activitat traginera de l’Anoia i els traginers que ens han precedit.

Avui divendres, Sant Antoni Abat, ofici solemne
Aquesta setmana tenen lloc els actes centrals de les festes, el primer dels quals és l’Ofici solemne en honor a Sant Antoni avui divendres 17 de gener a les 11h del matí a la Basílica de Santa Maria. En finalitzar l’Ofici es realitzarà “el ritual” d’acompanyar les banderes i els seus portadors als seus domicilis respectius, acompanyades de la Pubilla i les Dames d’honor, els trabucaires igualadins “Els Voladors”, la Banda de Música d’Igualada i el Ball de Bastons d’Igualada.

Dissabte 18 de gener, ja a la vigília del dia dels Tres Tombs, es realitzarà la tradicional cercavila pels carrers de la ciutat.

A 2/4 de 6 de la tarda s’iniciarà la concentració als voltants del c/Òdena, 51 i el c/Carme Verdaguer per tal d’iniciar la recollida de les banderes gremials als domicilis dels seus portadors i en finalitzar el recorregut posterior, es retornaran de nou als corresponents habitatges on els protagonistes de la festa, obsequiaran als presents amb la tradicional coca i barreja. El recorregut principal de la cercavila serà el següent: c/d’Òdena, Passeig Verdaguer, Av. Montserrat, c/Boloix i Canela, c/ Gaspar Camps, Av. Vilanova. Av. Caresmar, c/Soledat, Plaça del Rei, c/ Sant Jordi, Rambla General Vives, Rambla Sant Isidre, Rambla Nova, Rambla Sant Ferran, Plaça Castells, Crtra de Valls, c/ Prat de la Riba, Av. Àngel Guimerà, Plaça Castells, Rambla Sant Ferran, Rambla Nova, Rambla Sant Isidre, Rambla General Vives, c/Sant Jordi, Plaça del Rei, c/Soledat, Av. Caresmar, Av. Monserrat, C/Boloix i Canela, c/Gaspar Camps, Av. Vilanova, Av. PauCasals, Passeig Verdaguer, Plaça Catalunya, c/Trobadiners, Ctra de Manresa, c/Carme Verdaguer, c/Òdena.

Diumenge, Tres Tombs, amb dos carros nous
Diumenge 19 de gener, es durà a terme la celebració dels Tres Tombs. Per als qui vulguin matinar, a partir de les 9 i fins 2/4 d’11 del matí, a l’esplanada del torrent de Can Masarnau (Fàtima), es podrà gaudir de l’esmorzar pels participants forans en els Tres Tombs. A partir de les 11 del matí, els participants començaran a concentrar-se als carrers del voltant de la plaça Castells, per tal que a les 12h puguin iniciar-se els Tres Tombs.

El Fanal encapçalarà la comitiva, seguit d’una representació de genets de l’hípica d’Esparreguera, el carro amb la imatge de Sant Antoni Abat, les banderes gremials, la Pubilla i les Dames d’honor, i tots els carros, carruatges i animals participants. Com a novetat d’enguany cal destacar dos carros igualadins nous: el d’estelles de troncs de pi i el de bovines de cable telefònic, així com el carro del Vermut de Reus que no ha vingut mai a Igualada.

En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es realitzarà la benedicció de totes les cavalleries i animals domèstics presents.
Al llarg del matí, tothom qui desitgi el típic tortell de Sant Antoni, podrà comprar-lo a les parades de l’Antic Gremi de Traginers, situades a la Rambla Sant Isidre i al Passeig Verdaguer. Un cop finalitzats els Tres Tombs, i per tal de cloure la diada, es celebrarà el merescut dinar de germanor.

Normes
Tots els participants s’hauran d’inscriure obligatòriament. En aquest moment es lliuraran les acreditacions que hauran de ser visibles al llarg del recorregut.
L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, com a entitat que pertany a la Federació Catalana dels Tres tombs, tindrà en compte els protocols de seguretat i benestar animal, i el reglament d’ordre en els Tres Tombs, avalats per la Universitat de Veterinària de l’UAB.
A més, a tots els espectadors es volen fer extensives les informacions, consells i instruccions acollides al Pla d’Autoprotecció (PAU) durant els Tres Tombs:
-Eviteu recollir caramels a la zona de pas dels carruatges.
-Vetlleu i controleu els nens i nenes perquè no s’aproximin als animals i a les rodes dels carruatges.
-No espanteu o crideu els animals durant el recorregut.
-Es recomana no transitar entre carruatges durant tot el recorregut dels Tres Tombs, i per tant mantenir-se a les zones habilitades per l’organització.
-En cas de pèrdua contactar amb la Policia Local.
-Els responsables de l’Antic Gremi de Traginers s’identificaran amb un braçalet amb l’anagrama de l’entitat.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que els partits polítics arribaran a un acord per formar govern o es repetiran eleccions?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta