Salut té confirmats actualment 1.078 casos positius a l’Anoia, i 2.526 de persones sospitoses de tenir el Covid-19

7176

Jordi Puiggròs

L’Anoia registrava fa tres dies poc més d’un miler de casos positius de Covid-19 confirmats (1.078, dels quals 466 a Igualada) i fins a 2.526 persones amb sospites que puguin tenir la malaltia, de les quals 1.099 són a la capital de la comarca. La taxa de malalts per 100.000 habitants, que és la que es fa servir a tot arreu per mesurar la incidència del coronavirus en els territoris, marca 62,38 a l’Anoia, si bé hi ha 7 municipis que superen la xifra de 100: són Castellolí (110), Hostalets (121), Igualada (113), La Pobla (101), Montbui (117) i Vilanova (113), si bé hi ha un cas molt especial, el dels Prats de Rei.

El cas de Prats de Rei
En aquest municipi petit d’extensió i d’habitants de l’Alta Anoia, la taxa és brutal: 364,65. La raó és l’alta presència del Covid-19 en la residència que Apinas té en aquest municipi, segons que ha confirmat l’alcaldessa Cristina Mas. Afortunadament, però, sembla que la situació ja està del tot controlada.

D’altra banda, hi ha 10 municipis -un terç dels de l’Anoia- on no hi ha registrat actualment cap cas de coronavirus, si bé tots ells són rurals i de molt poca població. Es tracta de Bellprat, Calonge, Castellfollit de Riubregós, Montmaneu, Orpí, Pujalt, Rubió, Sallavinera, Miralles i Veciana.

Elaboració pròpia. Dades a 5 de maig. Font: Departament de Salut Generalitat.

En el quadre adjunt també us mostrem dades de municipis limítrofes amb l’Anoia que tenen molta relació amb la nostra comarca. A destacar també les altes xifres de Mediona (amb una taxa de 270), motivades pels elevats casos detectats a la residència de gent gran Novallar. També són destacables les dades de Sant Esteve Sesrovires, i molt testimonials les de Santa Coloma de Queralt i de Castellfollit del Boix.

452 morts a l’Anoia
Un total de 21 noves defuncions en la darrera setmana eleven fins a 452 les víctimes mortals de la pandèmia del coronavirus a la comarca de l’Anoia, segons les dades fetes públiques pel Departament de Salut a partir de la informació de funeràries. Segons aquestes mateixes dades, la taxa de mortalitat de la comarca continua sent la més elevada de Catalunya amb 40 defuncions per cada 10.000 habitants.

Des de principis de març, a l’Hospital d’Igualada s’han registrat 112 morts amb positiu per coronavirus, però en l’última setmana només hi ha hagut 2 defuncions per aquesta malaltia. En total, durant tot aquest període, s’han donat 446 altes hospitalàries.

Les zones més fosques i els cercles més grans, és on més mortalitat hi ha hagut.

Ja fa setmanes que la situació a l’hospital igualadí han millorat i així també ho reflecteixen les dades de llits lliures, que el passat dimarts n’eren 76. A més, en l’última setmana només han ingressat dues persones d’urgència per coronavirus, i la situació a la UCI s’està estabilitzant. El passat 1 de maig ja es van poder treure els 6 llits suplementaris que s’havien instal·lat al quiròfan per poder atendre a tots els casos greus que tenia l’Hospital, i ara hi ha 7 llits ocupats a la UCI i 5 de lliures.

A més, segons les dades de l’Hospital, actualment només hi ha 47 professionals sanitaris en confinament, dels pràcticament 900 que treballen al centre.