Les restes del sireni de Miralles es podran contemplar en una exposició al Museu de la Pell
L

14 de novembre de 2016

sireni_miralles-veuanoia-museu-pell-igualadaLes restes fòssils del sireni que van ser trobades el 1997 al Turó dels Campassos, a Santa Maria de Miralles, passen a formar part de manera definitiva de les col·leccions de fòssils del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. La Secció de Geologia i Paleontologia del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI) va fer-ne l’excavació, costosa i lenta, sota la direcció de Josep Romero Marsal, doctor en Geologia, que també ha vetllat tots aquests anys per la custòdia, la restauració i l’estudi dels trenta-sis ossos que s’hi van trobar. Ara, en el moment de ser dipositats al Museu, es presenten les restes a la ciutat i la comarca amb una exposició que posa a l’abast de tothom la importància d’aquesta troballa dins del context dels sirenis fòssils.

La petita mostra amb les restes del sireni es podrà veure del 17 de novembre al 8 de gener al vestíbul del Museu de la Pell en el seu horari habitual, de dimarts a divendres de 10 a 14h, les tardes de dijous i divendres de 16 a 18:30h i els caps de setmana i festius d’11 a 14h. El Museu restarà tancat tots els dilluns i els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener. La inauguració tindrà lloc el dia 17 a les 19:30h.

Els sirenis són un dels grups de mamífers marins més grans que existeixen, juntament amb el dels cetacis i les foques. Actualment està format pels manatins, que viuen a les aigües dolces americanes, i els dugongs de les costes asiàtiques; però fins al s. XVIII també van existir les anomenades vaques marines, ja extingides.

Importància de la troballa de Santa Maria de Miralles

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La quantitat de restes trobades d’un mateix individu, la seva antiguitat i l’estat de les peces, aïllades totalment de la roca, fan que es tracti d’una de les més importants de Catalunya i surt més enllà de l’àmbit del país. El sireni de Miralles és del gènere Prototherium, un mamífer herbívor aquàtic que vivia en aigües poc profundes i càlides, mesurava entre dos i tres metres de llarg i podia arribar a pesar uns quatre-cents quilos. Aquest manatí estava situat dintre dels sediments marins del grup Santa Maria i concretament de les margues de la Formació Collbàs, amb fauna marina abundant i amb una antiguitat de 42 a 49 milions d’anys, durant l’Eocè, quan tota la comarca estava ocupada per un mar tropical. Les vint-i-una costelles, tretze vertebres i la mandíbula inferior sencera constitueixen un dels exemplars més complets d’aquest tipus d’exemplars trobats a Catalunya.

L’exhibició del sireni anirà acompanyada d’una jornada que se celebrarà el proper dissabte, 19 de novembre, anomenada El sireni de Santa maria de Miralles i els altres
prototeris de Calaunya i emmarcada en la Setmana de la Ciència 2016. Aquests actes estan organitzats amb la col·laboració del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el CECI.

La Setmana de la Ciència se celebra des de fa més de vint anys, impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb la finalitat de divulgar l’esperit científic i els resultats de les recerques que es fan en els àmbits més diversos de la Ciència.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?