Es presenta a Capellades un llibre que analitza la corrupció als Països Catalans

70

El dijous 2 de febrer a 2/4 de 8 de la tarda hi haurà la presentació del llibre “Llums i taquígrafs: Atles de la Corrupció als Països Catalans”, amb les intervencions de David Fernàndez, Àlex Romaguera, Isabel Vallet i Julià de Jodar.  L’acte tindrà lloc a la Sala d’Actes del Museu Molí Paperer de Capellades.

‘Llums i Taquígrafs. Atles de la corrupció als Països Catalans’’ són 4 volums d’anàlisi exhaustiu, hi han col·laborat més de 50 persones, i l’edició ha estat coordinada pels periodistes Àlex Romaguera i David Fernàndez i és la iniciativa impulsada per la CUP amb el suport de XNet i el Grup de Treball Ciutadà contra la Corrupció.

El projecte, un intent pioner i ingent per elaborar una memòria detallada de la corrupció, el frau i la impunitat als Països Catalans, va néixer l’any passat i ha estat finançada amb les aportacions de 817 mecenes solidaris per valor de 32.000 euros. En el treball hi han pres part més de 50 col·laboradors de molts diferents àmbits: des de la filosofia –Marina Garcés, Xavier Antich o Santiago Alba Rixo–, la ciència política –de Jordi Muñoz a Manuel Villoria–, el periodisme –Neus Tomàs, Antoni Batista o Ernesto Ekaizer– , la historiografia –Josep Fontana–, l’economia –Miren Etxezarreta–, l’àmbit judicial –com l’exfiscal Jose Maria Mena o les reflexions en seu parlamentària de Sánchez Ulled–, els moviments social, passant per les principals acusacions populars del país: de Palau al cas Innova.

A ’La caixa negra de la corrupció’ s’analitza el seu abast i dimensió, es denuncia el cicle recent viscut i es detalla “el capitalisme dels amiguets” en cinc grans focus detectats: el finançament il·legal dels partits, la bombolla especulativo-immobiliària,  la concertació d’obra público-privada, la indústria del frau fiscal i l’economia global del delicte. L’obra, complementada amb un mapa sinòptic, està dividida en quatre volums que superen les 700 pàgines: ‘Llums i Taquígrafs’ (Causes, efectes i costos de la corrupció), ‘Temps de canalles’ (Geografia, cartografia i toponímia de la corrupció), ‘Afònics, veus contra el silenci’ i ‘Fent fora la màfia’ (Guia de recursos, experiències i alternatives, que inclou i proposa fins a 150 mesures).