Pilotilles de l’escudella i economia al Nadal

19

El Nadal és un temps de retrobament amb la família, de bons àpats i d’il·lusions complertes pels nostres infants. També és un període de merescut descans, de pausa en la nostra accelerada vida professional i d’aturada general en les grans decisions econòmiques… o això teníem entès.

Coses que han passat aquest Nadal mentre menjaves pilotilles de l’escudella:

El govern central ha decidit no reclamar la devolució de la indemnització de 1.350 milions d’euros a ACS pel magatzem de gas Castor, tot i la declaració de nuŀlitat del decret que la feia efectiva per part del Tribunal Constitucional… el preu del gas al consumidor augmentarà al gener un 6,2% de mitjana.

En 2018 es farà efectiu el rescat públic i relicitació de les radials de Madrid i vies de pagament fallides per part del Ministerio de Fomento. El Tribunal de Cuentas va estimar el cost d’aquesta operació de rescat en 3.718 milions euros… els peatges de la xarxa d’autopistes de l’Estat, incloses la AP7 i la AP2, pujaran aproximadament un 2% al gener.

Per fer efectiva la paga extra de les pensions al desembre Fátima Báñez ha retirat del Fondo de Reserva 3.586 milions d’euros, fins a pràcticament esgotar-lo… el Consejo de Ministros ha aprovat una revalorització de les pensions de sols el 0,25% per 2018, tot i que els preus hauran pujat pel capbaix 5 vegades mes aquest any.

El 22 de desembre s’aprovà la “major reducció d’impostos en la historia dels USA”, en paraules del president americà…el 45% d’aquest estalvi en impostos a corporacions i persones, segons un estudi de Urban-Brookings Tax Policy Center, se l’emporta el 1% de les rendes més altes. Un dels principals beneficiaris d’aquest pla serà el mateix Donald Trump.

Tot a lloc, seguim menjant pilotilles de la padrina.

Xavier Morales
Economista