14.4 C
Igualada
Dijous, abril 15, 2021

Referèndum de franc

Podemos, conscient que s’ha convertit en la bestia negra de la casta política espanyola, no te manies a l’hora de fer propostes electorals trencadores. La passada campanya de les generals -que pel juny repetirem- a Catalunya En Comú Podem va prometre un referèndum perquè els catalans poguéssim decidir el nostre futur. Ara que s’han convocat noves eleccions, es tota l’estructura -o casi- de Podemos la que promet una consulta vinculant a Catalunya.

D’entrada em sembla bé que partits que no són catalans facin propostes interessants, el problema es que si miro amb atenció el panorama institucional i polític espanyol, tot plegat em sembla una altra forma de mentida electoral.

La qüestió catalana ja ha impedit la formació d’un govern d’esquerres a Espanya. Ningú, ni de dreta ni d’esquerra, vol pactar amb els partits sobiranistes catalans. Ni que, com va passar el 20 de desembre, els seus 17 vots fossin imprescindibles per a bastir una majoria suficient per a nomenar un “presidente del gobierno”. No es preveu que, sigui quin sigui el resultat de les noves eleccions del juny, cap de les dues forces majoritàries a Espanya -PP i PSOE- accepti de formar govern amb el compromís de fer un referèndum vinculant a Catalunya.

En definitiva, Podemos no trobarà a Espanya, cap altra força política que li accepti una consulta, encara que això aboqués a unes noves eleccions. Ho acabem de veure.

El compromís electoral de fer un referèndum a Catalunya, es una promesa que els surt de franc als de Podemos. La valoro positivament, però es, ara per ara, una closca buida de contingut real. I ho saben.

La proposta segurament farà que la llista de En Comú Podem guanyi les eleccions a Catalunya -com ja les va guanyar el 20 de desembre passat- perquè la idea d’un referèndum vinculant es molt atractiva per als electors catalans, i al mateix temps, l’ambigüitat amb que es presentada no els farà perdre vots al conjunt de l’Estat. La jugada es perfecta…. i populista.

Parlant del 20 de desembre, recordo que Xavier Domenec -cap de llista de En Comú Podem- va jurar i perjurar que tindrien grup propi a Las Cortes. Doncs no. No n’ha tingut malgrat els 13 diputats del grup. Si no ha aconseguit el grup propi, ens volen fer creure que aconseguiran el referèndum vinculant?

Entre les promeses incomplertes, els enganys electorals, la gàbia constitucional… les eleccions del 26 de juny no em fan cap il·lusió, però penso anar a votar perquè la representació de Catalunya a Espanya -mentre no hi hagi altre remei- tingui el mínim de components espanyolitzadors i el màxim de sobiranistes catalans.

 

Jaume Singla

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament de Capellades i Canigat segueixen col·laborant

Des de principis de setembre, Canigat i el consistori capelladí treballen conjuntament en la gestió de les colònies de gats del carrer. Seguint el...

Òdena s’integra a Anoia Turisme per sumar esforços en promoció

El Consell Comarcal de l'Anoia, dins l'estratègia de promoció turística de la comarca, ha creat l'ens Anoia Turisme per abordar el turisme des d'una...

L’Hospital de dia Sant Jordi aplica la realitat virtual en la neurorehabilitació

L’Hospital de dia Sant Jordi, centre gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI), està aplicant les noves tecnologies de realitat virtual com a nou mètode...

Dilluns entra en funcionament la càmera de control de trànsit de la rambla Sant Isidre

L’Ajuntament d’Igualada activarà el pròxim dilluns 19 d’abril la càmera de control del trànsit de la rambla Sant Isidre. La càmera està situada a...

La Generalitat “prem l’accelerador” per declarar Bé d’Interès Nacional el Cementiri Nou

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha exposat que la Generalitat "ha premut l'accelerador" per declarar el Cementiri Nou d'Igualada com un Bé Cultural...
Compartir