Entrevista al Secretari d’Administracions Locals, Miquel Àngel Escobar
Periodistes de mitjans de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) van parlar dimecres passat amb el secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya, Miquel Àngel Escobar.
L’alt càrrec del govern es va referir al polèmic decret de la Generalitat que fa referència a l’enorme quantitat de parcs fotovoltaics i eòlics que es poden instal·lar a les nostres comarques. “Em consta que hi ha la voluntat del govern d’escoltar al territori i que intervingui activament, però fa vent allà on fa vent, i l’evolució cap a les energies renovables és imparable. S’ha de fer, hem de trobar l’equilibri”. Va afegir que “estem en una transició ecològica, i cal debat. Hi ha la voluntat de construir un acord, però caldrà fer la transició. Tothom tindrà costos, i beneficis. No crec que hi hagi ningú en contra de la transformació ecològica. Està clar que hi haurà d’haver-hi un retorn al territori, però el vent està on està, i no es pot pas canviar, hem de poder assumir-ho”.
Escobar va reconèixer que “hi ha la percepció que la Generalitat es mira més el territori que l’àrea metropolitana, i en canvi a l’inrevés el territori creu que tot es gestiona des de Barcelona. No crec que avui es pugui fer una política pública que no obligui a posar d’acord diferents actors i perspectives”. Per al secretari d’Administracions Locals “cal ordenar la forma de relacionar-se amb l’administració, el territori no ha d’anar de conselleria en conselleria de la Generalitat”.
Escobar, que va afirmar que “aquesta legislatura hauria de trobar l’encaix definitiu en el desplegament del Penedès”, afegia que “s’està produint una distància emocional entre el govern i el món local. El país ha estat centrat en una agenda molt concreta, que ha generat zones d’ombra, i a més la crisi econòmica hi ha influït molt. S’ha de recuperar el vincle, el diàleg permanent i la necessitat de cooperar. La recuperació del PUOSC era clau”.
El Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya és la nineta dels ulls de molts ajuntaments, perquè és de les poques vies que els permeten poder fer obres. “La crisi que ens ve obligarà també a un replantejament de la despesa pública. El PUOSC hi hauria de ser. Els fons Next Generation estan molt bé, però el PUOSC són els fons Next Week. Hauria de ser una de les prioritats del nou govern, i hi ha un debat que no pot esperar més, i és la llei de finançament local. Els Ajuntaments necessiten estabilitat i recursos des del punt de vista de l’esforç fiscal que fan els ciutadans”.
Els periodistes assistents van ser Helena Culleré de Segre, Jordi Puiggròs de La Veu de l’Anoia; Ricard Vinyals d’El 3 de Vuit, Lluís Girona de Nació Digital, i Josep Pérez, de Premsa Comarcal.