Poble Actiu ha presentat en roda de premsa les propostes en educació, un dels eixos bàsics de la candidatura impulsada per la CUP Igualada. Albert Mateu, actualment regidor de la CUP Igualada i membre de la candidatura de Poble Actiu, ha explicat que només un 35% de les places d’educació primària d’Igualada són de titularitat pública, fet que la situa en una de les ciutats amb menor oferta pública de Catalunya i, a més, amb majoria d’escoles públiques ubicades a les zones més perifèriques de la ciutat. Per això reivindiquen “la construcció de la sisena escola pública i la quarta llar d’infants al centre de la ciutat, explorant la possibilitat de canviar la titularitat d’un centre privat ja existent com s’ha fet en altres municipis catalans”. De la mateixa manera, han defensat la necessitat de crear una nova llar d’infants a la zona de llevant de la ciutat, a l’entorn de l’escola Gabriel Castellà.
Més inversió a l’escola pública
Per altra banda, Mateu ha recordat que l’actual govern pressuposta 100.000€ anuals per inversió als 5 centres de primària, que són utilitzats bàsicament per a actuacions de manteniment de primera necessitat dels edificis. Per això, des de Poble Actiu plantegen “incrementar aquesta inversió per poder arribar molt més enllà d’aquestes necessitats bàsiques i fer un salt endavant”, alhora que s’ha compromès a incrementar el pressupost per a la promoció de les escoles públiques.
Augmentar el pressupost en beques menjador
Després que el l’actual govern denegués 27 beques menjador el curs 2017-2018 al·legant falta de pressupost, des de Poble Actiu es considera necessari augmentar el pressupost destinat a partides d’emergència social com aquesta. A banda, plantegen incloure una clàusula que obligui a l’Ajuntament a augmentar la prestació pressupostària si la partida inicial no és suficient, per tal que cap infant que mereixi beca segons els barems establerts en quedi fora.
Per altra banda, Poble Actiu proposa una tarifació segons renda en les taxes de les llars d’infants, tal com Vic, Badalona, Sant Feliu de Llobregat o Barcelona, entre d’altres municipis, ja fan. Aquesta tarifació social permetria “que les famílies amb major renda continuéssin pagant el mateix que estan pagant però que les famílies amb risc d’exclusió social poguessin veure reduïda la seva tarifa, arribant pràcticament a la gratuïtat en alguns casos”.
“Cal abordar la segregació escolar a Igualada”
Elisabet Farrés, també membre de la candidatura de Poble Actiu, ha reiterat la voluntat de posar la situació de segregació escolar a Igualada sobre la taula: “el passat dijous vam celebrar una conferència sobre la segregació escolar on es va deixar en evidència que la segregació és un problema de país i que cal una acció de govern decidida i consensuada amb la comunitat educativa.” Per això, consideren que és necessari impulsar un pacte contra la segregació escolar que ha de comptar amb l’aval d’experts, de direccions i AMPAs dels centres, i dels diferents partits i la Generalitat per definir un pla estratègic per fer-hi front i garantir que els centres escolars igualadins reflecteixin equitativament la diversitat social present a la ciutat.