20.1 C
Igualada
Dissabte, setembre 25, 2021

Òdena celebra diumenge la Fira del Torrons a la nova Plaça Major

Aquest diumenge 27, Òdena estrenarà la seva nova Plaça Major amb la Fira dels Torrons, la fira més dolça de la comarca amb un mercat de torrons, dolços i llaminadures. Una celebració on es recorda com antigament els firaires aprofitaven la diada de Sant Sebastià, copatró del municipi, per vendre a millor preu els torrons que havien sobrat de la campanya de Nadal.

Com a novetat, aquest any es recuperaran jocs tradicionals de principi de S.XX com és la cursa de sacs, el llançament de l’espardenya o la tradicional cucanya, aquesta darrera activitat no és novedosa i sempre acull l’interès del públic. Entre els guanyadors, es sortejaran obsequis gentilesa dels comerços del municipi.

Durant tot el matí hi haurà activitats relacionades amb l’elaboració d’aquest dolç.
Hi haurà el mercat de pagès amb artesans que vendran els seus productes fets a m i un mercat del dolç amb tot tipus de torrons, dolços, llaminadures, xocolates… A partir de dos quarts de deu del matí tindrà lloc l’esmorzar popular a la brasa, on el visitant podrà degustar botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, pa, vi i aigua amb la compra d’un tiquet de tres euros.

A partir de les onze hi haurà una demostració de cuita de torró de crocant (un dolç fet bàsicament d’ametlles i caramel solidificat típic de moltes zones de l’antiga corona d’Aragó: Aragó, Catalunya i la Comunitat Valencia) amb degustacions gratuïtes per a tothom.
A dos quarts d’onze del matí començarà el 15è aplec de la sardana amb les cobles Sant Jordi, Ciutat de Barcelona i Lluïsos Cobla que organitza les Colles Sardanistes d’Òdena.
I durant tot el matí, a banda dels jocs tradicionals, hi haurà atraccions i jocs a l’antiga amb cavallitos d’època, bitlles catalanes (amb la col·laboració del Club de Bitlles d’Igualada). A les dotze del migdia, serà el moment del joc de la cucanya amb premis per a les persones que arribin a dalt de tot del pal. També per a grans i petits hi haurà durant tot el matí una trobada de Harley Davidson.

Coincidint amb la Fira dels Torrons tindrà lloc la cursa popular d’Òdena que organitza l’Escola Castell d’Òdena i AMPA amb el tradicional lliurament de trofeus a dos quarts d’una al pati de l’escola. Tots els participants rebran com obsequi una tauleta de torró, obsequi de la IGP Torró d’Agramunt.

Aquesta serà la quarta edició de la Fira dels Torrons després que fa tres anys l’Ajuntament d’Òdena recuperés aquesta festivitat que el 1996 s’havia deixat de celebrar i havia passat a denominar-se només Fira de Sant Sebastià.

Valentín Robles, regidor de Festes i Fires, explica aue “Aquesta és una fira del poble i per al poble, amb l’oportunitat que ens ofereix de donar a conèixer el nostre municipi i posar en valor la nostra història i tradicions, alhora que dinamitzar els comerços i restaurants locals”.

Història de la Fira dels torrons
A l’entorn de la capella de Sant Sebastià, en un dels extrems del terme d’Òdena va sorgir la Fira d’Òdena, celebrada el dia de la seva festivitat, el 20 de gener. Era una barreja de festa popular, un petit mercat ramader i una celebració religiosa. Els pagesos del terme es barrejaven amb els mercaders, fusters, cistellers, cordoners, calderers, agroguers, argenters, escrivans, advocats, metges, teixidors de cotó i lli, serrallers, armers, paraires, fabricants d’aiguardent, esquiladors, criats, sacerdots, ferrers, sastres, sombrerers, cerers, boters, espardenyers, perpunters i d’altres menestrals de la contrada.

Fins a final del segle XIX la Fira d’Òdena es va continuar celebrant entorn de la capella homònima, fins que el 21 de desembre de 1879, l’Ajuntament d’Òdena, presidit per l’alcalde, Mariano Carner, propietari de can Mercader de Brines, aprovà el canvi de situació. El 29 del mateix mes la reconeguda impremta Abadal va editar un pòster, del qual encara es conserva algun exemplar, que va anunciar públicament aquest acord municipal. Així, a partir del gener de 1880 la Fira es va celebrar al poble, a la Plaça de la Constitució, plaça situada dins del recinte del castell d’Òdena, davant mateix de la desapareguda església parroquial de Sant Pere Apòstol. Uns anys després es va traslladar, igual que la població, a la zona més planera, al carrer Nou i a l’era de cal Cargol. Es jugava a bitlles, a tirar la barra, a naips, a tirar el dard, al trinquet, tot barrejat amb el garbuix de les parades de dolços i de torrons que donaven a la fira un aspecte força particular.

Després d’uns anys de decadència, en els quals únicament se celebrava l’ofici religiós i el tradicional ball, l’any 1984, sota la iniciativa d’una jove comissió de festes, la Fira d’Òdena va passar a denominar-se Fira dels Torrons, recordant com antigament els firaires aprofitaven la diada per vendre els torrons que els havien sobrat de Nadal. Dins la programació va tenir especial protagonisme la matança del porc.

Des de 1996, la fira es va denominar només Fira de Sant Sebastià, al 2013 es va incloure l’Ecofira, i des de l’any 2016 s’ha recuperat la Fira dels Torrons que conviu només amb la Fira de Sant Sebastià.

Manté aquest esperit de fira d’abans, amb el seu caràcter rural amb els jocs populars i tradicionals com la cucanya, l’esmorzar amb productes del porc a la brasa, una mostra de productors locals i de proximitat i el mercat d’artesans del torró com a principals protagonistes.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Parlem Telecom obre botiga a Igualada

Igualada és un municipi estratègic per garantir el creixement a l’interior de Catalunya de Parlem Telecom, que està executant un pla d’obertura de botigues...

A la Boutique Hotel Cal Roure, “Plou a l’escala”, de Kima Guitart, o l’art de pintar les sedes

La Boutique Hotel Cal Roure, a la plaça de l’Ajuntament, més enllà de donar vida a un singular edifici del patrimoni arquitectònic igualadí, amb...

El Casal de Calaf celebra el 125 aniversari amb una gran festa

Aquest diumenge el Casal de Calaf està de festa: compleix 125 anys i per celebrar-ho ha programat diversos actes. A les 12 del migdia es...

Les obres de la plaça Picasso de Vilanova, a punt de començar

L’Ajuntament de Vilanova del Camí entoma una de les obres més importants del mandat, la remodelació de la plaça Picasso, una de les més...

“Hem de ser responsables i pensar en global. Que les oportunitats vinguin és millor que buscar-les fora”

El proper 24 d’octubre Jorba viurà una consulta popular per conèixer la seva postura sobre el polígon industrial inclòs en el Pla Director Urbanístic...
Compartir