10.6 C
Igualada
Divendres, gener 22, 2021

Només un 36% de la gent s’ha vacunat de la grip, lluny d’anys enrere

A la Catalunya Central, només el 36,36 % de la població s’havia vacunat contra la grip
a dia 9 de desembre; percentatge que està 3 punts per sota del de la campanya de l’any passat i és només la meitat dels percentatges elevats que s’assolien l’any 2005.

La campanya de vacunació, però, encara continua vigent fins al 24 de desembre i qualsevol persona -ja sigui d’algun grup de risc o bé hi tingui contacte- pot adreçar-se al seu CAP per protegir-se contra aquesta malaltia que, cada hivern, provoca hospitalitzacions per complicacions associades.

Es preveu que l’activitat de la grip augmenti les properes setmanes, habitualment a l’entorn de les festes nadalenques, ja que el virus es transmet molt fàcilment en entorns tancats on les persones afectades el difonen en tossir, cantar, esternudar o parlar. El cos necessita dues setmanes, després de la vacunació, per desenvolupar els anticossos que el protegeixen contra la infecció pel virus de la grip.

Els principals beneficis que aporta la vacuna són:
– Pot evitar contreure la grip.
– Redueix la gravetat de la malaltia, en cas de contreure-la.
– Ajuda a prevenir esdeveniments mèdics greus relacionats amb algunes malalties cròniques i s’associa a menys afectacions cardíaques en les persones que tenen malalties del cor; especialment, entre aquelles que han patit algun esdeveniment cardíac en els darrers mesos.
– Disminueix les hospitalitzacions en les persones amb diabetis o malaltia pulmonar crònica.
– Protegeix les dones i els nadons durant i després de l’embaràs.
– Protegeix les persones de l’entorn; un efecte especialment important quan es tracta, per exemple, de persones grans o amb problemes crònics de salut.

La grip pot provocar complicacions greus de salut -com ara pneumònia (infecció dels pulmons), empitjorament de la malaltia crònica, part prematur en cas d’embaràs- i pot requerir l’hospitalització del pacient. A vegades, fins i tot pot conduir a la mort.

A part de rebre la vacuna, per prevenir la grip també hem de tenir en compte les recomanacions següents:
– El pacient ha de limitar el contacte amb altres persones tant com sigui possible per no infectar-les, i s’ha de quedar a casa durant almenys 24 hores després de la desaparició de la febre.
– Cal que es cobreixi el nas i la boca amb un mocador de paper, en cas de tos o esternuts, i que el llenci a la paperera després d’usar-lo.
– S’ha de rentar sovint les mans amb aigua i sabó i utilitzar una solució hidroalcohòlica.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament suma un patrimoni per valor de 213 milions d’euros

En el darrer ple municipal, l’Ajuntament va aprovar, com és costum cada any, el seu inventari consolidat, és a dir, tot aquell patrimoni de...

La UEA engega una nova edició del programa 30 Plus, per a desocupats

Davant l’augment de les xifres d’atur que registra la comarca -fet que es tradueix en un total de 8.934 persones aturades a l’Anoia segons...

L’editorial: Més vacunes

Han passat ja tres setmanes des que va començar la campanya de vacunació contra la covid-19 a la Unió Europea però la lentitud del...

Xavier Jorba publica nou monogràfic sobre els nous ravals igualadins

La col·lecció ‘L’arxiu. Publicacions de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia’ ha publicat un nou monogràfic amb el títol Els nous ravals igualadins (1745-1835), una investigació...

Toni Bou i altres esportistes catalans reivindiquen la tornada a les competicions

Una vintena d’esportistes d’elit i professional demanen la represa de les competicions esportives aturades des de fa mesos per la pandèmia. Aquesta setmana s’han...
Compartir