14.4 C
Igualada
Dijous, abril 15, 2021

“Te’n recordes?”

Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Filòloga, historiadora i fotògrafa

D’aquella presentació que, a la primavera de 1994, al Col·legi de Periodistes, es va fer de la primera edició del llibre “Te’n recordes? Crònica sentimental”, d’Enric Canals i Joaquim Roglan, ha passat un quart de segle; uns anys que han servit per a què tot aquest fons de documentació i copiós material gràfic contribuís a ser un oportú estímul per a què entitats, agrupacions o centres d’estudi tinguessin a bé celebrar la memòria d’un passat no tan llunyà i capaç de remoure nostàlgiques emocions.

I, això és el que es proposa l’exposició que, amb motiu de la Festa Major i per a festejar els vint anys de la Biblioteca Central d’Igualada, es va inaugurar en aquestes dependències sota el reclam “Te’n recordes?”; a partir d’un laboriós i intel·ligent treball de compilació d’un valuós material d’arxiu. Una mostra que et submergeix per un recorregut de meravelloses obres literàries, de músiques, de pel·lícules i revistes que, de fet, han propiciat la construcció del segell d’identitat de diferents generacions.

Aquesta mirada al passat està presentada en distints espais referits a èpoques també diferents, en els quals s’hi recreen una estança amb mobiliari de cartró (realització de Packaging) on es mostren diversos escenaris amb una expressa seqüenciació temàtica al·lusiva a la història de cada dècada. Així:

Els anys 60’ subratllen l’arribada de l’home a la Lluna, dins el marc dels anys de la Guerra Freda; i, amb la consegüent expansió del major moviment pacifista de la història. Aquí es fa esment a lletres d’els Who, els Beatles i Bob Dylan. Simultàniament, un apunt referit a Catalunya assenyala una incipient expansió econòmica a finals de l’autarquia franquista. Tanmateix, és el moment de l’arribada massiva dels anomenats “Els altres catalans” (Paco Candel), els quals creen unes noves arrels a Casa Nostra. Per la seva banda, Igualada viu l’auge productiu de les fàbriques de gènere de punt i el creixement de la indústria del cuir. Endemés, la música de grups locals com: Els Sioux, Els Maus i Els Corbs i la programació cinematogràfica del nou cinema Tarragona seran oportunes ofertes per a l’entreteniment de la ciutadania. I, de retruc, és l’època de les primeres reformes urbanístiques i de l’obertura de l’Institut Pere Vives Vich.

La dècada dels 70’ ens descobreix la caiguda de Richard Nixon, el final de la guerra del Vietnam i la Crisi del petroli. Època que, a l’Estat espanyol es contemplen els darrers episodis del franquisme i l’alba de nous partits polítics. Després d’un llarg silenci, el 1977 és l’any de la primera Diada Nacional de Catalunya; un esdeveniment al qual segueixen unes inèdites convocatòries: les eleccions municipals i la constitució dels ajuntaments democràtics. En aquest instant tan àlgid, Igualada vivia l’apogeu de la indústria del punt, àdhuc la creació de diferents Escoles primàries i el naixement de l’Institut Milà i Fontanals. A mitjans de la dècada, la ciutat inaugura uns millors serveis i equipaments: el Mercat de la Masuca i l’Estació de ferrocarrils i autobusos; alhora que s’estrena el cinema Kursal i el mític Gucken Pub, i es participa de l’èxit del primer Certamen de Cinema Amateur.

Els 80’ es presentaven grisos amb les guerres de l’Iran-Iraq i del Líban, a les que s’hi suma la catàstrofe nuclear de Txernòbil (Ucraïna). Val a dir que l’única nota refrescant del moment són els Mundials de futbol (1982). Si més no, quant a Catalunya, malgrat l’intent de cop d’Estat de Tejero, aquesta va avançant cap a l’autonomia, de la qual se’n deriva la Llei de Normalització Lingüística. En paral·lel, l’adhesió d’Espanya a la Comunitat Europea afavoreix la internacionalització de l’economia catalana. I, el 1989, la caiguda del mur de Berlín (1989) posa punt i final a la dècada.

Si bé Igualada, aquests anys, viu un important creixement demogràfic i veu certes remodelacions urbanístiques arran del traçat del Polígon de Les Comes i de la seva piscina coberta; també és víctima del tancament de Cal Font. Paral·lelament, des de l’àmbit cultural i de l’oci se celebra la primera edició de l’Anòlia i es formen diferents grups d’animació (Gralla i Bolic Bullanga, i La Clau). És el temps del naixement de l’Arxiu Històric Comarcal (1986) i de posar la primera pedra de la construcció del Museu de la Pell. Pel que fa a l’esfera de les comunicacions, un nou tren més còmode i ràpid segueix resseguint el curs del riu Anoia.

L’ingrés als 90 ve de la mà de la revolució de la World Wide Web, i el sistema Operatiu Windows; una innovació que modifica radicalment les relacions mundials. El 1992 viu amb entusiasme la follia de les Olimpíades i, al seu torn, neix la Unió Europea; mentre que la humanitat observa impotent les guerres del Golf i de Bòsnia i Kosovo, unes adversitats a les que s’hi afegeix un amenaçador canvi climàtic.

A l’Anoia s’hi projecten unes vies més ràpides i millors trams de carreteres. Igualada, ara, s’eixampla cap a un nou barri, Les Comes. Són els dies de dos novells successos esportius: la Fira de l’Aerosport i l’European Ballon Festival. I, a nivell cultural, la ciutat dona vida a la Fira del Teatre infantil i juvenil, a la vegada que convoca els primers Premis Ciutat d’Igualada. Tanca el 1999, la inauguració de la Biblioteca Central; any que cessa un local de referència, el Racó de capvespre.

El 2000 s’estrena amb el temible Efecte 2000, o reserves pel canvi de segle. Però, al cap i a la fi una altra dècada que just comença amb els Atemptats de l’11 de setembre del 2001, un terror que capgira les relacions entre Orient i occident. Dins d’un món cada cop més global, la Xina s’imposa com a gran potència econòmica; mentre Europa aprèn a comptar en euros. Canvis i més canvis, la pròpia irrupció colossal de les xarxes socials que alteren i canvien radicalment la nostra forma de relacionar-nos. Tot seguit venen els anys d’una crisi econòmica i financera global que lògicament castiguen alguns sectors de la producció igualadina, condemnat a molta gent a l’atur. Al costat d’això s’avança en el camp de les energies renovables, a la vegada que s’inaugura un nou hospital i també es dóna pas a una original iniciativa per al futur del Rec, amb el Rec Experimental Stores, al 2009. Al mateix any, s’obren les portes del complex aquàtic de l’Infinit i d’un remodelat Escorxador.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament de Capellades i Canigat segueixen col·laborant

Des de principis de setembre, Canigat i el consistori capelladí treballen conjuntament en la gestió de les colònies de gats del carrer. Seguint el...

Òdena s’integra a Anoia Turisme per sumar esforços en promoció

El Consell Comarcal de l'Anoia, dins l'estratègia de promoció turística de la comarca, ha creat l'ens Anoia Turisme per abordar el turisme des d'una...

L’Hospital de dia Sant Jordi aplica la realitat virtual en la neurorehabilitació

L’Hospital de dia Sant Jordi, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), està aplicant les noves tecnologies de realitat virtual com a nou mètode...

Dilluns entra en funcionament la càmera de control de trànsit de la rambla Sant Isidre

L’Ajuntament d’Igualada activarà el pròxim dilluns 19 d’abril la càmera de control del trànsit de la rambla Sant Isidre. La càmera està situada a...

La Generalitat “prem l’accelerador” per declarar Bé d’Interès Nacional el Cementiri Nou

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha exposat que la Generalitat "ha premut l'accelerador" per declarar el Cementiri Nou d'Igualada com un Bé Cultural...
Compartir