20.8 C
Igualada
Dimecres, setembre 22, 2021

Penes de fins a 18 mesos de presó pel frau d’IVA a Petromiralles

Jordi Puiggròs/EFE

L’Audiència Nacional ha condemnat a Josep Maria Torrens, un dels propietaris del grup Petromiralles, a 18 mesos de presó per defraudar Hisenda 5,7 milions d’euros en IVA entre 2009 i 2010 a través de la societat Hercobús, creada d’esquena del seu germà per multiplicar els seus guanys personals, segons que es va donar a conèixer divendres passat, i va explicar l’agència EFE.

En la sentència, la secció tercera de la sala penal imposa penes que oscil·len entre l’any i els quatre mesos de presó per a tres acusats, que hauran d’indemnitzar de forma conjunta i solidària al fisc amb la quantitat defraudada, ja els que aplica com a circumstància atenuant les dilacions sofertes per la causa.

Els magistrats absolen, en canvi, a la resta d’implicats, inclòs a Pere Torrens, un altre dels propietaris del grup, del qual “no consta que tingués cap participació en el frau ordit i executat per Josep Maria”.

De fet, prossegueixen, la defraudació de l’impost de l’impost sobre el valor afegit (IVA) “es va efectuar en favor d’una empresa fantasma que només va beneficiar al seu germà, en perjudici dels interessos de Pere Torrens com a propietari de Petromiralles”, que va incórrer en despeses i va perdre els beneficis que podia haver guanyat amb la venda minorista de l’hidrocarbur a tercers.

Durant el judici, l’ara absolt es va desmarcar de qualsevol tipus d’irregularitat ja que, com a encarregat de la logística de la companyia, no estava al corrent de la gestió administrativa del negoci, arguments que avala la sala.

El relat entén provat que Josep Maria Torrens va crear “ad hoc” Hercobús per culminar el seu pla de crear una societat “truita”, dirigida per ell, que fes la competència al propi grup familiar venent carburants a preus més baixos, aconseguint uns “enormes beneficis “que es multiplicaven,” en no haver de repartir els guanys amb el seu germà”.

Home de palla
Va ser així com es va aliar, almenys des de principis de 2008, amb un antic col·laborador de Petromiralles, M.R., “home de palla” de la nova empresa.
Incomplint la normativa, tots dos van aconseguir “no només captar el mercat, sinó obtenir uns guanys impensables amb aquesta activitat al vendre el producte sense complir amb les càrregues fiscals, sabent que seria detectat”.

Tot i el risc van continuar amb l’operativa comptant que Hisenda trigaria “un temps” a investigar-, el suficient per obtenir “substanciosos beneficis il·lícits amb l’evasió del pagament d’impostos”, ocultant la titularitat real de Hercobús i confiant que, quan es descobrís, “no es trobaria persona solvent alguna a qui poder reclamar”.

Per garantir aquest últim extrem, van contactar, segons revela la sentència i publica EFE, amb el també igualadí E.M., al qual es va nomenar administrador i propietari únic de la companyia malgrat que “no tenia treball i diners per tal adquisició” fictícia.

Els fets als quals es refereix la sentència, que pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem, se centren en la peça separada del cas Petromiralles, causa principal pel suposat frau de l’IVA en gasolineres de Catalunya entre 2011 i 2013, per valor de 147 milions d’euros, i presumpta alteració del preu del petroli, causa que encara no ha estat jutjada.

Es presentarà recurs
Fonts de l’empresa han explicat a La Veu de l’Anoia que la valoració de la sentència és “fins a cert punt positiva, perquè s’han rebaixat de forma substancial les condemnes que es demanaven inicialment, i també perquè s’ha absolt un dels socis de l’empresa”. Tot i així, es presentarà recurs davant el Tribunal Suprem. Les mateixes fonts han indicat també que estaven satisfets ja que sobre Petromiralles, com a societat, no ha recaigut cap sanció. “La societat està neta, i això és molt important”, han explicat des de la companyia de Santa Maria de Miralles.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Capellades torna a tenir cinema

L’Ajuntament de Capellades ha signat un conveni de col·laboració amb La Societat La Lliga per poder tornar a gaudir d’una programació estable de cinema. D’aquesta...

Finalitzen les obres d’adequació de les antigues escoles de l’Espelt

L’Ajuntament d’Òdena va acabar aquest mes d’agost les obres d’adequació de les antigues escoles de l’Espelt, que han comptat amb un pressupost de 45.329,32€,...

Igualada Som-hi tornarà a aprovar els pressupostos del govern de Junts

Davant la minoria del govern de Junts, el grup municipal d’Igualada Som-hi tornarà a aprovar els pressupostos del govern municipal d'Igualada. Ho farà després...

Una dona gran traslladada a l’Hospital en estat “menys greu” per un nou atropellament al Passeig Verdaguer

Nou atropellament al Passeig Verdaguer d'Igualada, aquesta vegada al pas de vianants que hi ha entre el carrer Sant Magí i el Carrer d'Òdena....

Inici amb victòria

SANT CUGAT FC 1 CF IGUALADA 2 El primer equip femení del CF Igualada encetava una nova etapa a la Preferent Femenina. L'equip de Víctor Torrijos...
Compartir