Pere Camps: “El mon ha canviat i no ens queda res més que adaptar-nos amb intel·ligència, imaginació i esperança”
P

27 d'agost de 2021

El regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, ha parlat aquests dies amb La Veu sobre la recuperació de la Festa Major, després que l’any passat el Covid-19 obligués a suspendre-la. Camps dona detalls de la seva organització, molt complicada per les constants restriccions i canvis del Procicat motivats per la cinquena onada, i també dona la seva opinió sobre la polèmica amb la Festhi.

Per fi torna la Festa Major, després de dos anys de la darrera. Quina sensació tens?
La sensació és d’alegria malgrat tot. La fem! I de la manera més justament adequada a les restriccions i als moments socials i sanitaris que estem vivint.

Com ha estat el procés d’organitzar la festa, especialment amb tot l’enrenou de les restriccions que un dia hi són, i l’altre ja no?
Si una Festa Major normal ja és prou complexa per la varietat d’actes i esdeveniments de tota mena d’activitats, fer-la en temps de Covid, de pandèmia i d’inseguretat és moltíssim més complicat. Aprofito per donar les gràcies i reconèixer a tot l’equip de cultura, Biblioteca, Museu, Teatre, Exposicions, Arxiu, i totes les entitats i associacions vinculades a la festa la seva tasca, implicació, i generositat. També a la brigada municipal, Creu Roja, policia local, protecció civil…..

M’ha arribat que teníeu diverses opcions. Us vau marcar una data límit per decidir? Aquest fet us ha portat una “pressió” afegida amb la que no hi comptàveu?
La Festa Major la comencem com qui diu, quan acaba l’anterior, a més pensant-nos que l’any sobre estaríem vacunats, curats i com si no hagués passat res. Però ja hem vist com va evolucionant tot amb dubtes i ensurts de quartes i quintes onades de pandèmies, variants noves com la Delta i encara que les vacunes comencessin al gener, som on som. Això volia dir que no sabíem com estaríem l’agost del 2021, i vàrem optar per fer un programa versàtil que s’adaptés a un “pla B”, segons la situació de pandèmia. Sabíem que els concerts i les altres actes havien de ser perimetrals amb aforaments limitats, però hi havia el dubte de cercaviles, processó, i trasllat del Sant…., que fins al darrer moment vam mantenir l’esperança que es podrien realitzar com sempre.

Els actes s’han traslladat -la majoria- a espais més o menys delimitats: Ateneu, Pati del Museu, Pati del Garcia Fossas en el cas de la Collonada.. Per què us vau decantar per aquests i no d’altres?
Són els consensuats i disponibles, hem d’afegir-hi pati Escola Pia, i sobretot el Parc Central amb 2.300 cadires amb tancament perimetral i amb aforament controlat, el Teatre Municipal Ateneu, la plaça de l’Ajuntament  amb aforament limitat  pels versots parlats, la Pasacalle, i l’actuació Moixiganguera el diumenge, tot en una hora i poc més, màxim, i amb 200 cadires.

Encreuem els dits, però sembla que sí que podrem veure les cercaviles, la passacalle, el seguici.. pels carrers! Això era molt esperat, perquè és quan es veu de debò la festa, millor que assegut en un espai tancat. Feia falta, oi?
Sens dubte!, però només hi ha dues opcions, o no es fa, o la fem com marca la llei amb els controls sanitaris. L’any passat la Festa Major es va haver de suspendre. Hi havia una tristesa i desolació que semblava que estiguéssim en temps de  guerra. Teníem l’ànima buida, jo vaig plorar de tristor el diumenge a les 12 h. Va ser molt dur. Aquest any, totes les entitats hi posen il·lusió i entusiasme amb assajos, preparacions, inclosos el Moixiganguers que, malgrat tot i ser els “darrers” i no poder fer actuacions com deu mana, faran la seva especial actuació el diumenge. Crec, vaja n’estic segur, que tothom estarà molt feliç, malgrat tot. El mon ha canviat  i no ens queda res mes que adaptar-nos amb intel·ligència, imaginació i esperança.

Hi ha moltes menys activitats que els anys anteriors, però n’hi ha cada dia. Quines en destacaries?
Són 78 actuacions, i algunes les hem doblat com el Quim Masferrer a l’Ateneu i el Balls Parlats del diumenge al Pati del Museu. Surten a 11 actes per dia. Encara que siguin algunes menys que altres anys, han portat el doble de feina a organitzar-les. Vull destacar-les totes, és un mosaic pensat per tothom, però les que fan somriure als nens, sobretot!

Les visites comentades són molt esperades, però veig que repetim amb el fort de Sant Magí. Per què, si encara queden molts espais de la ciutat per “descobrir”?
De fet no repetim, l’any passat no es van poder dur a terme. El Fort de Sant Magí, aixecat durant la primera guerra carlina el 1837, des que es va remodelar i enjardinar, per part de l’Ajuntament, no s’ha inaugurat encara, i només es va poder veure un dia en una actuació de l’Estival de Jazz, el passat juny. És molt interessant veure’l i escoltar el recorregut històric d’aquest espai emblemàtic de la ciutat, que abans del fort havia acollit l’ermita de Sant Magí, i més enrere unes coves habitades. Una recerca que ha preparat el nostre company David Martinez. Són 10 visites, dos per dia de dimarts a dissabte. Per la tardor en preveiem fer-ne més, per donar sortida a la gent que no hi ha pogut accedir, perquè aquest any els grups es limiten a trenta persones màxim per tal de mantenir la distància social entre grups.

No hi haurà toc de queda, i els actes s’acaben “d’hora”… Teniu temor que hi hagi botellades i gresca pels carrers durant la matinada?
Demanem seny i responsabilitat a tothom. Encara hi ha el dubte de si hi haurà o no el toc de queda. Tot i així només cal confiar i informar del seny i l’equilibri que hi ha d’haver en tots els comportaments de la gent jove i no tan jove.

Malgrat que l’organització ho ha preparat tot molt bé d’acord amb les restriccions, hi ha espais on és molt possible que hi hagi aglomeracions, com al parc d’atraccions, a cal font, a la mateixa rambla…. Cal que tothom sigui responsable, potser cal recordar-ho.
Si, és clar, el missatge de civisme i de respecte, el donem, el recordem i insistirem cada dia. De fet, però, a la Plaça de Cal Font i la Rambla ja no hi haurà cap mena d’activitat de Festa Major. La Fira d‘atraccions a la zona del Parc Central tindrà un aforament controlat.

Torna la Festa Major i torna la polèmica amb la festhi. Us acusen de no saber organitzar les coses, i que els heu vetat l’engalanament de certs barris per decisió política. Què n’opines?
L’Ajuntament no ha vetat cap projecte. Es va considerar que la proposta de la FESTHI calia dimensionar-la millor atès que només incloïa dos barris de la ciutat. L’Ajuntament no ha volgut tirar endavant el projecte aquest any per no crear greuges entre barris. Cal desenvolupar en un projecte més global d’engalanament de barris, i amb uns criteris ben dimensionats, exhaustius, i equitatius. Treballarem amb les associacions de veïns l’any vinent.

Et dol que constantment no només critiquin al regidor i a l’Alcalde, sinó que sembla que també es posin amb els tècnics? Quina solució hi veus, si és que n’hi ha?
Clar que n’hi ha: Bon criteri, sentit comú, i respecte a tots nivells.  Cal pensar que aquest any ha estat molt especial i dur tècnicament perquè calia buscar noves fórmules per poder celebrar la festa, per complir la normativa del Procicat i les demandes de les entitats. El problema era haver de fer i desfer en funció de l’evolució de la pandèmia. També vull manifestar que hi ha un contrast immens entre el to de les reunions que fem amb les entitats més crítiques, on arribem a acords de cooperació sense massa problemes amb cordialitat i confiança mútua, i que, després contrasta amb la realitat de les xarxes socials i la reacció airada d’alguns membres d’aquestes entitats, que estem segurs que no representen a la majoria dels integrants de les colles. L’Ajuntament sempre ha reconegut el valor i la tasca d’aquestes entitats a qui sempre hem fet suport i que tant enriqueixen el patrimoni cultural i festiu de la ciutat. Perdre les formes, és negatiu, trist i no li prova a ningú. Treballem en equip i ens passem els dies consultant dades i buscant fórmules, perquè tot surti al 100%, sense cap error i pel bé de tothom.

Igualada serà l’any que ve Capital de la Cultura Catalana. Què ens pots avançar que veurem i gaudirem?
El fet que Igualada sigui la Capital de la Cultura Catalana l’any vinent és una oportunitat única per poder mostrar, arreu, el múscul cultural de la nostra ciutat. Volem exhibir el nostre potencial cultural que compta amb el suport i la feina incansable de les entitats i associacions. Tenim l’objectiu de posar Igualada al mapa cultural de Catalunya i més encara després de les dificultats que ha suposat, i suposa encara, la situació generada per la Covid-19 en el món de la cultura.

D’altra banda també serà moment per definir quines són les línies que han de marcar el futur cultural d’Igualada. L’Ajuntament ha de ser l’impulsor d’aquest procés de reflexió que ha de fer-se de la mà d’entitats, associacions i ciutadans. Tots els sectors culturals de la ciutat tindran espai en tot el què ha de passar aquest 2022.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta