28.9 C
Igualada
Dijous, juny 30, 2022

“Roberta: Diario de Transbordo”, un potent testimoniatge d’un procés de canvi de gènere, obra de Wayra Ficapal

Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Una jove Wayra Ficapal, nascuda a la ciutat boliviana de Cochabamba, l’any 1991; de fa temps, resident a Casa Nostra, entre els anys 2013 – 2015, s’ha convertit en qüestió de temps en una notable fotoperiodista i editora.

Des de l’àmbit de la seva producció, les seves realitzacions es decanten per projectes d’un marcat caràcter documental -no exempts de contingut i minuciosament elaborats- orientats, des d’una delicada i afectuosa anàlisi intimista, a desbaratar i -perquè no- trencar amb els més atàvics convencionalismes, altrament tots els estereotips heretats.
Un cop d’ull a la seva obra ens presenta una successió de treballs apareguts en diferents publicacions, rotatius i també revistes, com: l’Ara, La Vanguardia, el GARA, la Revista de Catalunya, La Llança, Dialogal, La Mira, entre d’altres.

Recentment, aquests dos últims anys, ha participat de l’elaboració i confecció de l’Archivo Covid-19 –un treball fotogràfic laboriosament indexat i un vídeo documental sobre la crisi de la covid-19, a l’Estat espanyol; tot cercant professionals de la imatge que consideressin important de sumar-se a l’esmentat registre de dades. Àdhuc, comparteix alhora diversos encàrrecs professionals amb l’exercici de la docència i amb projectes personals propis.
Endemés de “Roberta: Diario de Transbordo”, presentada el 2019, al Centre d’Art Contemporani Can Sisteré, de Santa Coloma de Gramenet; unes recents exposicions, com “La Resistència”, treball individual a la Casa de la Generalitat, de Perpinyà, VISA Off, Perpinyà; i “lnvisibles del Gènere”, a l’Open Society Foundations, de Barcelona, han contribuït amb escreix a posar en relleu no solament la seva professionalitat artística sinó també la seva talla humana, així com a fer-la mereixedora d’algunes beques i altres premis de sobrada categoria.

I és avui, aquests dies, que la mostra presentada dins del marc del FineArt 2022, i a l’espai L’Adoberia, sota el reclam de “Roberta: Diario de Transbordo”, ens convida a descobrir el viu i potent testimoniatge del trànsit de gènere viscut en la seva pròpia pell per la Roberta; un commovedor recorregut que incorpora una emotiva mirada a aquells gestos tan simples i freqüents del dia a dia, però replets d’uns lloables i justos fonaments reivindicatius. De fet, és tracta, d’una introspecció intuïtiva i intel·ligent que abraça tot el complex procés de transició física i emocional, experimentat per una dona transsexual.

Això és, aquest itinerari fotogràfic ens presenta, amb trenta anys, a aquesta italobarcelonina -la Roberta- que, un bon dia, va decidir que ja era hora de viure la vida tal com se sentia: com a una dona. Des del moment en què va prendre aquesta determinació, doncs; el mes de gener de 2017, va iniciar-se en un llarg viatge a la recerca de la seva feminitat i de la seva pròpia identitat. Al cap i a la fi perquè: “… viure tal com una se sent és, avui dia, tota una declaració política” -tal i com apuntaria la mateixa Roberta.
En paraules de Ficapal, per a aquest acte de transbord, va ser quan: “Uns mesos més tard, la Roberta em va deixar retratar-la en alguns dels moments més elementals de la seva quotidianitat, com fent rentadores, vestint-se, comprant queviures, regant les plantes, prenent el sol a la platja, etc”.

Rotundament, ens trobem davant d’un document fotogràfic d’obligada visió; una visió testimonial que ha portat a la fotoperiodista Wayra Ficapal a ser premiada amb una beca del XVIII Seminario de Fotografía y Periodismo Albarracín, endemés de guanyar un accèssit al PremiClic Fotoperiodisme Jove 2018 i ser finalista al 15è Fòrum Fotogràfic Can Basté.

Compartir
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Més notícies

Últimes notícies

Poble Actiu denuncia la manca de places de llar d’infants públiques

Durant les darreres setmanes l’Ajuntament d’Igualada ha publicat el llistat amb la puntuació i l’ordre de preinscripció de les llars d’infants. Des de Poble...

Calaf i Pujalt adapten la frontera entre municipis per facilitar els tràmits administratius

Calaf va celebrar el Ple ordinari del mes de juny aquest dilluns dia 27 amb un ordre del dia que incorporava sis punts.  Després d'aprovar...

Igualada celebra aquest divendres el Certament de Música Jove

La setzena edició del Certamen de Música Jove d’Igualada tindrà lloc aquest divendres 1 de juliol al pati del Museu de la Pell. Un...

Una nova plaga perjudica la collita d’ametlla de la Conca d’Òdena

La vespeta de l’ametller (Eurytoma amygdali) és una plaga poc coneguda per als que no estan immersos en el món de l’ametller, que causa...

El ple d’Igualada aprova un aparcament de 150 places als horts de l’Asil

El descampat situat al davant de l’Asil del Sant Crist serà una nova zona d’aparcament gratuït que sumarà 150 places d’estacionament al barri. L’aparcament...
Compartir