Santi Vila: “Per a la fotografia cal virtuositat tècnica però també talent per connectar amb els valors universals”

550

Santi Vila inauguració FineArt Igualada 2016 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

El conseller de Cultura Santi Vila i altres autoritats nacionals, territorials i locals van inaugurar la 4a edició de FineArt Igualada, festival organitzat per l’Ajuntament d’Igualada i Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI).

ramon muntaner comissari fineart - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catEl president de l’AFI Ramon Mascaró va recordar els origens del FineArt, i el comissari Ramon Muntaner va demanar al conseller que el Pla Nacional de Fotografia vagi endavant perquè “ben aviat puguem veure fet realitat el nostre centre i el nostre Fons nacional de fotografia”. “Per anar endavant ens és necessari el suport de les institucions; i que no defalleixi sinó que es vagi ampliant i enfortint. Com deia en Josep Miserachs ‘la cultura és el que defineix a un poble, un país'”, va afegir.

De la seva banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va agrair la feina de tots els treballadors i voluntaris que han fet possible el FineArt, i va recomanar als visitants anar a les exposicions tranquils i relaxats: “vivim en una societat on tot és correr, tot és pressa. Aquí a Igualada us volem oferir una cosa meravellosa, que és espai, temps i art”. Castells també va recordar que abans de la inauguració Vila va presentar el projecte del futur d’Arxiu Comarcal de la ciutat: “on aniran a parar moltes de les fotografies que heu fet i fareu”, va remarcar.

Santi Vila va començar la seva intervenció apuntant que no li demanessin diners perquè l’alcalde d’Igualada ja l’havia plomat, en referència als molts actes que va fer a la ciutat. Pel que fal FineArt, el conseller va destacar l’exposició “magnífica” de Forcano, “que fa un viatge en el temps a propòsit d’una de les arts que precisament durant molt de temps ha costat més que es reconegués, que és l’art de la fotografia”.

“A la fotografia hi trobem dues característiques que em semblen molt rellevants. Per una banda exigeix una certa virtuositat tècnica”, va explicar Vila. “Però no n’hi ha prou, i algunes persones tocades per una gràcia especial que teniu un talent que us distingeix d’una forma molt singular, sabeu a través de la vostra creació connectar amb els valors universals, que té tothom”, va completar.

Vila va confirmar que el Pla Nacional de Fotografia va endavant, i que “aquest any hi haurà una dotació econòmica per garantir que realment estem en condicions de protegir i d’adquirir aquelles col·leccions, aquells fons que estan a disposició i que estarien en risc de perdre’s si l’administració no hi intervingués”.