5.1 C
Igualada
Dilluns, novembre 29, 2021

Quins impostos pagaré en heretar del meu pare?

Ahir va venir a la notaria l’Andreu, el seu pare va morir fa uns mesos i no tenia massa clar què li tocaria pagar d’impostos per l’herència. Ha heretat un pis a Igualada, un apartament a Calafell i un compte corrent amb 20.000 euros estalviats. Té por de pagar molts impostos i li vaig explicar quins impostos haurà de pagar:

1) IMPOST SUCCESSIONS: es paga a l’Agència Tributària de Catalunya. Malgrat el que es pensa, en la majoria dels casos la quantitat a pagar des de les últimes reformes és petita. N’obstant això cal diferenciar segons el parentiu amb el causant:

a) Vídua, fills, parella de fet o ascendents: poden arribar a estar exempts fins els primers 100.000 euros. A més, del que sobrepassi dels 100.000 euros hi ha una bonificació per al vidu/vídua del 99 %, amb la qual cosa en el nostre exemple la quantitat a pagar seria propera a 20 euros. El cas d’Andreu, com a fill i per la quantitat de la seva herència tindria una bonificació propera al 97 %, per la qual cosa la quantitat a pagar seria 50 euros.

b) Germans, nebots, oncles, sogres: els primers 8000 euros estan exempts.
c) Cosins, estranys: paguen l’impost des del primer euro.

A més existeixen nombroses reduccions per l’habitatge habitual, discapacitat, persones majors, per a assegurances de vida, etc.
Aquestes xifres suposen que tret que sigui una herència multimilionària, actualment (fa anys no era així) a Catalunya heretar de pares a fills o entre cònjuges sigui zero la quantitat a pagar. Molt diferent és el cas d’heretar a un germà, oncle, nebot o un estrany (per exemple un amic): en el moment que superi els 8.000 euros es comença a pagar, sense cap reducció i amb un tipus impositiu gairebé confiscador. Per exemple, heretar d’un oncle una quantitat propera als 300.000 euros suposa pagar a l’Agència Tributària de Catalunya una xifra propera als 55.000 euros, amb els gravíssims problemes que pot ocasionar en cas de no haver-hi diners líquids per pagar, i haver de vendre ràpidament o hipotecar una finca per poder pagar l’impost.
El termini per liquidar aquest impost és de 6 mesos des de la defunció del causant.

2) PLUSVÀLUA MUNICIPAL (o Impost sobre increment dels Terrenys de naturalesa urbana):

a) Què és la plusvàlua municipal: és un impost que cobren els ajuntaments quan es transmet un immoble. Grava l’increment que es produeix en el valor del terreny, habitatge o local (en aquests últims només sobre la part del terreny), hi hagi o no realment increment de valor.

b) S’aplica també en finques rústiques? No, únicament en finques urbanes.

c) Quin termini computa per calcular el que haig de pagar? Sol ser una quantitat important ja que el termini per computar osciŀla entre 1 any des de l’última transmissió (mínim a pagar) i 20 anys (màxim a pagar), i en les herències sol haver-hi un termini llarg ja que l’última transmissió normalment és de fa anys. Es paga per l’hereu que rep el pis, local o terreny urbà en qüestió; en cas que uns rebin diners i uns altres un immoble, ho pagaran aquests últims.

d) Hi ha reduccions? Sí, depèn de cada ajuntament però existeix alguna reducció especialment per l’habitatge habitual.

e) Quin termini hi ha per presentar-ho? 6 mesos des de la defunció del causant, igual que en l’impost de successions.

És un impost discutit en els últims anys, i s’ha recorregut en alguns casos amb èxit als Tribunals en supòsits de compravendes.

Carlos Jiménez Fueyo

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Quarta victòria en quatre partit per l’Igualada Femení HCP

IGUALADA FEMENÍ HCP 4 CH MATARÓ 1 Quart partit d’OK Liga i quart triomf per a un Igualada Femení HCP que continua oferint un nivell magnífic....

Una estrella de Hollywood roda la seva propera pel·lícula a Capellades

Un dels actors més reconeguts de Hollywood, Liam Neeson, ha estat vist rodant la seva pel·lícula 'Marlowe' des de fa unes setmanes a diferents...

Copasa crearà 50 llocs de treball en la nova instal·lació de Montbui

Construcciones Papeleras (COPASA) ha comprat dues parcel·les al polígon de Santa Margarida de Montbui per construir-hi unes instal·lacions amb una inversió de 4 MEUR...

Salut preveu un augment de contagis, que s’estabilitzarien per Nadal

El govern demana que tothom extremi la prudència amb els dinars i sopars d'empresa de les pròximes setmanes. Els contagis de coronavirus augmenten i les festes...

“Hell of an Office” és el primer videojoc premiat al Zoom Festival

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya ha celebrat la gala de cloenda i lliurament de premis aquest dissabte a la nit,...
Compartir