13.4 C
Igualada
Diumenge, octubre 25, 2020

Òscar Balcells: “El Teatre de l’Aurora tornarà a obrir quan ho puguem fer al 100%”

L’Òscar Balcells és el director del Teatre de l’Aurora, el teatre igualadí gestionat per la cooperativa Unicoop Cultural que ofereix una programació estable d’arts escèniques des de 1996 amb la voluntat que el teatre, i la cultura en general, siguin accessibles per a tothom a través d’una oferta de qualitat. El Teatre de l’Aurora és membre de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) i de la Red de Teatros Alternativos. Des del passat 12 de març han hagut de tancat les portes i encara no tenen clar quan podran tornar a obrir-les.

Fa dos mesos que es va tancar tot. Com esteu?
Doncs els teatres vam ser de les primeres activitats que vàrem tancar i potser serem de les últimes a tornar a obrir i recuperar la programació i l’activitat. Estem a l’espera però el que sí que tenim clar és que, obrir com s’està plantejant ara en aquest pla de desconfinament, que projecta que puguem obrir amb un terç de l’aforament, en teatres petits com el nostre amb aforaments reduïts no és viable. Fins que no ens permetin obrir al 100% de l’aforament nosaltres no podrem tornar a obrir el teatre.

La nostra esperança és poder engegar de cara al setembre, tenim ganes d’aixecar el teló i que tothom pugui tornar a gaudir del teatre, però estem a expenses de les administracions i què decideixin les autoritats sanitàries i si al setembre es manté que només puguem obrir amb un terç de l’aforament, ens esperarem. La majoria dels teatres privats del país no es planteja reobertura sinó és al 100%.

Econòmicament la situació és molt complicada per a vosaltres.
La situació és complicada per a tots els sectors, però la particularitat que tenim és que el sector de la cultura ja veníem molt tocats de la crisi del 2008, és un sector que econòmicament ja es troba en una situació molt precària, amb molt pocs recursos. Encara estàvem en procés de recuperació de l’anterior crisi econòmica i justament abans d’aquesta pandèmia, s’acabaven d’unir esforços de tot el món de la cultura demanant aquest 2% del govern de la Generalitat que ja era una demanda d’ajuda urgent, d’una situació insostenible si volem tenir un país amb una societat culta, i ara només ens faltava que arribés aquesta crisi sanitària que ens deixa a tot el sector molt més tocat, tocat de mort.
Particularment com a Teatre de l’Aurora, el fet de no tenir cap ingrés és molt preocupant, perquè a part d’afectar la programació també afecta a la nostra producció pròpia, tant la que teníem en gira com la que estàvem preparant.

Us heu sentit acompanyats per les administracions públiques?
Sí, hi ha hagut un treball molt estret amb el departament de Cultura de la Generalitat a nivell de subvencions, encara que no tant a l’aspiració que teníem d’augmentar aquesta dotació del pressupost del 2%. Però sí que hi ha hagut un treball molt intens sobretot a nivell dels ajuts que ja estaven concedits aquest any, pagaments, flexibilització de les ajudes que estaven concedides… S’ha de reconèixer que el departament de Cultura s’ha posat les piles i s’ha posat al costat del sector però clar, sempre amb els recursos que té, que són limitats.

Des del departament ja es va anunciar un pla de rescat per al sector i caldrà veure com es va concretant aquests propers dies.

Hi ha molta incertesa sobre com quedarà el món del teatre quan acabi tot això perquè el teatre és proximitat, és contacte. Com creus que evolucionarà?
No ho sabem i crec que el que portem més malament és aquesta incertesa perquè t’obliga a fer diversos plans a l’espera de veure com va evolucionant la situació sanitària, a l’espera de saber com ens anirà afectant aquest desconfinament, a l’espera de saber quan podrem obrir. És tot tan incert…

Personalment m’és molt difícil d’imaginar que podrà passar…. Què voldríem que passés? Que tot torni a la normalitat l’abans possible i poder tornar a obrir el Teatre de l’Aurora i tots els teatres del país i que el públic pugui tornar a gaudir amb tranquil·litat dels espectacles en viu.

Només cal pensar en els actors i les actrius: ells normalment es donen d’alta a la Seguretat Social quan treballen -el dia que pugen a l’escenari- amb la qual cosa pot ser que algun dels professionals a final d’any hagi estat donat d’alta trenta dies, i això ja no els comporta cap tipus de prestació, fet que provoca que els artistes d’aquest país -la gran majoria- s’han trobat que no tenen cap tipus d’ingrés. Finalment des del ministeri de Cultura han tret un pla de xoc que permet que aquest any, com a situació excepcional, aquests professionals podran accedir a prestacions de 3 i 6 mesos per atur. Aquesta és la trista realitat.

Enguany estàveu treballant en una nova producció pròpia que s’havia de presentar aquest mes de maig. Com i quan es podrà reprendre la feina?
L’hem hagut d’aturar i preveiem estrenar-la de cara al 2021. Davant la incertesa hem modificat el calendari.

Molts teatres, durant aquests dies, han ofert programació a la xarxa. El Teatre de l’Aurora no hi heu optat?
No, i de fet aquest és un tema que sempre genera debat en el sector.
Bé, només vam fer l’actuació musical del Joaquim Font que s’havia de fer al Teatre el cap de setmana que es va tancar, i que va tenir molt bona acollida i va ser una experiència satisfactòria.

Pel que fa a oferir obres de teatre a la xarxa a mi personalment no m’agrada. La quarta paret que és la pantalla fa que l’experiència es visqui d’una altra manera. Ara bé, respecto i aplaudeixo totes les iniciatives que s’estan a duent a terme aquests dies i que ajuden a fer una mica més passadores les llargues hores de confinament.

Creus que la gent tindrà ganes de tornar al teatre quan arribi el moment o bé optarà per altres tipus d’oci?
Espero que la gent torni al teatre. Per part nostra, en el moment que puguem tornar a obrir amb totes les condicions sanitàries pertinents, començarem a oferir programació i esperem que la gent en tingui moltes ganes.

El Teatre de l’Aurora esteu en un moment dolç de la vostra trajectòria.
Sí, és cert, estem en un moment dolç del projecte que ha costat anys d’anar-lo aixecant, amb molta feina que ara dona els seus fruits. És una gran satisfacció que l’esforç de tot un munt de persones que han treballat durant aquests vint-i-escaig d’anys per tirar endavant el projecte, arribi als espectadors i les nostres propostes agradin a la gent. Això ens empeny a anar millorant i a tirar endavant. Esperem poder continuar-ho fent.

Les obres de la programació que han quedat anul·lades, preveieu recuperar-les més endavant?
Sí, la nostra voluntat és que tot el que puguem intentarem recuperar-ho més endavant. Provarem de programar-ho per a la tardor però com que no sabem quan podrem obrir, tot queda una mica en la incertesa.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament d’Òdena realitza diverses millores al cementiri

L’Ajuntament d’Òdena ha portat a terme diverses millores al cementiri, algunes de les quals s’han realitzat per adaptar les visites a les mesures per...

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...

Una sessió particular

Intensa, caòtica i productiva, serien tres adjectius per qualificar la sessió deliberativa sobre els Espais Oberts que va organitzar el Departament de Territori el...
Compartir