Aquest diumenge el Teatre Municipal l’Ateneu ha acollit la vint-i-dosena edició dels Premis Ciutat d’Igualada, els guardons que reconeixen el treball de creadors de diferents disciplines dels àmbits cultural, artístic, de recerca o social. L’acte ha comptat amb la presència, entre altres autoritats, de l’alcalde, Marc Castells, del regidor de Cultura, Pere Camps, de regidors del consistori, de la directora general d’Indústria, Àngels Chacón, i del director dels Serveis Territorials del departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Lluís Cerarols. Al teatre hi ha hagut també una butaca buida amb un llaç groc, recordant que el destituït conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, es troba actualment a Brussel·les.
Durant l’acte s’han lliurat el premi Paquita Madriguera de Composició Musical, el Jaume Graells d’Art Digital, el Gaspar Camps de Disseny, el Procopi Llucià de Fotografia, el Joan Llacuna de Poesia, el Jaume Caresmar d’Investigació –declarat desert–, el Mossèn Còdol de Compromís Social i Cívic, i el recentment creat Premi d’Honor Ciutat d’Igualada.
El Premi de Composició Musical Paquita Madriguera, convocat per l’Ajuntament d’Igualada i l’Escola Municipal de Música, amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Escoles de Música, premia el guanyador amb 1.350 euros i la posterior edició de l’obra que servirà de base pedagògica per a joves intèrprets en formació. El guardó ha estat per la composició La ciutat d’Ivori, de l’igualadí Carles Prat. L’autor ha obtingut quatre guardons d’aquesta convocatòria, esdevenint el compositor local més premiat de la història dels premis.
Al Premi Gaspar Camps, creat amb l’objectiu de reconèixer el talent dins el món del Disseny, hi optaven diferents obres de disseny industrial i interiorisme. El jurat del premi, convocat per l’Ajuntament d’Igualada amb la col·laboració de l’entitat Disseny=Igualada i l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps, l’ha concedit a l’obra de disseny d’interiors de les noves oficines de La Renda Urbana, fet per l’estudi 99espais i realitzat per Xavier Pelfort.
El Premi d’Art Digital Jaume Graells, impulsat per l’Ajuntament d’Igualada amb el patrocini del Centre d’Estudis Informàtics de l’Anoia CEINA, ha estat per les obres Florecer, Hogar i Skydive, de l’autor xilè resident a Barcelona, Sebastián Felipe Becerra. Ha rebut el guardó Ciutat d’Igualada, una llicència original Corel i 1.800 euros atorgats per La Renda Urbana, Trilogi i CEINA. També hi ha hagut un accèssit, dotat amb una llicència original Corel i un diploma acreditatiu, per El zoo del dr. Blau del tarragoní Robert Sirvent.
El Premi de Poesia Joan Llacuna, organitzat per l’Ajuntament amb el suport de l’Ateneu Igualadí i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), dota el premi amb 1.350 euros i la publicació de l’obra a Viena Edicions. L’escriptor guanyador ha estat el manacorí Jaume Mesquida amb l’obra Resplendor de foc. Un llibre que es presentarà properament al cicle poètic i musical De Pell Sensible.
La convocatòria del Premi de Fotografia Procopi Llucià compta amb el suport de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI) i el primer premi, dotat amb 1.000 euros i la participació en el proper festival FineArt, ha recaigut en José Beut, de València, per la col·lecció Los Surma. El segon premi, amb 350 euros i un diploma acreditatiu, és per Yolanda Luque, de Castellbisbal, per la col·lecció Dones de França al segle XVIII.
El lliurament del Premi d’Investigació que porta el nom de Jaume Caresmar, ha viscut
un moment d’homenatge amb la projecció d’un audiovisual coincidint amb el 300 anys
del seu naixement. El premi el convoquen l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Comarcals
d’Igualada (CECI) amb la col·laboració del Centre d’Estudis Antoni de Campmany de
la Universitat de Barcelona però, en aquesta edició, ha estat declarat desert.
El Premi Mossèn Còdol al Compromís Social i Cívic, organitzat per l’Ajuntament i la Fundació Sant Crist d’Igualada, té l’objectiu de promoure i reconèixer la feina realitzada per persones, entitats i organitzacions compromeses amb els valors socials.
En aquesta edició, l’entitat guardonada amb els 2.000 euros que aporten a parts iguals
l’Ajuntament i la Fundació del Sant Crist, ha estat l’ONG Mans Unides d’Igualada, membre d’Igualada Solidària i que treballa per ajudar a pal·liar les situacions de pobresa dels pobles del Sud. La presència a la ciutat es remunta a l’any 1983, quan un grup de joves de la parròquia de Santa Maria, juntament amb altres persones motivades per un esperit missioner s’hi van adherir i van començar a treballar per aquesta entitat. La col·laboració es manté viva encara avui
Finalment i per primer cop, enguany s’ha lliurat el Premi d’Honor Ciutat d’Igualada a una persona, de qualsevol dels àmbits culturals, de pensament, social, intel·lectual o educatiu, que hagi destacat per una llarga i significada trajectòria. Els guanyadors han estat ex aequo Magí Puig, destacat membre del CECI i organitzador durant molts anys de les sessions de l’Aula Universitària de la Gent Gran (AUGA) i Jaume Farrés, també històric membre del CECI i incansable investigador i difusor de la història d’Igualada. A banda, aquest any el record a títol pòstum ha estat per Esteve Corbella, un home d’un currículum extraordinari, amb gran bagatge cultural –en música, composició i cant coral– que va deixar una profunda petja a la ciutat d’Igualada i que va morir el novembre de 2016.
L’alcalde, Marc Castells, ha tancat l’esdeveniment fent un esment al conseller Lluís Puig i traslladant l’agraïment, en nom de l’Ajuntament, a totes les entitats, empreses i professionals que han fet possible la 22a edició d’aquests guardons.