13.1 C
Igualada
Dijous, març 30, 2023

“Oficis del Convent: Caputxins d’Igualada”, una exposició a mode d’aparador etnogràfic de la vida quotidiana dels Pares Caputxins

Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

Des d’un encertat criteri didàctic i divulgatiu, per a aquesta avinentesa, la Sala Municipal d’Exposicions ens convida, a partir d’una oportuna selecció d’instantànies del fotògraf igualadí Joan Solé, a endinsar-nos pel curiós itinerari que relata la històrica presència a Igualada dels Pares Caputxins, observats a propòsit dels diferents oficis practicats a les dependències del convent. Això es, l’exposició, amb unes puntuals notes informatives de textos de Sant Francesc i de les Constitucions dels Caputxins, al costat de diversos estris pertinents als respectius oficis, apunta a ser una magnífica proposta per descobrir tot el variat feinegi del dia a dia dels frares; en concret, aquells treballs en la majoria dels casos realitzats amb les mans, i que es proposaven ser una fidel continuació de les mateixes pràctiques fetes amb entrega, bondat i honestedat per un dels seus mestres més exemplars, Sant Francesc. El conjunt és un lloable aparador de pràctiques culturals, socials i religioses que, des d’un àmbit etnogràfic, ens apropen a diferents passatges de la vida quotidiana de l’univers conventual igualadí dels Caputxins.

Una mirada atenta a l’Exposició ens situa pas a pas per cada un d’aquests treballs; en la majoria dels casos, i des de la seva singularitat, convertits en unes tasques tradicionals que passarien a inscriure’s en el conveni dels actes més quotidians i que formaven part de la rutina habitual del convent. Dia a dia, amb compromís, responsabilitat i voluntat de servei a Déu i al seu poble; els Pares Caputxins, de forma individual, assumien aquestes funcions, ja fossin les més laborioses i complexes o aquelles que simplement exigien una puntual dedicació. Per tant, des d’una perspectiva d’enumerar les labors més significades se’ns presenten els oficis següents: sagristà, porter, campaner, setmaner, sastre, bibliotecari, arxiver, hortolà, jardiner, infermer, cuiner i refitoler o refetorer. En definitiva, unes pràctiques que constituïen uns veritables treballs domèstics duts a terme des d’un esperit ferm de comunió fraterna; és a dir, des de la suma de totes les col·laboracions individuals, perseguint el bé comú a partir dels preceptes de senzillesa, humilitat i pobresa, d’acord amb els capítols de les Constitucions Caputxines.

El porter, donant mostres de confiança i d’una generosa bondat, obria les portes del convent a qualsevol persona, ja fos amic o enemic de la Comunitat.

El campaner comunicava, segons l’horari conventual, les activitats consagrades a la pregària, a la lloança de Déu i les accions destinades a les bones obres.
El sagristà era l’encarregat d’ordenar i custodiar els gots sagrats i els llibres litúrgics que contenen les santes paraules; és a dir, aquells utensilis de culte guardats sense ànim d’ofendre ni a la pobresa ni a la simplicitat.

El setmaner tenia per missió convocar, dia a dia, a tothom a participar de l’Ofici Diví, en un acte d’Acció de Gràcies, ja fos amb les seves tasques o amb les seves pregàries,
La missió del bibliotecari era organitzar i controlar la biblioteca de cada comunitat, així com llegir i explicar la Sagrada Teologia, seguint la norma de l’ordenació dels Caputxins: que el coneixement no privés de la dedicació a la pregària.
La labor del sastre era essencialment cosir, recosir i apedaçar els hàbits, túniques i caputxes, que eren una benedicció de Déu; en el sentit de preservar al màxim l’ideal de senzillesa, de pobresa i de penitència franciscana.

A cada Comunitat, l’arxiver era la persona destinada a apuntar, ordenar i recopilar -en format d’arxiu- els escrits susceptibles de donar fe i testimoniar la història del convent en qüestió.

Per la seva banda, l’hortolà, amb els estris, eines i instruments de treball, a més de les seves pròpies mans, tenia cura de la terra i el creixement de tots els fruits alimentaris amb el propòsit d’aconseguir les collites més generoses. En la mateixa línia el jardiner, i també de manera manual, guardava els arbres, les flors i les plantes en tractar-se dels fruits més bells de la Mare Terra.

L’infermer era qui vetllava el malalt, segons els designis i les indicacions del saber mèdic; bo i procurant-li una recuperació saludable i, en tot cas, un servei d’acompanyament evitant qualsevol episodi d’abandó.

Quant al cuiner, aquest era l’encarregat del rebost i de la cuina, una tasca guiada per la regla franciscana d’alimentar el seu germà de la mateixa manera que una mare alimenta el seu fill.

La funció del refitoler o refetorer consistia a tenir cura del refectori. Aquest participava de les tasques domèstiques en el sentit d’afavorir la mútua dependència i el servei recíproc, segons la Regla Apostòlica de limitar-se tan sols a tenir amb què cobrir-se el cos i amb què alimentar-se.

Compartir
Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Portada: Torna la Mostra Igualada plena del millor teatre familiar

Torna la Mostra Igualada plena del millor teatre familiar. Un total de 30 espectacles repartits en 12 escenaris de tota la ciutat. El certamen...

El repàs de la setmana amb les notícies més llegides a veuanoia.cat

Com cada dijous, fem el repàs de les notícies més destacades dels darrers sis dies a veuanoia.cat. L’anoienc Jordi Ros guanya la Kings League davant més...

Detingut l’home que va atracar a punta de pistola un banc a Hostalets de Pierola

El passat 24 d'octubre un home va assaltar amb una pistola una entitat bancària de CaixaBank als Hostalets de Pierola. Els fets que van...

Últimes notícies