Què és la tendència Low Poo i quins beneficis pot tenir per al teu cabell

Bellesa activa Low Poo - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
10 de març de 2016
Bellesa activa Low Poo - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Arriba d’Estats Units i suma adeptes ràpidament. La tendència Low Poo (de «low xampú», literalment baix en xampú) juga amb la paraula ‘poo poo’ (caca en anglès) i pretén evitar el dany que provoca en els cabells el rentat amb xampús agressius o que continguin agents químics. D’aquí que, per exemple, una de les propostes dels seus defensors sigui la d’utilitzar el condicionador per rentar els cabells, considerant que és un cosmètic menys agressiu que el xampú. No obstant això, aquesta tendència crea nombrosos interrogants: Realment podem eliminar la brutícia sense usar xampú? Hi ha alternatives naturals que agredeixin menys el cabell? Quins avantatges i quins inconvenients té la tendència Low Poo?
És cert que el rentat diari del cabell pot produir sequedat i afavorir la pèrdua de color en els cabells tenyits si el xampú és especialment agressiu o no indicat per a aquest tipus de cabells. Però també ho és que la brutícia només pot eliminar mitjançant un tensioactiu (un “sabó»), que és capaç d’interactuar amb el greix i dissoldre-la, ja que l’aigua per si sola no pot netejar. Les seves molècules tenen una gran tensió superficial (una alta polaritat) i és necessària la incorporació d’una altra substància que disminueixi la tensió i desprengui les impureses i el sèu: són els tensioactius, substàncies que disminueixen la tensió de l’aigua i permeten que aquesta ‘humitegi’ la pell i el cabell, desprenen el greix i la brutícia i la dissolen, facilitant que sigui arrossegada i eliminada.

Igual que succeeix amb els cosmètics cutanis, hi ha xampús al mercat que posseeixen agents lavantes (tensioactius) respectuosos amb la pell sensible i delicada. En ells s’han eliminat agents com els sulfats, molt habituals en els xampús, i s’han substituït per altres més delicats, com el lauryl glucoside (un tensioactiu vegetal derivat del sucre del blat de moro i el coco). És el cas d’alguns xampús de venda en farmàcia que, en general, tenen la particularitat de no produir escuma. També les marques BIO s’han eliminat aquest ingredient de les seves fórmules.

El cabell queda net encara que no es produeixi escuma?

La resposta és sí. De fet, molts xampús per cabell i cuir cabellut sensibles inclouen algun actiu que produeix escuma només perquè el consumidor tingui la sensació de neteja, ja que durant anys hem identificat l’escuma amb el rentat efectiu. Si el xampú low poo s’utilitza de forma freqüent i no es fan servir excessius productes de styling en els cabells, la neteja està assegurada. No obstant això, si la neteja del cabell no és regular (per exemple, un cop per setmana) o s’empren diversos productes d’acabat (laques, gels, gomines, escumes, etc.), cal utilitzar de tant en tant un xampú sabonós que elimini eficaçment els residus acumulats als cabells.

Serveix per a qualsevol tipus de cabell?

És especialment recomanable en el cas de cabells secs, acolorits, sensibles, trencadissos i llargs, encara que podem trobar xampús low poo per a qualsevol tipus de cabell. És el cas, per exemple, de la línia Cleansing Conditioner Biolage de Matrixque, com recordaràs, sortegem la passada primavera i va tenir un èxit espectacular (trobaràs més informació al nostre post Guanya un cleansing Conditioner Biolage de Matrix i llueix una cabellera espectacular aquest estiu). Formulat per quatre tipus de cabell (fi, normal, gruixut i arrissat), el cosmètic és un condicionador que, al contacte amb l’aigua, es converteix en un xampú lliure de sabó que neteja i respecta el cabell, ja que no conté sulfats, parabens, silicones ni ingredients agressius.

Com es fa servir?

Com un xampú normal, no cal fer servir major quantitat que amb qualsevol altre xampú (ull, perquè al no fer escuma tendim a posar més cosmètic). S’aplica sobre el cabell mullat, es emulsió amb aigua i es pasta el cabell perquè el producte arribi a tots els racons. Convé recordar que mai cal fregar ni el pèl ni el cuir cabellut, per evitar produir danys. Després, cal aclarir abundantment amb aigua. No només pot usar-se diàriament, sinó que aquest tipus de xampú és recomanable usar-lo diàriament, ja que la seva fórmula delicada ho permet.

Hi ha alternatives naturals que agredeixin menys el cabell?

En Bellesa activa sempre diem que natural no és igual a innocu, ni tampoc un producte natural és millor que un cosmètic de laboratori. De fet, sovint hauríem de qüestionar-nos si el bicarbonat o el vinagre, per citar dos exemples de productes «naturals» que s’utilitzen en els cabells, no són de fet dos agents químics. I sobre ells no es fan proves exhaustives sobre els seus efectes com si es fan amb els cosmètics abans de llançar-los al mercat. Sobre aquest tema, és interessant escoltar la veu dels experts. La Dra. Lola Cornejo-Mir, dermatòloga i membre de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia (AEDV), explica que “si abusem del bicarbonat aconseguirem el mateix efecte que amb l’excés de xampú. A més, el bicarbonat té un pH més alcalí que el del cuir cabellut, podent produir-nos irritació, i el seu ús continuat ens pot descolorir els cabells”.

En aquest sentit, també és desencertat l’ús d’un condicionador ‘normal’ com a substitut del xampú, malgrat les seves innombrables i recents partidaris. Com us explicàvem fa uns dies al nostre post Com escollir un bon condicionador de cabell?, la funció d’aquests és desembolicar i suavitzar la fibra capil·lar, no netejar-la, pel que no serveix de res rentar el cabell amb ell.

M’interessa rentar-me amb un xampú low poo?

Sí, si et rentes els cabells amb freqüència i vols tenir-ne cura de manera respectuosa, evitant al màxim agressions. És imprescindible en cas de tenir problemes capil·lars com dermatitis o psoriasis, ja que les seves fórmules no contenen sulfats, alcohol, conservants ni altres actius químics que poden provocar la irritació del cuir cabellut. També és convenient si tens el cabell acolorit i vols evitar la pèrdua de color.

No Poo, una tendència amb riscos

La tendència Low Poo neix després de la coneguda No Poo (no xampú) que pretenia rentar el cabell només amb aigua, cosa que, com hem vist, no elimina la brutícia ni és tan natural i bona com preconitzen els seus defensors. De fet, La Dra. Lola Cornejo-Mir, adverteix en un article sobre aquest tema que cal tenir “amb compte amb la nova tendència ‘eco’ que advoca per no usar xampú i substituir-lo per aigua, bicarbonat i vinagre: augmenta el risc de infeccions en el cuir cabellut”. Segons explica la doctora, «des del punt de vista dermatològic, es poden realitzar diversos comentaris a aquest mètode. En primer lloc, el xampú elimina el greix produïda per les glàndules sebàcies, on queden atrapades les cèl·lules mortes del cuir cabellut, la brutícia, o les substàncies que ens apliquem en ell, com laques, gomines, etc. Aquest greix o sèu ha d’eliminar periòdicament per raons que van més enllà de la mera estètica, ja que suposa una important font de microorganismes que poden afavorir les infeccions ».

Troba el teu xampú Low Poo

Cleansing Conditioner Biolage de Matrix Cabell gruixut. Condicionador que neteja el cabell amb delicadesa i li aporta nutrició en profunditat, evitant el encrespament, gràcies a l’alvocat de la seva fórmula. No conté sulfats, parabens, silicones ni ingredients agressius. Existeix també per a cabell fi, arrissat i normal. Tots ells poden usar-se en cabells acolorits i tractats químicamente.500ml 19,95 €. en perruqueries

Hair Cleansing Cream de Sachajuan. Xampú en crema lliure de sulfats, silicones i parabens que neteja sense fer escuma, aporta brillantor, hidratació, suavitat i frescor gràcies a la tecnologia wax dissolves grease (cera dissol greix). Com tots els productes de la marca, conté proteïnes i minerals procedents d’algues marines que aporten nutrició i tractament al pèl. Produeix l’efecte de «cabell del segon dia» (second day hair). Destinat a tot tipus de cabells, especialment els tenyits. 500ml 42 €

The Organic Pro-Keratin xampú de MY Organics. Xampú d’argan i alvocat de base vegetal amb olis essencials, vitamines i proteïnes del gra d’argan i la civada, hidrata i restaura l’equilibri perdut a causa dels tractaments químics. Per a cabells secs i crespats. No obstant DEA, SLS (Sodium Laureth sulphate), parabens (conservants químics) ni substàncies d’origen petroquímic. 250ml 29 €

BELLESA ACTIVA
Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus que els partits polítics arribaran a un acord per formar govern o es repetiran eleccions?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta