32.1 C
Igualada
Divendres, juliol 23, 2021

S’espera que el nou alberg de pelegrins de Cal Maco d’Igualada es posi en marxa el 2021

L’Ajuntament d’Igualada vol que el nou alberg de pelegrins de la ciutat estigui en funcionament el 2021, un any abans de la celebració dels 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat de Manresa. Amb aquesta efemèride es donarà un impuls en el Camí Ignasià, una ruta que recrea el recorregut que va fer Ignasi de Loiola l’any 1522 des de Loiola fins a Manresa, passant per diverses localitats catalanes com Lleida, Verdú, Igualada o Montserrat. L’alberg tindrà capacitat per a una cinquantena de persones i el projecte tindrà un cost d’1,5 milions d’euros.

cal-maco-alberg-igualada-veuanoia
Cal Maco a Igualada, on actualment hi ha l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

Des de la casa natal de Sant Ignasi de Loiola, a la localitat basca de Azpeitia, fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Aquests són els punts d’inici i final del Camí Ignasià, un recorregut de 650 quilòmetres dividits en 27 etapes que transcorre per cinc comunitats autònomes diferents –el País Basc, la Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. A Catalunya, el camí es divideix en set etapes diferents i fa parada a Lleida, Palau d’Anglesola, Verdú, Cervera, Igualada, Montserrat i Manresa. Precisament, Igualada és la antepenúltima parada abans d’arribar a la capital del Bages i del seu pas per Montserrat.

L’any 2022 es compliran 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi a Manresa i de la seva estada espiritual en la Cova. Arran d’aquest fet, es preveu que el Camí Ignasià agafi més rellevància i augmenti el nombre de pelegrins que decideixen fer aquest recorregut. Per això, des de l’Ajuntament d’Igualada s’ha decidit impulsar la creació d’un alberg de pelegrins que tindrà capacitat per unes 50 persones. A més d’acollir als pelegrins ignasians, l’equipament també es concep per allotjar pelegrins del Camí de Sant Jaume o bé turistes que visitin la ciutat per altres motius.

El regidor de Qualitat Urbana de l’Ajuntament d’Igualada, Jordi Pont, ha explicat que els pelegrins que facin el Camí Ignasià tindran “parada obligada” a la capital de l’Anoia, ja que és el lloc on Ignasi de Loiola “es va treure la roba militar i es va posar una roba més humil”. Per això, la ciutat vol crear un discurs propi al voltant d’aquest fet i està previst que a la planta baixa de l’alberg hi hagi un centre d’acolliment turístic, que informi sobre el Camí Ignasià, però al mateix temps “que doni als visitants informació sobre els atractius turístics d’Igualada i la Conca d’Òdena”, segons Pont.

Actualment el Camí de Sant Jaume acull a uns 500 pelegrins l’any. Igualada, que també és un dels llocs de pas d’aquest recorregut, compte avui dia amb un petit alberg de pelegrins amb tan sols 12 places i que, segons Pont, “no té les condicions òptimes”. Ara, amb la projecció del nou alberg, la ciutat “dóna un gran salt qualitatiu”. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona, en època baixa es preveu que facin el Camí Ignasià unes 200 persones diàries, mentre que en època alta arribaran a les 400. Des del consistori igualadí confien que l’alberg tingui una ocupació total en època alta, mentre que en època baixa se situï al 80%.

Un edifici singular

L’alberg de pelegrins se situarà a l’edifici modernista de Cal Maco (1914), que actualment acull l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. La intenció del consistori és traslladar l’Arxiu al llarg del 2019 a l’edifici de la Teneria, que s’ha de rehabilitar íntegrament però que ja compta amb el projecte fet. Cal Maco és un edifici inclòs en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que està situat a la Plaça de la Creu. L’edifici es va construir el 1914 i, uns quants anys després, el 1986, es va instal·lar l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

Segons ha detallat Pont, la planta baixa de l’edifici es dedicarà a l’espai d’acolliment al visitant i també servirà com a sala d’exposicions permanent. A la primera planta hi haurà les sales d’usos comuns de l’alberg –cuina i menjador-, mentre que les plantes segones i terceres es dedicaran als dormitoris i altres usos com la bugaderia i sala de reunions. El projecte preveu diferents tipus d’habitacions en funció del perfil d’hostatge: 4 habitacions comunitàries amb un màxim de 8 ocupants; 3 habitacions familiars per 4 ocupants; i 7 dormitoris dobles –coneguts com ‘eremitorios’-.

Pont ha avançat que el pressupost del projecte suma uns 1,5 milions d’euros i està previst que les obres estiguin acabades el 2021, un any abans de la commemoració de l’Any Ignasià.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Les millores al Rovy és la proposta més votada en el Procés Participatiu

El 12 de juliol es va tancar el Procés Participatiu 2021 de Vilanova del Camí que ha impulsat la regidoria de Cultura i Participació...

Festivals

La procedència d’un dels mots protagonistes de l’estiu, per la polèmica amb l’augment d’encomanats, és tan transparent que no en dubtaria ningú: festival és...

El Museu de la Pell acull una exposició sobre els espais recuperats del Barri del Rec

El Museu de la Pell acollirà fins al 26 de setembre l’exposició “Rec Districte Cultural. Un barri en transformació”. Es tracta d’una producció pròpia...

Primer concert del Festival Maig amb els igualadins Marialluïsa

Aquest proper diumenge, 25 de juliol, el Festival Maig havia de fer el concert innagural de la seva vuitena edició. Les noves restriccions decretades...

La Pobla i Igualada, amb la mitjana més alta de quota de l’IBI

La Pobla de Claramunt, amb 628€, i Igualada, amb 620€, lideren el rànquing de la mitjana de rebuts més cars de l’IBI a l’Anoia....
Compartir