Un article de
Veuanoia

La Plataforma Feminista de l’Anoia alerta que vol suprimir el Jutjat de Violència sobre la dona d’Igualada
L

16 de novembre de 2016
concentracio-dones-plataforma-feminista-anoia-veuanoia
Concentració davant de l’Ajuntament d’Igualada, la setmana passada.

Amb l’excusa de la comarcalització dels jutjats de violència sobre la dona, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet una proposta al govern de l’estat perquè canviï la demarcació i planta judicial i suprimeixi diversos jutjats de violència sobre la dona d’arreu del territori català que cedirien les competències a d’altres jutjats. El Jutjat d’Igualada és un dels que apareix a la llista i que perdria les competències en aquesta matèria.

Les dones de la recent constituïda Plataforma feminista de l’Anoia no han fet esperar la resposta, després que el col·lectiu de Dones Juristes de Catalunya denunciï el que entén com la culminació d’un procés de retallades en la lluita contra les violències masclistes i concretament, als jutjats de violència de gènere, que a Catalunya han passat d’una plantilla de 467 efectius l’any 2010 a 448 l’any 2015.

Segons afirmen des d’ambdós col·lectius de dones res no justifica la supressió i deslocalització d’aquests jutjats que viuen col·lapsats pel volum de feina i l’escassetat de recursos. Així ho han recollit les dones anoienques en el manifest que també han fet públic, on afirmen que “curiosament, la iniciativa es justifica a partir de l’escassa càrrega de treball que avui dia tenen determinats jutjats de violència sobre la dona de les quatre províncies, quan la major part de jutjats que assumeixen funcions VIDO pateixen un gran col·lapse per manca dels recursos humans i materials necessaris.”

Un dels aspectes més destacables de la Llei Orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va ser el canvi de la competència territorial judicial, que tradicionalment era i és el lloc de comissió del delicte, però que -en temes de violència de gènere- passava a ser el de la localitat del domicili de la dona que havia patit violència. Es buscava així la proximitat de les dones a la justícia, per facilitar-les l’accés, i minimitzar els desplaçaments i les incomoditats.

En canvi, la proposta del TSJC va en la direcció contrària, subratllen des de la plataforma: el canvi obstaculitza l’accés a la justícia de les dones que han patit violència. “Si fins ara moltes dones opten per no denunciar o per retirar la denúncia – i tots els indicadors apunten a l’augment de les retirades de denúncies- la dificultat afegida de la distància allunya les dones de la justícia i augmentarà la impunitat de les conductes i delictes de violència sexista”.

Tal i com assenyalen al manifest “es dóna la paradoxa que, per exemple, si una dona d’Igualada no ha denunciat violències, es podrà separar o divorciar als jutjats de la seva localitat, però si interposa una denúncia per violència de gènere haurà d’anar al Jutjat de Violència sobre la Dona de Manresa, on la distància no es complica només pels quilòmetres, sinó per les dificultats de comunicació en transport públic.” Tot plegat, afirmen des de la plataforma feminista anoienca, “suposarà un factor dissuasori, perquè les dones que facin el pas de denunciar tindran les coses molt més complicades”.

Segons el Manifest contra la Supressió de determinats Jutjats de Violència sobre la Dona de Catalunya fet públic per les Dones Juristes, la proposta és un despropòsit que vulnera la protecció institucional a les dones en situació de violència i prima altres jurisdiccions per sobre de la de violència sobre la dona, que, en el fons, sempre han considerat menor.

La plataforma es va estrenar amb una concentració

Dones provinents de diferents col·lectius del teixit social de la comarca, s’han organitzat per dir “prou” a qualsevol forma de violència masclista. Ho han fet constituint la Plataforma Feminista de l’Anoia i es van donar a conèixer públicament, el passat divendres. Es van concentrar a la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada per expressar el rebuig als darrers casos de violència masclista a l’Anoia: el segrest a Igualada i posterior violació a una dona i la denúncia d’abusos sexuals a una menor als lavabos del Parc del García Fossas.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta