Taller per aprendre a gestionar la privadesa i les dades personals a Internet al Museu de la Pell

49

Internet va néixer en el món acadèmic, on eren pocs els qui feien servir la xarxa i tothom confiava en tothom. Quan va passar al món comercial i va convertir-se en un espai de centenars de milions d’usuaris va esdevenir un mirall de la societat, un entorn on les dades o la privadesa, sovint molt vulnerable, poden viatjar ràpidament a diferents continents i ser tractades per empreses o organismes amb diferents motivacions i finalitats. Així doncs, voler protegir la informació no és una paranoia, és un dret que pot ser vulnerat molt fàcilment i que cal aprendre a defensar. Aquesta és la reflexió de partença de Jordi Delgado, responsable del taller gratuït sobre Privadesa i Protecció de Dades Personals a Internet, que s’impartirà el dimarts, 31 de gener, de 16 a 20h al Museu de la Pell d’Igualada, en el marc de l’exposició Immersos en les dades. [Una] adaptació de l’exposició ‘Big Bang Data’ del CCCB.

Jordi Delgado és doctor en Informàtica i professor titular del departament de Ciències de la Computació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), fa classes a la Facultat d’Informàtica de Barcelona i és consultor d’Intel·ligència Artificial a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Juntament amb Jordi Iparraguirre, vicedegà d’Internet del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i membre del Capítol Català de la Internet Society, són organitzadors de les primeres CryptoParties fetes al país i divulgadors en diferents tallers, presentacions, ponències i taules rodones sobre la privadesa de les dades, la petjada digital i la protecció de les dades personals i còpies de seguretat davant la pèrdua o robatori. Aquests experts recomanen anar a www.test.cryptoparty.cat i fer el test que s’hi proposa.

A grans trets, al llarg de les quatre hores del curs s’abordaran diversos continguts: la gestió dels passwords, navegadors i troians, VPN, Tor i Tails Xarxes Privades Virtuals, xifrat fort sense perdre la facilitat d’us per al correu electrònic, informació sensible i xats, punts bàsics de les còpies de seguretat, configuració correcta del router, actualització del firmware i estratègies de millora de la seguretat i de reducció de l’empremta digital en tauletes i telèfons mòbils. Les places són limitades i, per a participar en la cryptoparty, cal fer reserva prèvia trucant al 93 804 67 52 o per correu electrònic a m.igualada@diba.cat. Els assistents no han de ser experts en informàtica, però es demana un mínim coneixement i desimboltura en l’ús de l’ordinador, ja que cada participant practicarà amb el seu propi portàtil, tauleta o mòbil.