12.2 C
Igualada
Dilluns, març 1, 2021

Què diuen les ungles de tu

cuidat ulls tapats - la Veu de l'anoia - veuanoia.cat

Les teves ungles parlen de tu. El seu aspecte, color, duresa, fragilitat, estries, evidencien el teu estat de salut, els teus mancances i, fins i tot, l’existència de malalties greus. Ho saben bé alguns metges de família, que miren les ungles quan dius que estàs cansat per saber si et falta ferro. Sense que sigui necessari sotmetre-les a un exhaustiu estudi, t’expliquem què diuen les ungles de tu i com has d’actuar si apareix alguna d’aquestes irregularitats.

Com ha de ser una ungla sana

L’ungla cobreix la part final del dors dels dits i, com la pell i el cabell, està formada bàsicament per queratina i altres proteïnes. Encara que el seu aspecte és molt diferent de la pell, és «una altra» manera d’epidermis i, com la capa còrnia d’aquesta, està formada per corneocits. La diferència fonamental és que l’epidermis conté un 85% d’aigua i l’ungla té només un 12%. És importantíssim recalcar que l’ungla és un òrgan viu i en creixement: creix aproximadament un centímetre al mes a les mans i la mateixa extensió cada nou mesos en els peus. A la lúnula o «mitja lluna» és on es troba la matriu en la qual s’origina i creix l’ungla.

La forma ovalada i llisa i un color rosat més o menys accentuat indiquen que l’ungla està sana. En els ancians, les ungles poden tenir un color grisenc, tornar-se opaques i fràgils, i la lúnula pot desaparèixer.

Ungles fràgils

La sequedat sol ser la causa més freqüent de la fragilitat en les ungles, que es tornen trencadisses i es trenquen amb facilitat. Però entre les causes també es troben la falta de vitamines A, C i del grup B, minerals com el zinc o el ferro, un excés d’humitat, l’ús de detergents agressius, i la submissió a traumatismes repetits (a colpejar el teclat de l’ ordinador, per exemple). Aquesta és la raó per la qual la fragilitat sol afectar més a les ungles de les mans. No obstant això, també pot ser símptoma de malalties dermatològiques així com d‘anèmia, osteoporosi o artritis. També les malalties de la glàndula tiroide, tant el singlot com el hipertiroïdisme, poden provocar ungles trencadisses, així com la separació de l’ungla del llit unguial (onicolisis).

A més de consultar amb el metge de família o el dermatòleg, si aquest és el teu problema, trobaràs com solucionar-ho al nostre post Endureix les ungles fràgils i trencadisses.

Estries, la clau està en la direcció i gruix

Una estria transversal o horitzontal, també anomenada línia de Beau, sol ser l’evidència d’haver patit un cop a la matriu de l’ungla, encara que també pot detonar una situació passada de febre molt alta o malaltia, èczema, dèficit de vitamines o minerals, diabetis, psoriasis, o alguna reacció adversa a algun medicament. També la quimioteràpia pot provocar aquest símptoma. Aquesta línia anirà desplaçant cap a la punta de l’ungla conforme aquesta creixi, de manera que en uns mesos desapareixerà.

Les estries o ratlles verticals, si no són uniformes, poden indicar artritis, malalties cardiovasculars o la malaltia de Darier, un desordre genètic que taca la pell.

La forma és important

Corbades cap a dins. Si les ungles s’assemblen cada vegada més a urpes corbades, és que alguna cosa no funciona correctament en l’organisme. Pot ser indici de malalties cardiopulmonars i carcinomes. No passa el mateix si la onicogrifosis apareix als peus, ja que sol ser degut a l‘ús de sabates inadequats.

Forma de cullera. S’anomena coiloniquia i, en general, es posen així quan s’utilitzen detergents agressius i / o hi ha un excés d’humitat, però també pot ser degut a qüestions genètiques o indicar falta de ferro, anèmia, hipotiroïdisme o desnutrició.

També el color

Groguenques. Sol ser degut al consum de tabac, a un ús excessiu d’esmalts foscos o manicures molt oclusives, o a una infecció per fongs. No obstant això, el color groc també pot ser un indici de bronquitis, asma o tuberculosi
Blaus. Indiquen mala circulació de la sang o falta d’oxigenació
Sense color o vermelloses. Pot indicar una malaltia cardiovascular o en el fetge (cirrosi). Si es descoloreix la meitat de la ungla, pot ser indici d’una disfunció renal
Verds. És un senyal que hi ha problemes renals, hepàtics, intoxicacions o infeccions a la sang

Ni gruixudes ni toves

Quan les ungles estan toves i es dobleguen amb facilitat parlem de fragilitat unguial. Un excés d’humitat, l’ús de productes químics i detergents i la onicofàgia (mossegar-se les ungles) poden produir aquesta situació.

Si l’ungla és cada vegada més gruixuda i té un color groguenc, podem estar davant d’una onicomicosi o infecció per fongs, que sol aparèixer de forma més freqüent en els peus.

Quan l’ungla té petits danys o erosions com les depressions d’un didal estem davant d’una oniquia punctata o ungla de didal, que sol estar ocasionada psoriasi, èczemes o fongs.

Es va a caure!

Tal com hem assenyalat al principi, quan l’ungla està massa separada del dit i pot arribar a desprendre, situació que es denomina onicolisis, pot indicar hiper o hipotiroïdisme, encara que també pot tenir diverses causes, entre elles: traumatismes, l’ús de detergents o substàncies químiques agressius, psoriasi, èczemes, o ser indici de reaccions adverses a medicaments, com alguns antibiòtics.

La salut de les ungles és fonamental

Encara que solem preocupar d’elles purament per qüestions estètiques, com hem vist, la salut de les nostres ungles és important i pot ajudar-nos a prevenir malalties més greus. La enciclopèdia mèdica MedlinePlus, web dels Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units i que conté informació pràctica per als pacients, indica que ha de contactar amb el metge si s’observen aquestes alteracions en l’ungla:

– Una veta fosca en l’ungla o que s’està eixamplant
– ungles blavoses
– ungles deformes
– ungles tortes
– crestes horitzontals
– ungles pàl·lides
– línies blanques
– Color blanc per sota de l’ungla
– Clotets a les ungles
– Descamació a les ungles
– Dolor a les ungles
– Hemorràgies lineals subungueals

BELLESA ACTIVA / AMIC

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Veïns de Capellades denuncien tremolors a les cases i despreniments al Capelló per les explosions d’una pedrera

Des de fa mes d’un any, un centenar de veïns de Capellades veuen com les seves cases tremolen cada vegada que la Pedrera de...

Qui vol vi aigualit?

Una vegada es va presentar a casa meva un convidat imprevist. Al rebost hi tenia un molt bon vi, però en tenia poc. Per...

Igualada farà la vacunació a col·lectius professionals a l’Escorxador

Els espais firals de Manresa, Igualada i Vic, juntament amb l'hotel d'entitats de Berga, seran a partir de la setmana que ve els espais...

Quatre municipis anoiencs tindran un mòdul covid annex al seu CAP

La setmana passada, el Departament de Salut va instal·lar a Puig-reig el primer mòdul de suport als centres d’atenció primària de la Regió Sanitària...

Calaf ja té un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics

Des de ja fa uns dies, ja està en funcionament el punt de recàrrega de vehicles elèctrics instal·lat a la plaça dels Arbres de...
Compartir