28 C
Igualada
Dilluns, juny 21, 2021

Prevenció davant del melanoma

Farmàcies Esteve

Amb la celebració del Dia del Melanoma el dia 23 de maig vull aprofitar per recordar-vos la importància de conscienciar-nos sobre els danys del Sol, prevenir-los i detectar a temps aquest tipus de malaltia de la pell.

El melanoma és el tipus de càncer de pell més agressiu. Sovint el primer signe d’un melanoma és un canvi de grandària, forma, color o textura d’una piga. La majoria d’ells tenen una àrea blavosa o negra. El melanoma també pot aparèixer com una piga nova i diferent de les que tenim a la pell: pot ser negre, anormal o “d’aspecte desagradable”. Per a detectar els melanomes és útil seguir la tècnica “ABCDE”:

  • Asimetria: el contorn d’una meitat de la piga no és igual a l’altre.

  • Vores: les vores són desiguals, borrosos o irregulars.

  • Color: el color no és homogeni i pot incloure tonalitats negres, cafès i canyella.

  • Diàmetre: hi ha canvis en la grandària, generalment es tornen més grans.

  • Evolució: qualsevol canvi en la piga en les últimes setmanes o mesos.

Es pot prevenir el càncer de pell tipus melanoma?

El risc de patir un melanoma es relaciona bàsicament amb les cremades solars, sobretot les que tenen lloc en els primers 20 anys de vida, quan la pell és més susceptible al mal solar. Com la pell té memòria, encara que el mal pot aparèixer molts anys després, generalment a partir dels 40 anys en forma d’un càncer de pell, la prevenció ha de fer-se des de la infància.

No tots els melanomes es poden prevenir, però podem prendre mesures per a reduir el risc de patir melanoma i altres tipus de càncer de pell:

  • Comença a prendre el sol a poc a poc i evita les exposicions solars llargues durant les hores centrals del dia que és quan hi ha més radiació.

  • Aplica’t sempre fotoprotecció (no només a l’estiu). Per a una correcta protecció, el filtre solar utilitzat hauria de tenir un factor de protecció solar alt o molt alt, “idealment 50+” i aplicar-se de forma generosa uns 30 minuts abans de l’exposició i reaplicar-se cada 2 hores. Recorda: has d’utilitzar-lo durant tot l’any!

  • Utilitza altres mesures protectores físiques com a ulleres de sol, para-sol, barrets o roba.

  • Evita les cremades solars: Les cremades solars són un dels factors que augmenta més el risc de patir càncer de pell i de melanoma.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir