26.8 C
Igualada
Diumenge, setembre 20, 2020

Referèndum de franc

Podemos, conscient que s’ha convertit en la bestia negra de la casta política espanyola, no te manies a l’hora de fer propostes electorals trencadores. La passada campanya de les generals -que pel juny repetirem- a Catalunya En Comú Podem va prometre un referèndum perquè els catalans poguéssim decidir el nostre futur. Ara que s’han convocat noves eleccions, es tota l’estructura -o casi- de Podemos la que promet una consulta vinculant a Catalunya.

D’entrada em sembla bé que partits que no són catalans facin propostes interessants, el problema es que si miro amb atenció el panorama institucional i polític espanyol, tot plegat em sembla una altra forma de mentida electoral.

La qüestió catalana ja ha impedit la formació d’un govern d’esquerres a Espanya. Ningú, ni de dreta ni d’esquerra, vol pactar amb els partits sobiranistes catalans. Ni que, com va passar el 20 de desembre, els seus 17 vots fossin imprescindibles per a bastir una majoria suficient per a nomenar un “presidente del gobierno”. No es preveu que, sigui quin sigui el resultat de les noves eleccions del juny, cap de les dues forces majoritàries a Espanya -PP i PSOE- accepti de formar govern amb el compromís de fer un referèndum vinculant a Catalunya.

En definitiva, Podemos no trobarà a Espanya, cap altra força política que li accepti una consulta, encara que això aboqués a unes noves eleccions. Ho acabem de veure.

El compromís electoral de fer un referèndum a Catalunya, es una promesa que els surt de franc als de Podemos. La valoro positivament, però es, ara per ara, una closca buida de contingut real. I ho saben.

La proposta segurament farà que la llista de En Comú Podem guanyi les eleccions a Catalunya -com ja les va guanyar el 20 de desembre passat- perquè la idea d’un referèndum vinculant es molt atractiva per als electors catalans, i al mateix temps, l’ambigüitat amb que es presentada no els farà perdre vots al conjunt de l’Estat. La jugada es perfecta…. i populista.

Parlant del 20 de desembre, recordo que Xavier Domenec -cap de llista de En Comú Podem- va jurar i perjurar que tindrien grup propi a Las Cortes. Doncs no. No n’ha tingut malgrat els 13 diputats del grup. Si no ha aconseguit el grup propi, ens volen fer creure que aconseguiran el referèndum vinculant?

Entre les promeses incomplertes, els enganys electorals, la gàbia constitucional… les eleccions del 26 de juny no em fan cap il·lusió, però penso anar a votar perquè la representació de Catalunya a Espanya -mentre no hi hagi altre remei- tingui el mínim de components espanyolitzadors i el màxim de sobiranistes catalans.

 

Jaume Singla

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Calaf elabora el protocol contra les violències masclistes

Durant els mesos de maig i juny, des de la Regidoria de Polítiques Feministes i Igualtat amb l’acompanyament de DAE (Dones amb Empenta) i...

Vallbona complementarà les beques del Consell Comarcal per al menjador escolars

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia ha decidit destinar una partida de 1.430 euros per complementar les beques menjador que rebin els alumnes des del Consell...

PDUAECO: cap més conte de fades!

Fa uns tres anys les alcaldies d’Igualada i de Castellolí van intentar que l’empresa xinesa de cotxes elèctrics Thunder Power, amb seu a Hong...

Nou projecte per a la millora de l’espai públic a Sant Martí Sesgueioles

L’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles ha impulsat un projecte d’urbanisme per a la gestió i millora de l’espai públic, equipaments municipals i el seu...

Ricard Fuster: “Teníem moltes ganes de tornar a obrir l’Ateneu Cinema”

El Ricard Fuster és la persona que està al capdavant de l’Ateneu Cinema, que després de sis mesos tancat a causa de la pandèmia...
Compartir