Roger Mateu: “Les nostres cerveses tenen molt cos i caràcter”
R

5 d'agost de 2018

Soc Roger Mateu Alfonso, nascut a Vilanova del Camí i, conjuntament amb el meu soci –i amic- Fede Gil de Capellades vàrem fundar l’empresa Craft Beer Anoia que fabrica la cervesa Espina de Ferro.

Quants anys fa que feu cervesa?

Amb en Fede, el meu soci, vàrem començar a fer cervesa de forma seriosa l’any 2010 i vàrem treure la primera cervesa al mercat l’any 2013 amb les nostres especialitats.

D’on ve el nom Espina de Ferro?
Espina és per Vallespinosa, el poble on va sorgir la idea i d’on trèiem l’aigua de les primeres elaboracions com a homebrewers. I Ferro és l’acrònim de Fede, el meu soci, i Roger.

Quantes varietats de cervesa feu?.
De forma més o menys fixa en fem nou: Summer Division, Mort-Ale, Demonic Torture, Dead Monk, Black Potion, 1348, Ephemeral, Impaled i Lost Fight. A més, fem les sèries experimentals LIMBO, cerveses d’estils diferents a les que fem normalment. També les sèries OAK, són envellides amb bótes de roure antigues, ja siguin de bourbon o de vi. La nostra cervesa molts la coneixen per tenir cos, molts matisos en sabors i aromes i sovint per la graduació alcohòlica, és cert que també tenim una imatge potent.

La fabriqueu amb productes de l’Anoia?

Busquem sempre les primeres matèries més bones possibles i això comporta buscar-les sovint a Anglaterra, els Estats Units, Bèlgica o Polònia. L’aigua, que és el noranta per cent de la cervesa, la traiem de l’Anoia.

Ni tu ni en Fede us dedicàveu professionalment a la cervesa. Com va sorgir la idea de fer Espina de Ferro?

És cert que cadascú de nosaltres té la seva pròpia professió, però el fet que ens agradés beure cervesa artesana d’arreu i la curiositat per elaborar-la nosaltres mateixos vàrem decidir fer un producte de qualitat. De fer provatures a la cuina o en altres cerveseries, hem passat a tenir la nostra pròpia fàbrica amb una capacitat de tres-centes mil ampolles.

Veneu tota la cervesa que fabriqueu?

Més aviat fabriquem tota la cervesa que venem. Podríem fabricar més però ens limitem a créixer en la mida de les nostres possibilitats i sense perdre gens de qualitat. Tenim fabrica pròpia des del mes de gener. Fins ara llogàvem fàbriques i fèiem el nostre producte. Ara el fem a les nostres instal·lacions on podem tenir el control al 100% de tot el procés.

Quanta cervesa veneu actualment?

Seixanta mil ampolles i el nostre objectiu és arribar a cent mil. Tenim capacitat de producció i ganes de créixer. Tenim una quota de mercat determinada, un prestigi de marca i uns productes amb personalitat. Confiem en incrementar el nostre mercat, sempre amb la màxima qualitat.

Des de fa quatre anys cada any sou premiats. Aquest any amb la Medalla d’Or en una de les categories. És difícil mantenir el nivell de qualitat?

No els entenem com a premis, sinó com a reconeixement al treball a la feina ben feta. Aquest any es varen presentar més de tres-centes cerveses. El 2015 vam obtenir Medalla d’Or en la categoria d’estils Ales Britàniques amb la Black Potion i Medalla de Plata en la categoria d’estils clàssics Europeus amb la Dead Monk, el 2016 Medalla de Bronze en la categoria d’estils Strong Ales amb la Impaled, el 2017 Medalla de Plata amb la categoria d’estils Saison amb l’Ephemeral, i finalment aquest any, Medalla d’Or en la categoria Mixed-Fermentation amb l’Oak#01.

Us han convidat a participar en un Certamen a Bèlgica, un país top en cervesa. És un reconeixement internacional?

En han convidat al BXL Fest de Brussel·les que és un festival molt prestigiós. És un honor i un reconeixement ser-hi convidats. Ens va bé anar-hi i promocionar-nos a Bèlgica perquè hi tenim un distribuïdor.

Professionalment ets mecànic.

Si, soc muntador de maquinària. Tota la vida m’ha agradat la mecànica i ser muntador em fa voltar per tot arreu. Com a mecànic soc empleat i com a cerveser soc empresari, petit empresari.

On es pot trobar la vostra cervesa?

A l’Anoia –i especialment a Igualada- en diversos llocs de prestigi, tan en bars i vinoteques, entre altres: Igualavins, Celler Figueras, Ateneu de Montbui…. A tot Catalunya també la podem trobar igual com al País Basc, a València, a França, a Bèlgica. També a través de la pàgina web: espinadeferro.com on hi ha tota la informació i els llocs on es pot trobar.

La cervesa, de barril o d’ampolla?

La cervesa és la mateixa, nomes varia la forma de servir-la. Cadascú ha de prendre la que més li agradi i a la temperatura que li plagui. És molt personal.

Jaume Singla | @jaumesingla

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta