11.5 C
Igualada
Dimecres, novembre 25, 2020

Recursos virtuals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona per aquests dies de confinament

A partir del canal de You Tube de la Mirada Tàctil  es poden visitar les exposicions dels Museus de la Xarxa de Museus Locals de la corporació -a la nostra comarca el Museu Molí Paperer de Capellades i el Museu de la Pell d’Igualada- i algunes de les exposicions itinerants (5) coproduïdes entre l’Oficina de Patrimoni Cultural i els ajuntaments. Aquests vídeos disposen d’intèrpret en llengua de signes, subtítols i locució que ofereixen un plus d’usabilitat. A més, podeu visitar les 7 mostres temàtiques que són exclusivament virtuals a partir de la documentació que es conserva als arxius dels ajuntaments.

Exposicions itinerants

«De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut» mostra, mitjançant gravats i obra gràfica dels grans artistes del moment, l’eclosió i evolució de l’art i els canvis de capitalitat del món i del mercat de l’art del segle XIX al XX.

«El modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura» recull la influència que la natura va tenir en els creadors modernistes i les seva obra arquitectònica. La mostra convida el visitant a ensumar el perfum de determinades flors, escoltar i visualtizar els processos de producció i palpar les formes de determinades reproduccions.

«Xilografies. La fusta feta imatge» posa en valor la xilografia catalana, l’art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic. L’exposició presenta les xilografies de l’impressor manresà, Lluís Rubiralta i Garriga, impreses el 1956 a escala de les matrius de fusta del segle XVIII, originals de l’auca dels oficis del taller de la família Abadal.

«Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895» reuneix l’obra de dibuixants, il·lustradors i humoristes sobre el món del futbol des de la seva implantació a casa nostra fins avui, tot retratant part de la vida social i política del nostre país.

«Els altres noucentistes» mostra la grandesa però també la complexitat d’aquell moviment en el terreny de les arts i dels oficis per mitjà d’un seguit d’obres que pertanyen a les col·leccions dels equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

Exposicions virtuals de la Xarxa d’Arxius Municipals

Es tracta de 7 mostres temàtiques a partir de la documentació que es conserva als arxius dels ajuntaments:

«Desmuntant la República» és un viatge des de l’esclat de la Guerra Civil i la victòria del bàndol franquista, amb la supressió de les institucions republicanes, fins a l’inici i consolidació de la dictadura del General Franco.

«Papers de teatre»  reuneix programes de mà, cartells, fotos, esbossos d’escenografies i de vestuari… de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història del teatre català durant els darrers cent anys.

«1936-1939. Uns altres refugiats» ressegueix les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. La mostra ens connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

«La Festa Major» sobre els diferents aspectes relacionats amb aquesta celebració als nostres municipis com el context cultural, social i polític, la seva organització, els comptes, el disseny i l’estètica dels seus programes, les actuacions, etcètera.

«Empremtes del primer estiueig» a l’entorn del fenomen de l’estiueig abans de l’any 1936, al territori de la província de Barcelona amb projectes, plànols, documents textuals, fotografies, programes de festa major, cartells, premsa local, anuncis publicitaris, entre d’altres documents.

«Factures amb estil» selecció de factures en paper de proveïdors d’ajuntaments al territori de la província de Barcelona tot mostrant les seves tipografies relacionades o no amb els diferents corrents o estils artístics, entre 1818 al 1949.

«L’obra de la Mancomunitat de Catalunya als municipis» mostra documents textuals, projectes, plànols, fotografies, cartells, premsa local…, a l’entorn de les accions realitzades per la Mancomunitat de Catalunya al territori de la província de Barcelona, entre 1914 i 1925.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Arrenca l’edició més virtual del Zoom Festival amb el documental “100×100 Tito”

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya ha donat el tret de sortida aquest dimarts al vespre a la seva edició més...

El Síndic de Greuges constata la sobreoferta de places de P3 a Igualada

El Síndic de Greugues de Catalunya, Rafael Ribó, constata la “sobreoferta” de places de la fase educativa de P3 a Igualada, en una carta...

Tanquem les portes al masclisme, obrim-les a la sororitat!

Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. I en un dia com aquest, cal...

Campanyes a la Conca per a l’eliminació de la violència contra les dones

Amb motiu del Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, que es commemora cada 25 de novembre, l’Ajuntament ha promogut una...

Enquesta: què us sembla que s’instal·lin càmeres de videovigilància als carrers per controlar l’incivisme?

Aquesta setmana l'Ajuntament de Jorba anunciava que instal·lava sis càmeres de videovigilància per controlar l'incivisme. No és l'únic municipi que n'ha instal·lat o té...
Compartir