18.6 C
Igualada
Dimarts, juny 22, 2021

Si els fills…

jaume singlaAmb independència del que passi a Catalunya els propers mesos, no hi ha dubte que l’Estat Espanyol necessita urgentment una renovació a fons de la seva classe política. No és possible que en ple segle XXI, els partits estatals estiguin dirigits i representants per individus que han demostrat escàs valor ètic i una absoluta ineficàcia en la gestió publica.

I per si això no fos prou, tan el PP com el PSOE -més el PP- no han dubtat en maltractar Catalunya per assegurar-se vots al conjunt d’Espanya. Com pot ser que el PP guanyi les eleccions amb tot el que han robat? es pregunten els ciutadans. Una primera resposta és que molts espanyols prefereixen votar un corrupte “siempre que mantenga a raya a los catalanes” a arriscar-se a votar candidats honrats.

La segona és el sistema electoral espanyol que prima el bipartidisme. Hi ha 99 diputats que cauen sempre o en el PP o en el PSOE en funció de quina de les dues formacions queda en primer lloc a cadascuna de les demarcacions provincials. Des de l’extrema dreta fins al centre dreta només hi ha una opció electoral: el PP. Al centre -i també anticatalà- hi ha C’s. En canvi des del centre esquerra a l’esquerra n’hi ha dues: PSOE i Podemos. Si sumem els vots de les dues forces, són molts més que el PP sol, però aquest aprofita el sistema electoral per endur-se més diputats dels que li tocarien. Al capdavall aquest avantatge és el que ha permès que amb l’abstenció del PSOE pugui seguir maneflant (perdó, governant) Mariano Rajoy.

Ja fa anys que les dues forces majoritàries maneflegen Catalunya per treure vots. I no hi ha dirigent estatal amb una mica d’ambició que s’estigui de manipular la realitat -insultant al sentit comú- per tal de justificar qualsevol cosa si es tracta de fer quedar malament Catalunya o les seves institucions.

I no cal remuntar-se gaire lluny per trobar exemples. Aquesta mateixa setmana Rajoy lamentava que la web de la Generalitat “no esté en español”. Dada absolutament incerta perquè està en català i castellà. No he escoltat cap disculpa i encara més, la web del PP és només en castellà.

El mateix Rajoy, ahir dijous a Onda Cero reconeixia que “El pacto fiscal con Cataluña generaria problemas descomunales”. És a dir, no està disposat ni al més mínim gest cap als ciutadans de Catalunya. També va dir que la llum podria baixar “porque va a llover”. En el país que té més sol d’Europa, el preu de la llum depèn de la pluja?

I no em dona la gana de parlar del miserable que Rajoy ha nomenat Delegado del Gobierno, prefereixo dedicar-li una cançó de Quico Pi de la Serra: “Si els fills de p… volessin”.

Jaume Singla, periodista

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir