19.1 C
Igualada
Divendres, setembre 18, 2020

Parlem amb Cristina Múnera, propietària de Naturhouse Igualada: “Uns bons hàbits alimentaris són garantia de salut i benestar”

Naturhouse Igualada és un centre especialitzat en nutrició i dietètica on oferim als nostres clients un seguiment setmanal amb complements alimentaris amb l’objectiu d’assolir un benestar equilibrat amb una reeducació alimentaria.

Com els ha afectat la Covid-19 i el confinament?
Aquesta situació nova i excepcional ens ha agafat a la gran majoria en fora de joc. La gent fa moltes consultes referents al menjar en aquest confinament i és plantegen seriosament l’importància de tenir elaborada una dieta saludable adaptada a les actuals circumstancies de cadascú. Ara que la restauració està pràcticament parada, és una oportunitat per reeducar-nos a casa. Actualment nosaltres donem assessorament i suport telefònic a qui ens ho demana.

Com afecten, en el camp sanitari, els consells dietètics a persones i institucions com escoles, hospitals i residències d’avis?
Saber quins són els aliments que repercuteixen favorable o negativament, com prendre aquests aliments o quan és un factor molt important que afavoreix la vida de les persones. Certs hàbits i aliments en pocs dies es poden transformar en una inversió de futur parlant en termes de la salut.

Què vol dir aconsellar una bona alimentació, quan pensem en grups de persones en bon estat de salut?
Nosaltres fem un seguiment a les persones encara i que la seva salut és bona per assolir unes pautes d’alimentació que repercutiran positivament al seu benestar en diferents aspectes, l’immunològic, emocional i del seu cos.

I quan necessiten un règim terapèutic, pateixen alguna malaltia o han de recuperar-se d’elles?
El primer que recomanem amb aquestes persones és que com a mínim visitin al seu metge de capçalera perquè el metge faci una valoració de les seves necessitats més concretes. Si ja ho han fet, i la nutrició és un factor que pot aportar avantatges a la seva situació, nosaltres farem costat per ajudar dins les nostres possibilitats.

Com es fa per planificar menús i dietes especials per tal que siguin equilibrades en períodes de confinament?
Tot plegat fa pensar que caldrà vigilar les quantitats i el valor nutricional que mengem aquests dies.
Planificar-nos a l’hora de fer la compra, adquirir aliments adequats per mantenir una dieta equilibrada, evitar comprar en excés i controlar els productes poc saludables.

Tothom té por d’engreixar-se per estar tancat, estar picant tot el dia i la manca d’activitat. Quin consell donaria?
Diferenciar els aliments saludables i els no recomanables per al confinament.
Saludables poden ser els llegums, la fruita i la verdura. Aquests aliments han de tenir un paper principal a la nostra dieta perquè ens aporten vitamines i fibra que el nostre cos necessita.

A més podem seguir menjant carn i peix. Ara bé sempre es poden trobar alternatives més saludables, com la carn de pollastre, gall d’indi o conill. Si preferim menjar peix, es recomana triar el blanc. Els cereals tampoc no els hauríem de deixar de banda. Això sí, recomanem cereals integrals i no pas els refinats. No recomanables són aquells productes que gairebé tothom coneix, ultraprocessats, refrescos amb sucre, alcohol… Són moments excepcionals i remarquem que tampoc cal obsessionar-se amb el menjar i estar pendent de què es pot menjar i què no, d’igual manera que amb l’activitat física.

I el dietista comunitari o de salut pública de prevenció i promoció de la salut?
És la persona que assessora a través de les seves capacitats la fomentació d’adquirir hàbits saludables a l’alimentació de les persones.
A vegades ens sembla que el dietista està integrat a la industria i participa en màrqueting social relacionat amb l’alimentació, per induir-nos cap a determinades “modes”. El màrqueting està integrat en excés al món de l’alimentació i dietes miraculoses. A Naturhouse fem servir complements alimentaris per implementar amb la dieta que serveixen per reduir els excessos alimentaris o de vegades a la inversa, però l’objectiu final és que la persona adquireixi unes pautes i hàbits que no hauran d’anar necessàriament lligades amb aquests complements. Normalment els productes més bàsics i menys elaborats són els que més aporten en una bona dieta equilibrada però el màrqueting ens aboca a una distracció a la part més fonamental.

Hi ha una veritable investigació en l’àmbit de l’alimentació, la nutrició i la salut? No haurien els dietistes d’ensenyar a menjar sa tant en centres públics i privats?
Crec que el punt clau per ensenyar a menjar ha de partir des dels més petits, a casa i a les escoles. La part escolar i familiar ha de transmetre els valors d’una bona dieta i aquí és on els nutricionistes hauríem de transmetre aquests coneixements. Els nens han d’acostumar a menjar i identificar els productes que són més beneficiosos per a la salut.

Hi ha algun aliment preventiu per defensar-se millor de la Covid-19?
Exclusivament no existeix cap aliment per prevenir el contagi de la Covid-19. Això sí, existeixen aliments i complements alimentaris per estimular el sistema immunitari. Els aliments d’una dieta equilibrada aportaran tots els nutrients necessaris per mantenir actives les nostres defenses.
Els complements alimentaris poden ser uns bons aliats quan la dieta no és equilibrada sempre recomanats per un professional. A Naturhouse tenim complements amb base d’extractes de plantes com la maca, equinàcia, pròpolis, jalea real… Respectar el descans nocturn, fer exercici físic i controlar l’estrès ens ajudarà també a mantenir les defenses del nostre sistema immunològic.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Vallbona complementarà les beques del Consell Comarcal per al menjador escolars

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia ha decidit destinar una partida de 1.430 euros per complementar les beques menjador que rebin els alumnes des del Consell...

PDUAECO: cap més conte de fades!

Fa uns tres anys les alcaldies d’Igualada i de Castellolí van intentar que l’empresa xinesa de cotxes elèctrics Thunder Power, amb seu a Hong...

Nou projecte per a la millora de l’espai públic a Sant Martí Sesgueioles

L’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles ha impulsat un projecte d’urbanisme per a la gestió i millora de l’espai públic, equipaments municipals i el seu...

Ricard Fuster: “Teníem moltes ganes de tornar a obrir l’Ateneu Cinema”

El Ricard Fuster és la persona que està al capdavant de l’Ateneu Cinema, que després de sis mesos tancat a causa de la pandèmia...

1983 – L’Ajuntament adquireix l’antiga fàbrica Cal Boyer i Cal Granotes

Durant l’any 1983, l’Ajuntament d’Igualada, amb l’alcalde Manuel Miserachs al capdavant, va comprar l’antiga fàbrica de Cal Boyer i l’adoberia de Cal Granotes, ambdues...
Compartir