Preservem l’Anoia es reuneix amb el Govern per demanar planificació conjunta dels parcs eòlics i fotovoltaics
P

12 de juny de 2023

El dilluns 15 de maig, diferents responsables de plataformes de l’Anoia, aglutinades a Preservem l’Anoia, es van reunir amb la Secretària General d’Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, i la Directora General d`Acció Climàtica, Assumpta Farran, a la Conselleria a Barcelona.

L’objectiu de la reunió era demanar el compromís de la Generalitat de totes les al·legacions presentades per part dels ajuntaments, entitats i particulars de contestar i aturar els projectes fins que no hi hagi una planificació Territorial de Renovables de Catalunya acordada amb el territori i abans d’aprovar la resolució favorable d’Energia de diversos macro projectés com Matacan, Escribano Solar, Aspillera i altres projectes que afecten la comarca de l’Anoia.

En la reunió, la Generalitat va argumentar que va fer modificacions a la normativa per facilitar projectes i que aquest ha sigut el model a seguir. Des de Preservem l’Anoia creuen que aquest argument es contradiu totalment amb l’aprovació dels macro projecte fotovoltaics com son els d`Aspillera, Matacan i Escribano als termes de Bellprat, Sant Marti de Tous, Jorba, Òdena i Vilanova del Camí o els parcs eòlics de Pujalt, Veciana, Prats de Rei i Argençola entre d`altres.

Respecte al projecte de parcs fotovoltaic i les seves línies d`evacuació i transport de Matacan, que afecten els termes de Bellprat, Sant Marti de Tous, Jorba, Odena i Vilanova del Camí, Preservem l`Anoia ha reclamat l’estudi mediambiental i arqueològic i s’està a l’espera segons el departament.

Des de la plataforma d’afectats també assenyalen que tot i que les plaques han d’estar un mínim de 100 m. de les masies, “en molts casos es molt menys”. A més, es pregunten “quin sentit te viure envoltat de parcs fotovoltaics. A més, pel que fa a les distàncies dels aerogeneradors de 200 metres d’alçada a les masies i cases habitades,  mostrem la preocupació i indignació perquè la normativa actual, diuen, no protegeix als habitants que viuen al territori, “considerem que el fet que tot l’arc parlamentari, excepte la CUP, aprovés una normativa que permet posar aquests enormes aerogeneradors a 500 metres de les masies i cases habitades és un menys teniment  als ciutadans que viuen al medi natural, perquè els aerogeneradors envaeixen el espai natural pel soroll que fan, les ombres que projecten i la contaminació lumínica que generen, entre d`altres. Des de la Generalitat, asseguren, l’acord per tal que fos una distància de 500 metres va arribar després d’una negociació que no permetria haver aprovat la llei en cas de ser els 1.000 metres inicials que havien aprovat.

Soterrament de la Línia d’Alta Tensió
Per altra banda, Preservem l’Anoia demana el soterrament TOTAL de la línies d’alta tensió, ja que asseguren que tècnicament és possible i l’impacte ambiental i paisatgístic de torres metàl·liques de 60m. d´alçada i servituds de 30m. d`amplada seria catastròfic en una comarca que ja existeixen varies línies aèries d`alta tensió afecten a diferents zones, masies, nuclis i cases habitades. Des de la plataforma no entenen que els municipis de Bellprat i Sant Marti de Tous, siguin soterrades i en el cas de Jorba, Òdena, Vilanova del Camí, Rubio, Argençola siguin línies aèries.

Finalment, la plataforma també va demanar el compromís de la Generalitat per rebutjar la línia de Molt Alta Tensió que ha està previst que creui l’Anoia.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta