14.9 C
Igualada
Diumenge, setembre 27, 2020

Parlem amb Virgínia Almenar, d’Ortopèdia Almenar

Parlem amb Virgínia Almenar i Pasies, Farmacèutica i Tècnica Ortopèdica, amb més de 25 anys d’experiència, en el seu establiment Ortopèdia Almenar, oferint servei a Igualada i a la comarca de l’Anoia. Llicenciada en Farmàcia a la Universitat de Barcelona, Tècnica Ortoprotèsica titulada pel Ministerio de Sanidad. És la Secretària Tècnica de la FETOR, Federación Española de Tècnicos Ortopèdicos, la principal Federació d’Ortopèdics de Catalunya, vetllant per la dignificació professional del sector sanitari ortopèdic dintre de la Xarxa Sanitària del nostre país. Durant la seva trajectòria professional ha treballat també en Oficina de Farmàcia, Servei de Farmàcia de l’Hospital de Vilafranca, en Ortopèdia a Rubí i actualment és docent en el Màster d’Ortopèdia per a Farmacèutics, que organitza la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

Què vol dir Ortopèdia?
La paraula Ortopèdia ve del grec i vol dir adreçar, alinear, col·locar bé. El seu logotip és un arbre jove que creix tort i que s’intenta posar recte lligat a una estaca o sarment.

L’ortopèdia és una especialitat sanitària, que dissenya, fabrica, adapta i coŀloca els aparells ortopèdics, que són qualificats com a Productes Sanitaris amb regulació i normativa pròpia. La finalitat és prevenir, rectificar, modificar, alleugerir el dolor, ajudar al bon funcionament corporal, o substituir una part del nostre cos. És l’especialitat dels professionals sanitaris Tècnics Ortopèdics. Per sort, no té res a veure l’ortopèdia que es feia antigament amb l’ortopèdia actual, en què s’utilitzen materials totalment nous i lleugers i, tant en la pressa de mides com en la fabricació s’utilitzen escànners i ja és gairebé tot en 3D. Dintre de l’ortopèdia podem parlar de tres funcions molt importants:
La primera seria la prevenció, que faria la funció de rectificar o modificar alguna part del nostre cos amb la finalitat de corregir-la o sigui, utilitzant articles ortopèdics per evitar les deformitats del cos o un creixement inadequat. Seria el cas de nens i joves en edat de creixement que necessiten portar, per exemple, un corsé per evitat deformitats de la columna o unes plantilles ortopèdiques correctives. Una altra funció de l’Ortopèdia seria actuar sobre una patologia que ja existeix i intentar millorar-la amb els aparells ortopèdics.

Ens imaginem aquí les faixes ortopèdiques per tractament de fractures vertebrals, les mitges ortopèdiques per tractaments vasculars i limfàtics, i el calçat a mida per a peus amb grans deformitats, entre d’altres. Altres actuacions serien les pròtesis: la substitució d’una part del nostre cos per una pròtesis ortopèdica que permet a la persona recuperar la seva activitat, com és el cas de les pròtesis de membre inferior en les persones amputades. També es faria especial atenció a les dones mastectomitzades, a les quals les pròtesis mamàries esdevenen una solució efectiva tant personalment com estèticament.

Tots aquests tractaments sempre han de ser soŀlicitats pels metges, de manera que és el metge prescriptor qui prescriu l’aparell, i és el tècnic ortopèdic que després de valorar i examinar quin tipus d’aparell és el més adequat, confecciona, adapta i col·loca l’aparell a la persona. I tot el que fa referència als Ajuts Tècnics per a la gent gran i per a gent amb alguna discapacitat, com poden ser les cadires de rodes, caminadors, ajudes per al bany, llits articulats i motoretes scooters.

Quin tipus de clients venen a l’ortopèdia?
Actualment l’ortopèdia atén les prescripcions mèdiques, les receptes, provinents principalment de la sanitat pública Catsalut, encara que també de la privada. Per tant, s’atenen tot tipus de clients amb tot tipus de patologies i de totes les edats; des de nens, adolescents, joves però sobretot gent gran. També moltes persones usuàries de plantilles ortopèdiques, bé sigui perquè tenen dolor als peus, o perquè són nens i les necessiten per créixer bé. Però actualment ha augmentat molt la demanda de plantilles ortopèdiques per a esportistes, de manera que hi ha especialització de plantilles inclús per segons el tipus d’esport que es practica, donant molt bons resultats. L’augment de la pràctica de l’esport, tan favorable per a la salut, ha provocat un increment de lesions que es poden tractar amb ortesis com genolleres, turmelleres, canelleres (molt sol·licitades per l’esport del pàdel), tant per a nens com per a adults.

Avui hi ha molta gent que els associa amb la cura a la gent gran, com serveis especials per a la llar. Què és el més sol·licitat?
L’ortopèdia sempre ha estat al costat de la gent gran, a mi particularment m’agrada molt atendre’ls per la seva experiència i per la seva fermesa. Durant aquests 25 anys d’exercici professional, tinc clients que van venir quan eren nens i ara porten als seus fills. En els darrers anys s’han experimentat grans canvis demogràfics, i el fet que ha augmentat l’esperança de vida i que ha disminuït la natalitat ha fet que hi hagi un increment de la gent gran en la nostra societat, i a més és gent gran activa. A part de les persones que degut a la seva mobilitat reduïda, necessiten ajudes com cadires de rodes o caminadors, també hi ha persones majors amb molt bona qualitat de vida que volen fruir de sortir al carrer, passejar, tenir la llar condicionada a les seves necessitats i adquireixen scooters, cadires de rodes elèctriques molt lleugeres, adapten els banys… i a la nostra ortopèdia troben tot l’assessorament que busquen. El nostre equip de professionals sanitaris atenem i facilitem la solució dels problemes de mobilitat de la vida diària dels nostres clients i és per això que hem augmentat el nostre servei d’atenció telefònica i lliurament a domicili en molts dels nostres productes.

Quina situació actual està passant l’ortopèdia?
Les ortopèdies som establiments sanitaris amb autorització administrativa del Departament de Salut, passant per tots els requisits per l’obtenció de la Llicencia Sanitària per poder exercir. Però representem en nombre, un percentatge molt petit comparat amb les Farmàcies.

L’Ortopèdia no està passant per bons moments, es tracta de micro i petites empreses, de persones autònomes, amb una mitjana de 2 a 3 treballadors i les retallades sanitàries van fer molt de mal.

Vindran molts canvis, el primer serà la introducció de la recepta electrònica d’ortopèdia, el e-PAO, que és el mateix que la recepta electrònica que hi ha ara a les Farmàcies, que suposarà incorporar-se telemàticament al sistema sanitari del Catsalut, que costarà però estic ben segura que serà per bé. La situació esdevinguda per la COVID-19, ha fet endarrerir aquesta posada en marxa imminent.

Arran de la COVID-19, també haurem de modificar els protocols d’actuació i les mesures de seguretat en el treball, que de ben segur també ens afectaran.
En aquests moments, amb la situació actual de la COVID-19, hem estat des del primer dia del confinament d’Igualada, amb el nostre establiment obert al públic, veient-nos obligats a reduir l’horari d’atenció oferint els serveis mínims per si alguna persona necessita algun article.

Per facilitar i oferir un millor servei d’atenció al nostre client, hem ampliat la atenció telefònica i el servei d’entrega de determinats articles a domicili, per tal que la persona no hagi de sortir de casa seva i continuï el seu confinament, sobretot la gent gran.
Aprofito aquesta ocasió per agrair a tots els nostres clients que durant aquests més de 25 anys, han cregut en el nostre projecte tant sanitari com comercial. Moltes gràcies a tots i un record molt especial pels que ja no hi són.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

67 anys de Fira (part 2)

67 anys de Fira (part 1) Els anys 80 hi va haver un canvi en la Junta directiva de l’entitat que no va saber afrontar...

S’escullen les propostes finalistes del pressupost participatiu de Piera

El passat divendres 18 de setembre es va celebrar a Piera el taller TOP10!, una jornada participativa oberta a tota la ciutadania on s’havia...

La nova plaça del Pi de Santa Margarida de Montbui ja està a punt

Quan només falta la plantada de tres aurons blancs que presidiran el renovat espai de la Plaça del Pi, les obres de remodelació i...

Totes les fires que se celebren a Igualada

Fira d’Igualada és una entitat sense afany de lucre. Neix l’any 1951 amb la finalitat de fomentar fires, mercats, festes i potenciar el comerç...

“En cap cas es vol construir un macropolígon a la Conca”

Entrevista a Raquel Serra, gerent de la Mancomunitat de la Conca d`Òdena Una de les persones que millor coneixen el contingut del Pla Director Urbanístic...
Compartir