Rèquiem de Mozart participatiu en homenatge al mestre Joan Just

81

Demà dissabte dia 9 de juny, a les 9 del vespre a la Basílica de Santa Maria tindrà lloc la interpretació del Requiem de Mozart a càrrec de més 150 cantaires dels cors d’Igualada i comarca, l’Orquestra Terres de Marca, els solistes, Montserrat Roset, Júlia Brescó, Marc Gargallo i Néstor Pindado sota la direcció de Josep Miquel Mindán. Un concert homenatge al Mestre Joan Just i Bertran, en motiu de la conmemoració dels seixanta anys de la primera vegada que s’interpretà aquesta obra de referència de la música clàssica, tan estimada per tots els públics, a Igualada el Dijous Sant de l’any 1958. El mestre Just va concentrar tots els esforços, en una època que les coses no eren gens fàcils, per a que aquesta important obra pugués ser interpretada a Igualada i amb músics (aleshores components de la Banda Municipal) i cantaires intrínsecament igualadins. Seixanta anys després s’ha volgut fer un homenatge a aquella fita històrica tornant a convocar tots els cantaires que desitgessin per a preparar l’obra i per això s’ha estat treballant des del mes de gener.

Val a dir que l’obra s’ha pogut sentir a Igualada en altres diferents edicions, però sempre en col·laboració amb orquestres i cors procedents d’altres ciutats. Dissabte tornarem a gaudir d’un esdeveniment autènticament igualadí i anoienc atès que, a més de cantaires, tant la majoria de músics de l’orquestra, com solistes, com director, o bé han emergit del Conservatori de la nostra ciutat o bé hi tenen una vinculació directa.

Recordem que el cèlebre Requiem de Mozart va ser la darrera obra del geni de Salzburg, composta l’any 1791 i que va deixar inacabada. Una obra envoltada de llegenda i que la pel·lícula Amadeus (1984, Milos Forman) va acabar d’afavorir, tot i que l’obra ha gaudit des de sempre d’una gran estima i devoció pels músics i melòmans així com també pel gran públic a causa principalment de la seva gran força expressiva i la seva bellesa tot apuntant un romanticisme embrionari. La versió que s’oferirà és la més coneguda i que va completar el seu deixeble i amic, F.X. Süssmayr.

L’organització de tot l’esdeveniment, així com la preparació de cors, ha anat a càrrec d’una comissió creada per l’ocasió, la “Comissió 60 anys del Requiem de Mozart a Igualada”, la producció ha estat de l’entitat Contrapunt, i s’ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament d’Igualada i la col·laboració de l’Escola de Música Conservatori de Grau Mig, Joan Just i Bertran, i la Parròquia de Santa Maria.