Roser Regordosa, regidora de Festes dels Prats de Rei: “Fem una Festa Major amb novetats i actes per a tothom”
R

10 d'agost de 2019

Roser Regdordosa és la regidora de Festes dels Prats de Rei i amb ella hem fet un repàs d’aquests dies de Festa Major que ara arriben i del dia a dia d’aquest municipi anoienc.

Aquest dissabte comença la Festa Major de Prats que durarà fins els divendres dia 16. Són molts dies de festa, oi?
Cada any la Festa Major dura aproximadament una setmana. Hi ha molts actes que són fixos cada any, com les sardanes, els actes religiosos, el ball de Festa Major, els Dj’s, els grups de versions, els inflables per la mainada… Però també hi caben novetats com la cursa d’orientació que incloem enguany.

Quins actes es podrien destacar de la Festa Major d’aquest any?
És difícil destacar-ne uns per damunt dels altres, potser els que tenen més a veure amb la participació de la gent són els més esperats.
L’Escala Hi-fi és l’espectacle d’imitacions i d’actuacions en directe que obre sempre la Festa Major. És dels més importants perquè des d’un mes abans els pradencs ja la preparen: petits, joves i grans escullen les imitacions o propostes a viva veu que voldran presentar a dalt de l’escenari. Enguany amb alguna que altra sorpresa “revival” per commemorar que fa més de 30 anys que es du a terme!

La cursa, que ja va per la catorzena edició, és un clàssic amb la participació d’uns 70 corredors gairebé cada any. Com a novetat, enguany hem preparat un joc d’orientació nocturn pel poble per comprovar les habilitats de tothom qui vulgui participar-hi.

Els més petits gaudeixen molt amb la cercavila de gegants de Prats i Calaf, uns gegants que es troben a l’ajuntament i que, quan en tenen ocasió van a visitar: l’Ermengol i la Joana. En aquesta ocasió s’afegiran a la cercavila uns quants petits del poble amb els seus tambors.

Havaneres, sardanes, actes religiosos, balls, dj’s, grup de versions i inflables completen la festa.

Compteu amb la participació de la gent del municipi a l’hora de programar la festa o bé es fa directament des de la regidoria.
Hi ha varis actes que inevitablement impliquen a la gent del poble: grallers i geganters, mares i pares, jovent en general, ADF dels Prats de Rei,…tot i que l’organització es fa essencialment des de l’equip de govern i des de la regidoria de Festes en particular, sempre cal escoltar les propostes de la gent de Prats perquè d’aquí en surten noves idees per a un altre any.

Acabem d’encetar una nova legislatura. Hi ha hagut canvis a nivell de govern municipal?
Donat que tres dels set regidors continuen en aquesta nova legislatura, hi ha una certa continuïtat en els projectes heretats. És clar que hem incorporat nous objectius que esperem dur a terme. En el meu cas, ja vaig ser regidora de Cultura i Festes fa dues legislatures i, per tant, ja formava part d’aquest equip de govern.

Els Prats de Rei és dels pocs municipis de la comarca on es governa sense oposició (a les eleccions municipals només es va presentar ERC). Creus que és positiu?
No sabria dir si és positiu o no, però potser se’n pot fer la lectura que la feina que s’està fent està agradant a la gent. Conec el cas d’algun altre poble petit de la comarca que ha tingut fins a tres llistes, potser pel desig de canvi que s’havia manifestat.
En tot cas, no tenir oposició no vol dir que tinguem carta blanca. Dia a dia, pel carrer, rebem idees, queixes, crítiques constructives de la gent del poble que intentem tenir en compte a l’hora d’actualitzar les nostres tasques de govern.

Com encareu aquests propers quatre anys? Quins són els projectes principals que teniu previst dur a terme?
Per part meva i crec que per part de tots, els encarem amb molta il·lusió. Quan et poses a treballar pel poble ho fas amb ganes de millorar la vida de tots plegats almenys fins on podem arribar.

Alguns dels projectes més significatius podrien ser la remodelació i millora de l’edifici de la Cooperativa. Se’n fa ús des de diversos àmbits socials del poble i creiem que és força prioritari. En l’àmbit social també volem adequar una casa que va deixar en llegat una persona del poble: ca la Cisca, per a poder-hi fer actes com petites exposicions, presentacions de llibres,…

Recuperar la zona de la font de Moriscó, on alguns de nosaltres anàvem a berenar quan érem petits i mantenir nets torrents i rieres.

Hi ha d’altres projectes que no depenen directament de nosaltres però pels quals vetllarem: les obres de la plaça de la Mare de Déu del Portal, on es va descobrir i restaurar la muralla ibèrica del s. VI aC per a poder-ne fer un accés públic i l’arribada de l’aigua des de la Llosa del Cavall que tanta falta fa al nostre poble.

Als Prats de Rei la història surt a la llum quan grates en qualsevol racó. És complicat gestionar un municipi d’aquestes característiques?
El patrimoni de Prats és conegut però sempre voldríem que més gent d’arreu vingués a descobrir-lo; la ruta de la Batalla, la Torre de la Manresana, el Museu Josep Castellà Real, l’església Parroquial de Santa Maria, l’Església del Portal, la recent restaurada Ermita de Sant Ermengol, la muralla ibèrica… per ser un poble petit tenim molta història!

Tenim la sort de comptar amb algunes entitats i associacions al poble que se’n fan càrrec com el patronat del Museu, l’ACRS (Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra), la comissió econòmica i d’obres de la Parròquia. També cal destacar l’ajuda de la Diputació de Barcelona que sempre empara projectes que un poble petit no podria portar a terme, com l’adequació i museïtzació de la muralla ibèrica trobada en les últimes excavacions de l’estiu del 2013 i que molt aviat es podrà visitar.

La tasca que fa el Museu Josep Castellà deu ser imprescindible…
El Museu va néixer del treball d’uns joves que als anys 70 van començar unes excavacions i van fer aflorar una part molt important de la nostra història. Actualment el Museu té exposat molt material i està pendent de rebre les darreres troballes.
Tot i que obre el segon i quart diumenge de cada mes, tinc la sensació que és encara força desconegut per a molta gent. Potser per estar situat en un poble tan petit, hom té la percepció que no serà prou interessant la visita, però cal pensar que hi ha recollides cultures que han passat pel nostre poble: Sikarra (ibers), Municipium Sigarrensis (romans) i fins a l’actualitat. Totes les peces exposades en el Museu són trobades en el terme municipal de Prats i, per tant, expliquen la nostra història al llarg dels temps.

Els municipis petits necessiteu l’aportació econòmica d’ens supramunicipals com són el Consell Comarcal, la Diputació o la Generalitat. Es notaran els canvis de govern que hi ha hagut?
Aquesta pregunta és difícil de respondre, esperem que no, i que quan necessitem a qualsevol dels tres ens responguin com han fet fins ara. És evident que un poble que té uns 550 habitants, no té recursos per afrontar imprevistos gaire costosos.

Els Prats de Rei és un municipi econòmicament agrícola. L’aposta pel turisme que es va fer en el seu dia, està donant els fruits que s’esperava?
Pel que anem sabent, les cases rurals allotjades al terme municipal de Prats van tenint demanda i sembla que tenen un estiu força complet. La seva oferta és molt completa i es van actualitzant les instal·lacions i les activitats que ofereixen. Sembla que tot va bé.
Per altra banda, potenciar les visites al poble, a la Torre de la Manresana, la ruta en bici o a peu per la Ruta de la Batalla també ajuda a ampliar l’oferta turística i això és cosa de l’Ajuntament. Esperem seguir fent-ho prou bé per a tots.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta