Com tenir cura del teu cabell escollint un xampú natural
C

7 de febrer de 2018
Ivet Pons - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Ivet Pons.

La cosmètica natural evita les substàncies perjudicials per al nostre organisme i procura incloure components que a mitjà termini restauren l’equilibri natural del nostre cabell oferint com a resultat un cabell sa, nodrit i radiant.

La majoria de xampús que es venen en establiments habituals, prometen amb el seu màrqueting uns efectes concrets per a cada producte. Tenim els que eliminen el frizz, els altament hidratants, els que asseguren una brillantor enlluernadora, i molts altres que totes coneixem. El que no sabem és que l’ús habitual d’aquest tipus de productes redueixen la capacitat natural de l’organisme per aconseguir l’equilibri natural del cabell.

Per contra quan vam decidir passar-nos a la cosmètica natural, concretament a l’ús de xampús sense ingredients químics, podem arribar a convèncer-nos de la seva acció nutritiva quan a mig termini els hem estat utilitzant amb regularitat.

Insistim amb el concepte, a mig termini, perquè les persones que no s’han convençut dels beneficis de la cosmètica natural segurament és perquè no han tingut la suficient paciència com per observar els resultats al cap d’un temps. La nostra societat ens porta al concepte de l’immediat i per tant al rentar-nos els cabells també esperem que immediatament ho vegem com desitgem.

Amb els productes convencionals el nostre desig es compleix però de forma parcial i simplement visual ja que si que és veritat que ens queda el pèl brillant i suau, però anem a descobrir que components són els que aconsegueixen aquest efecte i com aquests mateixos components danyen la nostra salut capil·lar …

Com s’aconsegueix la brillantor: els cabells el veiem brillant després del rentat perquè els components d’origen mineral construeixen una capa al voltant de cada cabell atorgant-li brillantor. Aquests components són silicones i derivats del petroli el nom que veus a la llista d’ingredients de la majoria de xampús: «silicone», «mineral oil», «cera microcristal·lina», «paraffinum liquidum», «dimethicone» …

Tots ells són greixos saturats molt allunyats del greix natural del nostre cabell. Atorguen brillantor artificial però a la llarga no nodreixen els cabells ni el protegeixen dels agents externs, sinó el contrari.

Al costat dels ingredients esmentats, els xampús convencionals contenen també la majoria, conservants sintètics tan coneguts com els parabens (comencen per «methyl-», «ethyl-2», «propyl-» i «butyl-» i acaben en «paraben» ).

S’han fet estudis suficients per comprovar científicament que aquests components poden arribar a la sang i s’emmagatzemen en el teixit gras, produint un efecte estrogènic disruptiu (hormonal femení).

Per tot això són cada vegada més les marques de cosmètica que s’han afanyat a eliminar els parabens dels seus productes, però no són ni de lluny totes les que haurien.

Els xampús de cosmètica natural o ecològica tenen una rigorosa normativa i evidentment tenen molt clar que aquests components tan agressius per a l’organisme estan totalment prohibits.

Finalment cal destacar també dels xampús convencionals l’efecte de l’abundant escuma els responsables són els detergents tensioactius sintètics com l’anomenat lauril sulfat de sodi ( «Sodium laureth sulfate»), el qual pot produir irritació i alteracions dermatològiques.

Però t’estaràs preguntant…

¿Com actua un xampú natural?

Al no contenir aquestes substàncies que ofereixen resultats i sensacions immediates el seu comportament amb el nostre pèl a la dutxa diària és molt diferent.

Quan ho apliquem no tenim tanta escuma ni en acabar notarem una brillantor especial, almenys en les primeres aplicacions. Però si que el fet que estiguin formulats amb ingredients naturals menys agressius i segurs, el nostre pèl estarà cuidat i evitarem els danys habituals dels químics com la sequedat i la irritació. Per això ho recomanen els dermatòlegs quan el cuir cabellut pateix alguna afectació.

Molta gent parla malament d’ells i fins i tot corren certs mites falsos que els poden desprestigiar. Però la clau està en provar-los durant el temps suficient perquè comencin a actuar. En un primer moment anirà eliminant les restes dels ingredients químics que fins al moment han anat agredint el nostre cabell i per a això fa falta més d’un rentat.

Amb el temps podràs observar que el teu cabell recupera la capacitat de regenerar-se, el notaràs ben hidratat i amb una aparença saludable. A més els xampús naturals són molt eficaços regulant la producció sebàcia per la qual cosa eviten l’excés de greix o la sequedat.

Anima’t a provar-ho, ho notaràs!

Yvette Pons

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta