Enric Sanchez
Executiu de Packaging
Ja ha passat un any de l’exposició del packaging made in l’Anoia, juntament amb Gràfiques Vilanova va ser tot un èxit.
Ens van visitar escoles, veïns i empleats del món d’Arts gràfiques. Doncs queda clar que el nostre sector tenia i té unes bones perspectives de creixement. Com deia un empresari “Hem de despertar l’interès per els nostres joves”.
Aquesta trobada, va ser per veure les necessitats amb el món del packaging i també per la manca de visibilitat del sector a la nostre ciutat.
Recordo una reunió amb l’avui consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat Àngels Chacón que es va molestar molt perquè li vaig dir que a Igualada només es parla de pell i gènere de punt. En honor a la veritat, seguidament em va demanar disculpes per la seva petita enrabiada.
Cal insistir en aquest col·lectiu, no només pel fet de la seva dinàmica en l’èxit empresarial sinó pel fet que si no formem joves d’aquí pocs anys no tindrem prou professionals per la demanda d’aquest col·lectiu, parlo no només d’arts gràfiques sinó també del seu entorn com és la indústria del paper mancada de professionals.
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic ha presentat el seu informe anual sobre la realitat educativa dels 35 països i territoris que conformen aquest organisme internacional. Encara que encapçalem la llista de les taxes de matriculació en la primera infància, amb un 96% dels nens escolaritzats, L’OCDE ens adverteix que, a Espanya, un de cada cinc joves ni estudien ni treballen. Són els anomenats ninis, joves d’entre 15 i 29 anys que ni estudien ni treballen. La proporció és del 13,4% a la Unió Europea, mentre que a l’estat espanyol arriben a un preocupant 20%. El fenomen es l’escàs arrelament que tenen els estudis de formació professional. Som el país amb la taxa més alta d’alumnes repetidors a l’ESO, un 11%, la mitjana a Europa és del 2%. Per si no fos prou, patim unes xifres d’atur juvenil elevadíssimes, entorn del 36,8%, cosa que ens situa desgraciadament en els llocs capdavanters d’Europa.
Què feu a l’Ajuntament que no potencieu com cal aquest col·lectiu? estimada Ángels Chacón si em permets la confiança. Segur que des la teva “talaia” has pogut veure la importància que té aquest sector, (segons dades de l’INE publicades el passat 24 de març el sector de la indústria gràfica factura 14.000 milions d’euros, i una dada significativa, el 22,3% del total de les empreses es troben a Catalunya, sent la comunitat amb major quantitat de companyies de la indústria i comunicació gràfica d’Espanya) tenim empreses a Catalunya i a l’Anoia líders al món i no les estem ajudant prou, al menys a l’Anoia. Com pot ser? Que ningú se m’enfadi però cap col·lectiu està ajudant, són invisibles…
Quina llàstima !