5.1 C
Igualada
Diumenge, 25 febrer 2024

Un article de

Prohibit fumar al cotxe i en terrasses de bars: el nou pla antitabac de Sanitat
P

Publicitat

El Ministeri de Sanitat està ultimant un document que recull, entre d’altres, la prohibició de fumar en vehicles particulars i a les terrasses de bars i restaurants. La pandèmia de la Covid-19 havia posat fre al compromís de l’administració pública per reduir el consum de tabac però, segons avança RTVE, la ministra Carolina Darias estaria acabant de detallar l’esborrany del “Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025”. Un document amb cinc “metes” i una vintena d’objectius per recuperar el temps perdut.

Aquest pla ja s’hauria enviat a les societats científiques i mèdiques del país i a les comunitats autònomes perquè presentin les seves aportacions abans del dia 15 de desembre. L’objectiu? Una “generació lliure de tabac a Espanya”.

Per això, “i abans de l’any 2023”, es proposarà incrementar els espais lliures de fum (la prohibició també afectaria les cigarretes electròniques i a productes de tabac escalfat) “especialment en espais exteriors”; un apunt que implicaria a terrasses de bars i restaurants, a les platges i a les proximitats d’edificis públics. Els vehicles privats, també estarien subjectes a aquesta nova normativa.

També s’apunta a millorar la regulació de la venda i el consum de productes relacionats amb el tabac -amb nicotina o sense- i a aplacar la publicitat encoberta i promocions a través de les xarxes socials i plataformes. Tanmateix, també es planteja que, a través d’un reial decret i seguint les passes de França o Austràlia, s’implementi un empaquetatge genèric que faci desaparèixer l’atractiu de les marques mentre s’incrementa el seu preu a través d’impostos.

Segons el pla, amb aquestes mesures es busca assolir les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i reduir el consum de tabac un 30% en els pròxims quatre anys. Amb aquestes dades, s’aconseguiria rebaixar un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles de cara al 2030 i disminuir la taxa de fumadors diaris fins a un 5% per al 2040.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies