16.6 C
Igualada
Dilluns, 11 desembre 2023

Un article de

Òdena celebra aquest diumenge la 8a Fira de la Vinyala
Ò

Publicitat

Òdena acollirà aquest diumenge 16 de setembre la seva Fira de la Vinyala, un certamen que enguany celebra la vuitena edició i ho fa amb moltes novetats. En total, s’espera que els restauradors, la Confraria de La Vinyala i l’entitat gastronòmica El Cargol Graciós cuinin un total de 1.500 kg de cargols perquè el visitant els pugui degustar a la mateixa fira o bé se’ls pugui emportar.

Aquesta edició, i amb motiu de les obres de remodelació de la Pl.Major, la fira es trasllada al Parc de La Font, una plaça també molt gran i cèntrica que permetrà acollir als milers de persones que cada any són fidels a la cita.

D’altra banda, la fira espera un total de 49 expositors, entre els quals hi haurà 12 restauradors més la Confraria de La Vinyala i l’associació gastronòmica el Cargol Graciós que cuinaran les millors receptes amb vinyales. També hi haurà desenes de firaires, talleristes i altres expositors. El Parc de La Font s’omplirà durant tot el matí d’experts i aficionats del món dels caragols. Els visitants podran gaudir d’un matí ple d’activitats i degustar multitud de plats elaborats a base de vinyales des de les 10 del matí fins al migdia. Les degustacions podran tastar-se allà mateix, en unes taules habilitades per a l’ocasió o emportar-se-les en carmanyoles especials.

Després de la bona experiència de l’any passat, i per a evitar cues, caldrà bescanviar euros per la moneda “vinyalons” per adquirir degustacions de les receptes de vinyales que cuinaran la Confraria de la Vinyala i l’entitat gastronòmica convidada “El cargol graciós” del barri de Gràcia de Barcelona.

Una altra de les grans novetats de l’edició d’aquest any és el Premi “Troba la vinyala esquerrana”. Qui trobi una closca que giri al contrari de les agulles del rellotge obtindrà un premi, gaudir de tots els sopars de la Confraria de La Vinyala durant un any.

En el marc de la mateixa fira se celebra també la Festa de la Verema. A les onze del matí començarà la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s’hi vulgui sumar. En acabar, els assistents a la demostració podran tastar el most resultant del procés i es sortejarà una bota de mistela.

Durant tot el matí se succeiran diferents activitats i espectacles al Parc de La Font del municipi. Entre d’altres, hi ha previstes demostracions d’antigues activitats vinculades amb el caragol en general, i activitats infantils; inflables, activitats gastronòmiques i curses infantils de vinyales en la que els més petits hauran de mostrar les seves habilitats per fer caminar les vinyales damunt d’una superfície plana, estimulant-los amb aigua o altres elements.

Confraries convidades
L’entitat francesa “Team Cargols” (Perpinyà) i “El Cargol Graciós” del barri de Gràcia de Barcelona venen a la Fira com a convidats especials de La Confraria de La Vinyala. Ambdués entitats formaran part del jurat i el Cargol Graciós fara fins i tot una recepta amb vinyales.

Premis Vinyala d’Òdena
A les 12h hi haurà el reconeixement a un pagès del terme d’Òdena i a la iaia i l’avi de més edat del municipi. Per tercer any consecutiu, també es donarà un reconeixement a les parelles d’Òdena que han complert 50 anys o més de casats.
Hi haurà un premi a la millor tapa segons el jurat format per membres de la Confraria de la Vinyala, Team Cargols de Perpinyà i el Cargol Graciós del barri de Gràcia de Barcelona. Premi a la millor tapa segons votació popular.

Conferència economia social i solidària
Com a novetat també comptarem amb la xerrada “Arrelament dels productes locals a càrrec de l’Associació Territori de Masies” que tindrà lloc a una carpa al Parc de La Font.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies