“Sii tu me dices web, lo declaro todo”

66

Aquest és un any de canvis i novetats en les declaracions a l’Agencia Tributaria tant per a les XAVIER MORALES opinió - La Veu de l'Anoia - Veuanoia.catpersones físiques obligades a presentar la renda com per a les societats que declaren l’IVA amb periodicitat mensual.

En el cas de la declaració de la renda de l’exercici 2016, desapareix el programa PADRE i es substitueix per RENTA WEB accessible al “núvol” des de qualsevol dispositiu amb un navegador i accés a internet. Aquest sistema és bàsicament una fusió del programa PADRE i de l’esborrany on-line ja conegut d’anteriors campanyes i, com és habitual, recull quasi màgicament informació del que guanyem, dels nostres comptes, propietats, etc. Pel que fa a les declaracions mensuals d’IVA de les grans empreses, grups d’IVA i les empreses adscrites al Registre de Devolució Mensual, a partir del proper 1 de Juliol els serà d’aplicació el Suministro Inmediato de Información (SII). Aquest nou sistema requereix despullar-se i informar en detall de les factures de compra i venda en el termini de 4 dies des del seu registre a través de la seu electrò- nica de l’AEAT.

Les millores en les tecnologies de la informació i la comunicació han permès abordar aquests canvis a l’AEAT. Finalment el que es persegueix és augmentar el control tributari i en el cas concret del SII aconseguir informació econòmica valuosa en temps real del 80% de la facturació entre empreses de tot l’estat.

Diu la cançó de Los Panchos “SII tu me dices WEB, lo declaro todo, SII tu me dices WEB, será todo para ti…”, bé, potser no era ben bé així la lletra, però el lector segur que agraeix un somriure abans de preparar la cartera per la renda o per adaptar els sistemes de informació de la seva empresa per complir amb els requeriments del SII.

 

Xavier Morales