12.8 C
Igualada
Diumenge, octubre 25, 2020

Quan és convenient fer testament?

Aquesta pregunta me la feia el meu amic Isidre, ja que ell no s’havia plantejat mai fer testament tot i tenir un pis en propietat des de fa anys, i un terç de la casa dels seus pares juntament amb els seus germans, per herència.

Ell, com moltes altres persones pensava que no calia fer testament i que únicament ho feien persones amb molt patrimoni o amb un situació personal complicada.

La realitat és molt diferent, és molt aconsellable, per no dir imprescindible fer testament quan una persona té simplement un bé o possibilitat de tenir en un futur béns per herència.

A més, la importància de tenir fet testament és independent de la situació familiar del mort (matrimoni amb fills, família monoparental, divorciat/a sense fills, vídues, etc.), ja que ens podem trobar amb situacions complicades pel simple fet de no haver “perdut” unes hores en anar a signar un testament i així decidir sobre el destí dels nostres béns.

1) Quines classes de testament hi ha? Existeixen dues classes:
a) l’atorgat davant notari (aproximadament el 99,99 % dels que s’atorguen a Catalunya) i b) l’hològraf que fa un mateix de la seva pròpia mà. Els inconvenients que presenta el testament hològraf són nombrosos el que fa pràcticament residual la seva utilització: facilitat de cometre errors a l’escriure-ho ja que ha d’anar escrit de pròpia mà pel testador, amb expressió de la data, si apareixen ratllades serà nul llevat que les salvi l’atorgant i sobretot, quan mori aquesta persona cal presentar-lo igualment davant notari mitjançant un procediment complicat per tal que en doni fe de que és correcte aquest testament, de manera que no hi ha pràcticament cap avantatge i si molts inconvenients en aquests testaments.

Han anat desapareixent conforme s’han produït modificacions del Codi Civil el testament atorgat únicament davant testimonis, o l’atorgat davant rector.

2) Cal advertir els familiars o amics que s’ha fet testament ? Es pot mantenir en secret totalment haver fet testament i que només s’assabentin els nostres familiars/hereus en cas de mort, cosa comprensible en determinades situacions familiars complicades. Un cop signat el testament, des de la notaria és comunica al Registre d’Últimes Voluntats que s’ha atorgat el testament a la notaria amb la data i hora (per si és produís la situació difícil però possible de signar dos testaments el mateix dia). Quan una persona mor, amb el certificat de defunció es demana informació a aquest Registre que proporcionarà la llista del més modern al més antic dels testaments atorgats, o en cas de no haver signat testament, l’absència del mateix. N’obstant això, el més habitual és que els familiars propers sàpiguen de l’existència del testament.

3) Què necessitem per fer el testament?: Cal anar al notari amb el nostre DNI i tenir ben clar com volem repartir els nostres béns. Un cop explicada la nostra voluntat, el notari redactarà el testament d’acord amb la legislació catalana vigent i l’autoritzarà.

4) Qui és queda la còpia del testament?: Habitualment el notari proporcionarà una còpia simple del testament, i la còpia autoritzada és lliurarà per part del notari en cas de mort del testador.

5) Què succeeix en cas de trasllat del notari de destinació, o jubilació ?: el Reglament Notarial preveu la custòdia del protocol pel successor a la plaça quan un notari traslladi el seu despatx a una altra població o es jubila.

6) Pot demanar una còpia del meu testament un amic meu o un germà?: En vida de qui fa el testament ningú més que el testador pot demanar còpia, i una vegada mort només les persones amb interès legítim poden aconseguir-la (cònjuge, fills, hereus, etc.).

7) Avantatges fiscals: es pot planificar millor l’herència i així quan es produeixi la mort reduir els impostos a pagar el màxim possible.

8) És car fer testament?: el cost d’un testament en general pot estar entre els 40 € a 60 €, o una mica més segons la complexitat del mateix. El que surt car és no fer testament, ja que sol ser font de majors conflictes judicials, que si expressem la nostra voluntat d’on volem que vagin els nostres béns, a través del mateix.

Per tant, sigui quina sigui la nostra situació personal, estat civil, edat, si tenim fills o no, si tenim patrimoni o no- el millor és fer testament com més aviat millor.

CARLOS JIMÉNEZ FUEYO
Notari d’Igualada
cjimenez@correonotarial.org

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, des de 1930, un llarg i testimonial camí potenciant l’art de la fotografia

Després que, el 12 d’octubre de l’any 1930, amb motiu d’una primera assemblea de socis, fos fundada l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (l’AFI), i la seu...

L’Ajuntament d’Òdena realitza diverses millores al cementiri

L’Ajuntament d’Òdena ha portat a terme diverses millores al cementiri, algunes de les quals s’han realitzat per adaptar les visites a les mesures per...

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...
Compartir