El sector tèxtil català, liderat per Igualada, participa en un projecte europeu per l’internacionalització de les PIMES

107

inter-tex-igualada-textil-veuanoiaEl sector tèxtil català participa en un projecte europeu per impulsar la internacionalització de les seves pimes. Es tracta del projecte Inter-tex, que té un pressupost d’1M€ i que compta amb la participació d’entitats de França, Portugal i l’Estat espanyol. El tret de sortida al projecte l’han donat avui tots els integrants en una sessió conjunta a Igualada.

Inter-tex, coordinat per l’Ajuntament d’Igualada, compta amb dues altres entitats catalanes (ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- i el Clúster Català de la Moda). La resta d’integrants del consorci són l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana (ATEVAL) i la Conferedación Indústrias Textiles de Galicia (COINTEGA) de l’Estat espanyol, l’Agência de Desenvolvimento regional do Vale do Ave (ADRAVE) i l’Associação Têxtil e Vestuário (ATV) de Portugal i la francesa Union Des Industries Textiles Du Sud (U.I.T).

A través d’aquest projecte, 150 pimes testejaran diverses eines pilot per fomentar la internacionalització conjunta, com la creació de plataformes comercials en diferents mercats, la participació en fires o l’organització de trade-shows de promoció. La iniciativa té una durada de dos anys i mig.

El projecte Inter-tex està finançat pel Programa de Cooperació Territorial de l’Espai Sud-oest Europeu (INTERREG-SUDOE), que dóna suport al desenvolupament regional a través del cofinançament de projectes transnacionals mitjançant el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El sector del tèxtil i la confecció a Catalunya

El sector tèxtil i confecció aglutina 4.301 empreses a Catalunya que són, principalment, empreses familiars de dimensió reduïda. D’aquestes, 1.720 són empreses exportadores regulars.

Aquest sector genera un volum de negoci de 3.868,3 milions d’euros i ocupa un total de 26.489 treballadors. Catalunya aglutina un 40% del total del volum de negoci del sector a l’Estat espanyol i un 32,1% dels llocs de treball ocupats. Així mateix, el sector tèxtil i confecció representa un 10,31% del PIB industrial català.