15.7 C
Igualada
Dissabte, març 25, 2023

“Retrats”, de Roger Velàzquez, o viure com mai l’experiència del retrat fotogràfic

Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Aquesta 11a edició del FineArt, al costat de totes les obres exposades, ens convida a descobrir, a la nova sala de La Teneria, “Retrats”, de Roger Velázquez, un fabulós aparador visual de 39 fotografies; fotografies de retrats de diferents personatges que conformen, en la seva majoria, unes identitats prou conegudes i tal vegada llegendàries de Casa Nostra i de més enllà de les nostres fronteres.

Es tracta, doncs, d’una sorprenent mostra fotogràfica en un perseguit i bellíssim blanc i negre que, d’antuvi, Velázquez justifica amb aquest argumentari: “Les imatges en blanc i negre no formen part de la nostra realitat i en aquest sentit són intemporals, per tant -per part meva- resulten summament suggeridores quan es tracta de representar passatges del record”. Tanmateix -al meu entendre- l’exposició va més enllà: endemés de vestir de gala i amb molta classe aquest nou espai expositiu, “Retrats” aconsegueix quelcom insòlit, que és reunir en una majestuosa equanimitat i total consonància a un quimèric, però excepcional, encadenat de figures públiques. Òbviament, aquest formidable itinerari per l’univers de la fotografia de retrat de -diguem-ne- personatges revela no solament l’interès artístic que contenen les fotografies sinó també la transcendència del retrat des del àmbit estrictament comunicatiu; això és, una obra gràfica amb un inequívoc rerefons testimonial.

I, d’una mirada atenta a l’obra se n’obté que ens trobem davant d’un minuciós i elaborat treball fotogràfic de Velàzquez; una realització diligentment estudiada i que ve de lluny, perquè persegueix -a propòsit d’una selectiva recopilació d’imatges capturades a partir d’una metòdica i conscient escenificació- crear una memòria viva de moments inesborrables, de situacions compartides entre ell mateix i les persones fotografiades, seqüències que magnifiquen estadis de plena complicitat i d’una excel·lent i mútua sintonia. En aquest sentit, l’autor apunta: “Un de les raons del meu interès per al retrat és perquè, aquest, em permet una fórmula de treball que cerca complicitats i compartició. D’aquesta manera pretenc crear naturalitat, sofisticació o senzillesa; i puc jugar amb una bona combinació de llums. I, bàsicament, gaudir del moment.”.

Tot plegat perquè no cal ni dir-ho … aquest tan nostre i proper fotògraf igualadí, d’un ampli espectre en els seus treballs, sempre ha excel·lit en el gènere de la fotografia de retrat. Una varietat de la creació fotogràfica a partir de la qual ha esdevingut, bo i considerant la seva vasta producció i longeva trajectòria, un professional en majúscules. Això és, aquestes 39 instantànies, al costat de presentar una vegada més una concloent professionalitat, se sumen a posar en valor, també, la copiosa i declarada trajectòria de Velàzquez en referència a múltiples treballs editorials i publicacions, nombrosos tallers fotogràfics, àdhuc sovintejades exposicions en sales d’art, galeries i museus, i uns quants llibres de fotografia (“Horizonts”, “Sinestesia”, “México pura vida”, “Saludos desde Suecia” i “Fortes i Valentes”, entre d’altres.

Un perfil professional ens descobreix un Roger Velázquez que, des dels 12 anys, va iniciar-se en el món de la fotografia gràcies a un curs d’iniciació a l’escola, que li va despertar un imparable interès per aquesta competència artistica; un espai de realització personal al qual s’hi va dedicar contínuament tots els caps de setmana. Després, vindria ja l’estadi de professionalització amb els estudis cursats a l’Escola de Mitjans Audiovisuals EMAV, de Barcelona. I un cop lliurat, de forma plenament professional a la fotografia, les seves realitzacions abracen àmbits prou plurals que l’han portat a treballar amb mitjans periodístics i editorials de rabiosa actualitat, com: La Vanguardia, el Magazine; Editorial Planeta, El Periódico, El País i TV3, i un bon volum de publicacions per diferents països (Japó, Estats Units, Holanda, Suècia i França…), a més d’institucions, agències, empreses i entitats. Des d’un vessant educatiu també ha fet classes i ha col·laborat en diversos seminaris a la Universitat UPC Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de Catalunya.

Per últim, és d’obligat compromís amb l’autor de comunicar la presentació, a la mateixa La Teneria, demà dissabte, a 2/4 de 8 del vespre, del seu llibre “Retrats”; un volum de fotografia que, amb més de cent imatges, complementa abastament el treball fotogràfic d’aquesta exposició.

Compartir
Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

L’Igualada Rigat, eliminat de la WSE Cup a la pròrroga en un espectacular partit a Braga (6-3)

La WSE Cup (antiga CERS) haurà d'esperar. L'Igualada va caure eliminat a la pròrroga davant el Braga, en un espectacular partit, després de perdre...

Igualada pel Clima organitza per diumenge la Festa’l Riu, una jornada plena d’activitats amb l’objectiu de recuperar el riu Anoia

Aquest diumenge 26 a partir de les 10 del matí arriba la primera Festa’l Riu organitzada per Igualada pel clima. Una festa amb l’objectiu...

“El circ dels impossibles” del Mag Stigman tanca la temporada de La Xarxa Igualada a l’Ateneu

El grup La Xarxa d’Igualada vol oferir un espectacle molt dinàmic per tancar la temporada 22-23. El diumenge 26 de març, a ¼ d’1...

Últimes notícies