20.3 C
Igualada
Divendres, juny 2, 2023

“Rufmord”, de la suïssa Viviane Andereggen, Premi al Millor Format de Ficció del Zoom Igualada 2019

Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Un any més, el Zoom ens ha convidat a mirades molt més àmplies i profundes sobre determinats continguts, independentment de la seva procedència; tot una oportunitat per a descobrir -dins l’embalatge d’una sala fosca i davant de la gran pantalla- produccions de qualitat que no sempre estaran a l’abast del gran públic.

I, més enllà dels tradicionals films per a la petita pantalla, la pel·lícula alemanya “Rufmord”, del 2018; una de les guanyadores dels Premis Zoom, de la Secció Oficial, produïda en nom de la ZDF i Arte per la productora bàvara Hager Moss Film Gmbh, i dirigida per Viviane Andereggen, apunta a desbancar-se de les típiques produccions dramàtiques adscrites al gènere del thriller cinematogràfic per a esdevenir un provat document de denúncia social, de 88 minuts.

Amb un sensible tracte de gènere, i partint de l’excel·lent guió de Claudia Kaufman i Britta Stöckle, aquesta història que podria considerar-se d’entrada com a intranscendent va guanyant punts des del moment en què passa de ser un drama de signe psicològic a una inquietant qüestió d’àmbit social en què la trama exigeix una complexa –o quimèrica- investigació policial contra un cas de coacció i de difamació. Així, establerts en la ficció –d’uns fets que poden ser perfectament reals i no gens mediocres- la trama, amb diferents flashbacks que ajuden a enfilar l’agulla, se centra en una mestra vocacional molt apreciada pels seus mètodes pedagògics que, després de negar-se a signar una recomanació en favor d’un estudiant -malgrat els intents de persuasió del pare del nen- es converteix en una víctima d’assetjament i de denigració per a tot una comunitat. Això és, a la pàgina web de l’escola apareixen fotografies seves nua (d’una antiga relació) i a la vegada rep amenaces anònimes pel mòbil.

Mentre la investigació policial no avança, ella viu una creixent campanya de desprestigi no solament a l’escola sinó també en el seu entorn més immediat; un infern que es veu incapaç de frenar. Però, poc després, desapareix de sobte; i, a casa seva apareixen rastres de sang i proves que verifiquen una última relació. Tanmateix, malgrat les recerques, la policia no troba el seu cos … Tot plegat, un escenari inquietant on el llac del municipi serveix de teló de fons per a un seguit de seqüències de suspens; i un desenllaç que només pot contemplar una intrigant solució.

La pel·lícula reiteradament premiada com a millor film de TV, tant per part del públic alemany com de l’estranger, posa en valor el treball d’una jove directora i fotògrafa suïssa: Viviane Andereggen, formada a l’Acadèmia d’Art i Disseny de Basilea, així com especialitzada en Mitjans de comunicació i Etnologia a la Universitat de Basilea. A més del món de l’art, va perfeccionar-se en Estudis cinematogràfics; i, des del 2012 ha vist realitzat el seu anhel de dirigir diversos curtmetratges i llargmetratges, realitzacions per les quals ha estat mereixedora de reconeguts guardons fins a arribar al Zoom 2019.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Sortida del grup del projecte “Radars”, que atén gent gran en solitud no volguda

El programa Radars, nascut des de la regidoria d’Acció Social per atendre les persones grans en situació de solitud no volguda, ha organitzat una...

Igualada obre el procés de licitació dels primers serveis del futur nou Mercat

L’Ajuntament d’Igualada obre la licitació per a la cessió dels lots de venda i del forn/granja del futur mercat “La Masuca” en la seva...

Triangular d’empresàries i directives del Berguedà, l’Anoia i el Garraf-Penedès, que tindrà segona edició a l’Anoia

Més d’una cinquantena de persones van protagonitzar la primera edició de la Triangular d’empresàries i directives de l’ACEB Suma, la UEA Inquieta i Dones...

Últimes notícies