Sant Martí de Tous acollirà, a principis de juliol, un Festival de Llegendes adaptat a la situació actual
S

16 de juny de 2020

DeLlegendes, el Festival de Llegendes de Catalunya que s’organitza cada primer cap de setmana de juliol a Sant Martí de Tous, celebra enguany l’onzena edició plenament consolidat i amb múltiples novetats. La més destacada per la rellevància del moment és la reformulació dels actes i espais per adaptar-se a la situació ocasionada per la covid-19.
El festival es desenvoluparà presencialment garantint totes les mesures de seguretat i sanitàries perquè artistes, públic, veïnat i organització puguin gaudir de l’esdeveniment amb la màxima tranquil·litat. Així, tindrà lloc en les dates previstes del 3, 4 i 5 de juliol i, a més a més, s’allargarà durant tot el mes (els dimecres 15 i 22 i els dissabtes 18 i 25 de juliol) per tal d’esponjar els espectacles i activitats.

Amb el manteniment del deLlegendes, la companyia local Teatre Nu –que s’estrena en la direcció del festival– i l’Ajuntament de Sant Martí de Tous refermen la seva responsabilitat i compromís per impulsar la cultura quan més es necessita. No deixaran que s’apagui la cultura perquè creuen que l’activitat cultural també ens salva i perquè volen tornar a convertir Tous en la capital catalana de les llegendes.

Totes les garanties de seguretat
Sens dubte, davant l’excepcionalitat del temps que vivim, serà una edició diferent que tindrà especialment en compte la distància de seguretat, l’aforament dels espais, l’ús de la mascareta i la higiene de mans (es dispensarà gel hidroalcohòlic).

Per controlar l’afluència de públic tots els espectacles seran de pagament i l’entrada s’adquirirà de manera anticipada. Les entrades valen 4, 6 o 8 euros (segons el tipus d’espectacle) i es poden comprar des d’aquest dilluns i fins a una hora abans de la
representació al web del festival www.llegendes.cat. També es podran comprar presencialment a La Casa del Teatre Nu (carrer dels Prats, 14. Tous) exclusivament del 15 al 26 de juny de 10 a 11h del matí.

Per evitar la congregació de persones en un mateix espai –anys anteriors el festival ha registrat fins a 4.000 assistents– no es programaran espectacles simultàniament, sinó que la majoria d’espectacles oferiran diversos passis per a un número reduït d’espectadors. S’evitaran les cues i el temps d’espera previ a la funció i es regularan els fluxos de persones entre espais d’actuació amb uns recorreguts senyalitzats i la coordinació dels voluntaris.

No es distribuiran programes de mà, si bé es disposarà d’un Punt d’Informació per atendre qualsevol consulta. També es mantindrà la llibreria, però no hi haurà el ja tradicional mercat.

La programació
Tot i aquestes imprescindibles mesures preventives, el festival deLlegendes no perdrà la seva essència: l’amor pel patrimoni d’arrel tradicional –sigui parlat, musicat o dansat– i la seva vigència, tant originalment com en nous formats de la creació contemporània.

La pandèmia va estar a punt d’obligar a suspendre el festival, però a mitjans de maig, analitzant les possibilitats que oferien les diferents fases del desconfinament, la direcció va decidir tirar endavant l’edició afegint la seguretat entre els seus requisits de qualitat, innovació i professionalitat. S’han pogut reprogramar la majoria de les propostes previstes abans de la covid-19 i, en alguns casos, s’han adaptat amb versions més breus per nodrir les sessions amb un ampli ventall d’artistes i oferir una mirada més eclèctica del material d’arrel. L’allargament del festival durant tot el mes de juliol també contribuirà a aixoplugar tots els muntatges.

En total es veuran una vintena d’espectacles professionals de companyies d’arreu del territori català i una producció comunitària (l’aclamada Apagada) en què hi participen més de vuitanta actors i músics del municipi, una trentena més que en edicions anteriors. Hi haurà quatre espais d’actuació: L’Espai Llegendes, el castell, l’església i la plaça de l’Ajuntament, i la programació s’estructurarà en diferents seccions.

Enguany, a causa de la situació sanitària, els actes comunitaris L’Apagada de misteri i Tous és llegenda –dos dels principals reclams del festival– es fusionaran en la nova proposta L’Apagada: Tous és misteri que descobrirà terrenys creatius inexplorats. Així, l’habitual recorregut de llegendes misterioses es transformarà per acollir el misteri que envolten les llegendes de Tous en una combinació de teatre, música i moviment a càrrec, com sempre, del veïnat de Tous i les seves entitats. Enguany comptarà amb més de 80 participants.
Com a nota curiosa, moltes de les escenes es construiran amb persones del mateix nucli familiar per, així, poder ometre la distància de seguretat i dotar de més realisme els quadres. D’altra banda, els dos dies de L’Apagada comptaran amb un repartiment d’intèrprets diferent, però simètric pel que fa a la composició dels personatges.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta